Božić je najsvetiji praznik Hrišćana jer se njime proslavlja rođenje Isusa Hrista. Tradicija vezana za ovaj praznik jeste odlazak u crkvu, a zatim slavljenje istog u krugu svoje porodice. Na Božić, svako od nas treba da bude miran, spokojan, zahvalan Bogu i okružen svojom porodicom.

Osim ovih duhovnih pravila (ako ih uopšte i možemo nazvati “pravilima”, jer pravi vernici to ne doživljavaju kao obavezu i pravilo vezano za taj dan, nego kao način života), postoje i druga pravila, tačnije tradicije. Stoga je organizovanje bogate trpeze, odnosno porodične večere jedna od tradicija vezanih za Božić.

Mi ovom prilikom želimo da naglasimo važnost, vrednost i lepotu ovog divnog praznika. Isto tako, želimo i da vam skrenemo pažnju na esencijalna pravila kojih treba da se pridržavate tokom porodične večere na ovaj Sveti dan.

Nedozvoljeno:

– Iako smo u informatičkom dobu i ne možemo da zamislimo normalno životno funkcionisanje bez blagodeti tehnologije u vidu telefona i računara, nikako nemojte da koristite neki od uređaja tokom večere. Nije pristojno ni da uređaj bude za stolom. Ne dovodite sebe u iskušenje da proverite imejl, nego se posvetite porodici i vremenu koje provodite tog momenta zajedno.

– Nikako ne stavljajte salvetu u svoj okovratnik, to je veoma neprimereno. Umesto toga, salvetu lagano raširite i stavite je u svoje krilo. Ovo pravilo, naravno, važi za bilo koje obedovanje, ne samo za Božić.

01 Bozicna vecera Bonton božićne večere

Uživajte u božićnoj dekoraciji

– Ne pričajte punih usta! Ovo je još jedno pravilo koje važi za bilo koje obedovanje. Iako smo naglasili da je veoma važna topla porodična atmosfera za ovaj praznik, kao i to da je Božić praznik kada su svi na okupu i razmenjuju razna iskustva i priče, ipak se zna čemu je kad vreme. Možete lagano ćaskati tokom večere, ali nikako punih usta.

– Ne konzumirajte mnogo alkohola. Generalno, pravilo je, ukoliko želite da (p)ostanete dama ili džentlmen, ne smete da pijete mnogo alkohola koji može da izazove veoma negativne reakcije kod vas. Pijte umereno. Sve radite umereno. Zaista nije pristojno da se na Sveti praznik pred porodicom napijete i budete ili hiperaktivni ili pak pospani i nezainteresovani.

– Ne kritikujte trpezu. Iako vam se neko od postavljenih jela ne dopada, božićna večera svakako nije momenat da iskazujete svoje nezadovoljstvo. Umesto toga, jednostavno preskočite taj deo večere. To, naravno, ne znači da ste nespretni ili plašljivi, nego pokazuje da poštujete i uvažavate trud domaćice i da nećete osporiti kvalitet njenog umeća spremanja hrane ukoliko vam se jedno određeno jelo ne dopada.

Dozvoljeno, čak i poželjno:

– Donesite poklone. Božić je idealna prilika kada članovi porodice međusobno razmenjuju poklone. Svi uživaju u čarima otpakivanja istih, simpatičnog nestrpljenja zbog poklona koje dobija, kao i iščekivanja reakcije ostalih članova porodice na poklone koje im je kupio.

03 Bozicna vecera Bonton božićne večere

Uživajte u najfinijim ukusima bogate trpeze i na jedno veče prestanite da brojite kalorije

– Uputite komplimente domaćici, kako za dekoraciju tako i za bogatu i ukusnu trpezu. To će svakako doprineti lepšoj i toplijoj atmosferi.

– Pravilno upotrebljavajte pribor za jelo. Ukoliko do sada niste znali, informišite se o tome koji se pribor koristi za koje jelo, kao i o načinu njihovog upotrebljavanja.

– Ukoliko odlazite od stola, ljubazno se izvinite i ustanite bez pometnje ostalih članova porodice.

04 Bozicna vecera Bonton božićne večere

Divno je ukoliko imate mogućnost da božićnu dekoraciju stola uskladite sa dekoracijom prostorije

– Isto tako, preporučujemo vam da celokupnu prazničnu atmosferu obogatite božanstvenim notama božićne muzike. Možete je pronaći na radio stanicama specijalizovanim za puštanje praznične muzike ili pak napravite svoju božićnu plejlistu. Ovo doprinosi toplini doma, smirenosti i spokoju u momentu kada je cela porodica na okupu.

05 Bozicna vecera Bonton božićne večere

Srećan Božić i prijatno!

Uživajte u praznicima. Srećan Božić, Hristos se rodi!


Aleksandra Grujić – Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu. Više informacija o Aleksandrinim interesovanjima i stilu, kao i o njenom novinarskom radu možete da saznate putem ovog sajta.

Comments