Kancelarije japanskog modnog brenda HYKE nalaze se u trendi oblasti Nakameguro u Tokiju. Bela zgrada je čistog izgleda, ali nije bez karaktera, baš kao i HYKE odeća.

Unutar jednako čistog, minimalističkog prostora, kupci mogu da pogledaju novu kolekciju, izloženu između belih regala, probaju HYKE parke i jakne u obliku školjke, dok se dive krojevima i detaljima komada.

HYKE je “japanska modna tajna”, jer je njihovu odeću teško pronaći na Zapadu, a poznata je po preciznoj, promišljenoj konstrukciji, pri kojoj se vodi računa o svakom šavu, o izgledu materijala i o besprekornom dizajnu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HYKE (@hyke_official)

Tokom 2018. godine, HYKE je objavio svoju drugu saradnju sa The North Face. Ta kolekcija je uključivala plisirane suknje i jakne sa visokim vratom, koje su imale otisak promišljenog dizajna. Od osnivanja 2013. godine, HYKE, koji je dizajniralo bračni par Hideaki Yoshihara i Yukiko Ode, izgradio je kult u Japanu kao brend koji proizvodi jednostavnu odeću gde je funkcionalnost podjednako važna kao i izgled.

HYKE prati opsesiju bračnog para radnom odećom i vojnom opremom — estetikom koja je inače rezervisana za mušku modu — i spaja je ne samo sa tehnološkom odećom kao što su GORE-TEX i Pertex, već i sa finom vunom i svilom. Zbog toga je za žene Japana HYKE jedan od najpoželjnijih brendova u zemlji.

Uprkos tome što HYKE takođe ima mali, ali lojalan međunarodni klub fanova, za sada Japan ostaje njihovo centralno tržište. Uspon brenda je bio toliko munjevit da je do 2014. sarađivao sa Mackintoshom, 2015. sa adidas Originals, a do 2018. sa The North Face.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HYKE (@hyke_official)

Prilagođavanje muške odeće ženskoj modi nije novo; dizajneri to rade otkako je Coco Chanel pretvorila prugaste ribarske džempere u osnovni element garderobe bogatih Parižanki. Ali obično, model prilagođavanja je ukorenjen u muškom krojenju i košuljama, a ne, recimo, u američkoj vojnoj jakni.

Yoshihara i Ode su došli do dizajna odeče na zaobilazni način. Godine 1996. par je otvorio vintage prodavnicu u Daikaniami, pod nazivom Bowles, gde su prodavali američku i evropsku radnu i vojnu opremu koju su nabavljali iz celog sveta. Kao i svi istinski entuzijasti, oni su se osećali posesivno prema onome što prodaju.

Ponekad je bilo teško pustiti posebno dobar komad, znajući da ga možda nikada više neće videti. Par je imao ideju: zašto ne rekreirati i ponovo zamisliti te dragocene komade? Tako je rođena njihova prva linija, nazvana green. Yoshihara i Ode su lansirali brend 1998. godine, prodajući ga zajedno sa svojim vintage nalazima. green je postigao umereni uspeh i prikazivao se na pisti u Tokiju od 2005. do 2009. Istovremeno, par je osnivao porodicu. Odlučili su da zatvore brend kako bi se koncentrisali na podizanje svoja dva dečaka, Keishina i Eiseia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HYKE (@hyke_official)

Prošle su četiri godine pre nego što su pokrenuli HYKE, spoj prvih inicijala svojih i imena svoje dece. Princip je bio sličan brendu green – uzimali su inspiraciju iz vintage odeće, od koje par još uvek ima popriličnu arhivu, i prepravljali su oblike i krojeve u tkaninama i bojama. Umesto da urade liniju reprodukcija, po kojima je Japan već postao poznat, odlučili su da preoblikuju odevne komade u žensku odeću. To je uglavnom proizašlo iz Odinih sopstvenih navika oblačenja.

„Nikada nisam volela da se oblačim veoma ženstveno, pa bih na kraju često nosila mušku odeću”, rekla je za High Snobiety.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HYKE (@hyke_official)

Ove transformacije rezultiraju odevnim komadima koji su toliko elegantni da je potrebno mnogo razgledanja da bi se otkrile tehničke tajne i izvori inspiracije. Uzmite, na primer, ogrtač od mekane tamnoplave vune, isečen tako da je jedna strana veća od druge, zbog čega rajsferšlus i kopčanje padaju na jednu stranu, stvarajući asimetriju. Izgleda kao čista moda, ali je zapravo inspiracija bio britanski vojni ogrtač. Razlog zbog kojeg je jedna strana veća od druge je prvobitno bio da bi mogla da sakrije pušku.

Promišljen pristup dizajnu i manična pažnja na uklapanje i završnu obradu komada podstakli su brzi uspon HYKE-a. Za 11 kratkih godina od osnivanja, HYKE se sada prodaje u preko stotinu prodavnica širom sveta. Očigledno Ode nije sama u svojoj potrazi za funkcionalnom odećom koja se lako prilagođava životu moderne žene. A postoji i rastući kontingent muške odeće za koji HYKE brine tako što jednostavno pravi neke od svojih odevnih komada koji su fleksibilniji u većim veličinama, bez promene dizajna.

Pročitajte i ovo: Kako je Gentle Monster postao “it” brend naočara za sunce

Naslovna fotografija: instagram.com/hyke_official

Comments