Kada pomenemo Italiju, prve asocijacije su Venecija, Padova, Verona, Milano, Rim… Iako nije preplavljena masovnim turizmom, Bolonja je jedan od glavnih aduta te zemlje. Važi za kulinarsku ali i studentsku prestonicu Italije. Zašto posetiti Bolonju? Zbog kulturno-istorijskog bogatstva, kulinarskih specijaliteta, kupovine, ludih žurki i neopisive energije.

Smeštena je u regiji Emilia Romanja, između doline reke Po i Apeninskih planina. Centar grada je ujedno i istorijsko jezgro koje je pod zaštitom UNESCO-a. Stari grad je poznat po tornjevima i arkadama nad ulicama. Arkade su napravljene da loše vreme ne bi ometalo razgledanje grada, a ja kažem da ne bi komplikovalo shopping.

bolonja italija Bolonja, grad terakote

Pustolovinu po Univerzitetskom gradu treba započeti penjanjem beskrajnim stepenicama tornjeva Azineli i Garisenda. A onda opušteno lutati trgom Piazza Maggiore. Tu će vas na prvi pogled osvojiti Palazzo del Podestà, Neptunova fontana i velelepna bazilika San Petronio, koja nije i jedina u Bolonji. Tu su i San Domenico, Santo Stefano i Santuario della Madonna di San Luca. Izuzetni muzeji su još jedan dragulj grada. Izdvojila bih MAMbo – Museo d’Arte Moderna di Bologna i Museo Archeologico. Lokalne agencije nude razne tematske ture kroz grad. Jedna od zanimljivijih je shopping tura, u okviru koje se obilaze najbolje radnje u pratnji vodiča, sa obezbeđenim vozilom. Fashion shopping districts koje treba obići su: Via Indipendenza, Piazza Maggiore, Via Farini i  dizajnerske radnje u Galleria Cavour. Treba spomenuti i shopping kompleks Centergross, jedan je od najvećih u Evropi.
Laskavu titulu kulinarske prestonice, Bolonja ne nosi bez razloga. Čuvene Bolonjeze možete probati na svakom koraku. Restorani na glasu su Montegrappa da Nello, Trattoria Dal Biassanot i La Bottega di Franco. Ne propustite ni sladoled, kojim se lokalci ponose. Probajte ga baš u La Sorbetteria Castiglione, kažu da je najbolja.

venecija italija Bolonja, grad terakote

Bogat noćni život Bolonje objašnjava oko 100 000 studenata koji borave tu, kao i veoma aktiva LGBT scena. Mnogobrojne diskoteke, barovi i ulična dešavanja puno doprinose živosti Bolonje.
Bolonja poseduje veliki broj znamenitosti koje treba obići, ali ako ne ostajete bar pet dana, suludo je trčati od jedne do druge građevine, sa konfuzijom u glavi. Odaberite jedan deo grada, lutajte poprečnim ulicama, posmatrajte stanovištvo i upijajte bolonjski duh.

Izvor fotografija: unsplash.com


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and voyages by T”. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Comments