Više od polovine žena oseća nelagodnost i umerene bolove nekoliko dana pre menstruacije, ili (i) tokom prva dva dana. Intenzitet bola i neprijatnosti je promenljiv, pa mnoge žene ponekad imaju bolne menstruacije. Ali, pojedine ih imaju redovno, a bol je tako jak da onemogućava funkcionisanje – ne možete da se krećete, da idete na posao, da spavate i ponekad završite u hitnoj pomoći.

Razlika između „normalnog“ i nepodnošljivog menstrualnog bola

Blagi do umereni grčevi pred menstruaciju i tokom prvih nekoliko dana ciklusa su tipični i olakšanje mogu pružiti prirodni lekovi, kao i uobičajeni lekovi protiv bolova, koje u apoteci možete nabaviti bez recepta. Nepodnošljivo bolne menstruacije, međutim, ometaju vašu sposobnost da se krećete ili učestvujete u redovnim aktivnostima i ne ublažavaju ga uobičajeni lekovi protiv bolova. Pored bolova u donjem delu stomaka, možete osećati i bolove u leđima, kukovima, nogama, intenzivnu glavobolju ili migrenu, simptome slične gripu (umor, drhtavica, vrtoglavica), a bolovi mogu izazvati mučninu, povraćanje, dijareju.

Šta uzrokuje izuzetno bolne menstruacije

Primarna i sekundarna dismenoreja

Primarna dismenoreja se javlja bez ikakvog osnovnog zdravstvenog poremećaja, obično zbog visokog nivoa prostaglandina (jedinjenja nalik hormonima) koji uzrokuje kontrakcije materice. Bolovi počinju pre ili na početku krvarenja, kada su nivoi ovog jedinjenja najviši, a simptomi počinju tokom adolescencije i jedan su od vodećih uzroka izostajanja iz škole ili sa posla.

Za razliku od primarne, sekundarna dismenoreja je posledica osnovnog zdravstvenog poremećaja reproduktivnih organa, javlja se kod žena starijih od 24 godine i karakteriše je dugotrajan bol, koji se pojačava, kao i bolni seksualni odnosi.

Endometrioza, adenomiozai fibroidi

Veliki broj žena u reproduktivnom dobu pati od endometrioze – materično tkivo se razvija izvan materice, obično u karlici ili reproduktivnim organima i to tkivo se ponaša kao i ono u materici, krvari i izaziva bol, a nema načina da se ono izbaci iz tela. Bolne menstruacije kod endometrioze nisu uvek u korelaciji sa obimom bolesti – minimalna endometrioza može biti praćena bolnim menstruacijama, dok se kod osoba sa intenzivnijom endometriozom bolne menstruacije možda uopšte ne javljaju. To zavisi od hormona, zahvaćenosti nerava, dubine lezija i faktora životnog stila. Endometrioza se obično kasno dijagnostikuje, često tek kad se pojavi problem neplodnosti.

Adenomioza je slična endometriozi, ali materično tkivo ne raste izvan materice, već se širi na miometrijum (mišiće materice) i izaziva bol u stomaku, kukovima i donjem delu leđa.

Fibroidi ili miomi su nekancerozne izrasline koje se razvijaju u zidu materice i mogu izazvati jako krvarenje i zgrušavanje krvi, bolove u leđima i dugotrajne menstrualne grčeve.

Pročitajte i ovo: Namirnice koje će vam pomoći da ublažite simptome PMS-a

Inflamatorna bolest karlice

Inflamatorne bolesti karlice, odnosno, infekciju reproduktivnih organa mogu izazvati polno prenosive infekcije, kao što su hlamidija i gonoreja, ali i druge vaginalne infekcije, koje nisu polno prenosive, kao što je bakterijska vaginoza (neuravnotežena vaginalna flora). Upalne procese u karlici karakterišu groznica, poremećen sekret, neredovne menstruacije, bol pri mokrenju, bolni seksualni odnosi, i ako se ne leče mogu dovesti do neplodnosti.

Bolne menstruacije bez obilnog krvarenja

Bolne menstruacije koje nisu praćene obilnim krvarenjem (kad menjate uložak svaka dva sata), mogu ukazivati na ciste na jajnicima – sindrom policističnih jajnika može izazvati izostanak menstruacije, a bolni grčevi se mogu javiti između dve menstruacije.

Neginekološka stanja koja mogu uzrokovati bolne menstruacije, obično se odnose na sindrom iritabilnog creva, cistitis (upala bešike) ili Kronovu bolest.

Kako da olakšate bolne menstruacije

Bolne menstruacije mogu se olakšati grejanjem stomaka, uz pomoć termofora, boce tople vode, ili jastučića na struju. Topolota opušta tkivo i stimuliše protok krvi, a pomaže i topla kupka. Takođe, pokušajte da promenite položaj u kome ležite, jer promena položaja može smanjiti pritisak na nerve.

Uobičajeni lekovi protiv bolova koji se uzimaju oralno, takođe pomažu, a postoje i lokalna sredstva protiv bolova, kao što su flasteri koji se lepe na kožu, gelovi i kreme koji se nanose na bolna područja (stomak, donji deo leđa).

Može pomoći i čaj od arnike, koji se pije zajedno sa lekovima protiv bolova, a od prirodnih tretmana od pomoći su akupunktura ili akupresura.

Kada su bolne menstruacije vrlo intenzivne, možete potražiti medicinsku pomoć, a tretmani uključuju hormonske preparate i lekove protiv bolova koje prepisuje lekar (ne možete ih uzeti bez recepta), kao i fizikalnu terapiju, a u ekstremnim slučajevima hiruršku intervenciju.

Promena životnog stila

Promene u načinu života, koja mogu olakšati bolne menstruacije uključuju hidrataciju, odnosno, pijenje većih količina vode. Dehidratacija može pogoršati bolne grčeve, glavobolju i umor. Pijte mnogo vode i izbegavajte pića koja sadrže alkohol i kofein, jer ona mogu izavati dehidrataciju.

Zdrava ishrana takođe pomaže, jer industrijski obrađena hrana može pojačati upalu i grčeve. Unesite u svoju ishranu na dnevnom nivou više svežeg voća i povrća.

Prestanite da pušite – cigarete izazivaju suženje krvnih sudova, što smanjuje dotok krvi u matericu i pojačava bolne grčeve.

Redovno vežbajte, zbog poboljšanja cirkulacije, stimulacije proizvodnje serotonina i endorfina, prirodnih hemikalija koje podižu raspoloženje i ublažavaju bol.

Kako da se pripremite za bolne menstruacije

Da biste upravljali svojiim stanjem tokom bolnih menstruacija, držite zalihe pri ruci (lekove, uloške, termofor) i kada osetite prvi nagoveštaj grčeva, uzmite sredstvo protiv bolova i ugrejte stomak – nemojte čekati da se bolovi pojačaju. Ako uzimate prepisane lekove protiv bolova, postarajte se da ih nabavite na vreme i počnite da ih uzimate dan pre menstruacije ili na samom početku i nastavite tokom menstruacije, bez obzira na nivo bola.

Masaža takođe može pomoći da se opuste mišići i smanji stres. Hormon stresa kortizol izaziva upalu i napetost mišića, a mnogima prija nežna masaža stomaka pre i tokom menstruacije (korisite za ovu masažu ulje od arnike).

Ukoliko ne možete da ublažite bolne menstruacije, posavetujte se sa lekarom, kako biste ispitali stanje reproduktivnih organa i utvrdili potencijalni zdravsteni uzrok bolnih mensturacija.

Pročitajte i ovo: Ovo su razlozi zašto se menstruacija menja posle 30. godine

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments