Hot topics

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Jeste li znali da 60% žena pati od PMS-a i menstruacijskih grčeva? Sigurna sam da i vi, koji upravo ovo čitate, znate o čemu govorim. Dolaze li, neophodno, predmenstruacijski sindrom i menstruacijski grčevi s menstruacijom? Naravno da ne. Zašto bi ijedna žena trebala u vrijeme menstrualnog ciklusa, koji u konačnici slavi žene i ženstvenost, biti onesposobljena za svakodnevno funkcioniranje?

Kakav je samo odjek postigao osamedesetih godina prošlog stoljeća časopis “Family Circle” kad je po prvi put u javnosti progovorio o PMS-u. Feministkinje su vjerovale da će se, umjesto u korist žena, PMS iskoristiti protiv žena. Bile su donekle u pravu. Naime, liječnici su tvrdili da će predmenstruacijski sindrom ženama služiti samo kao izgovor. A treba raditi svakodnevni posao. S obzirom na to kako žena tijekom života ima oko 450 menstruacija, potrebno joj je dati veću važnost.

Menstruacijski grčevi (dismenoreja)

Potrebno je reći kako predmenstruacijski sindrom (PMS) nisu isto što i menstruacijski grčevi (dismenoreja). Postoje primarna i sekundarna dismenoreja. Primarna dismenoreja je ona čiji uzrok nije bolest u zdjelici, već se javlja neposredno prije menstruacije i traje od dva do tri dana. Primarna dismenoreja češća je u žena koje su prvu menstruaciju dobile prije dvanaeste godine, pušačica… Sekundarna dismenoreja je ona čiji je uzrok bolest u zdjelici. Danas ćemo, ipak, govoriti samo o primarnoj dismenoreji, od koje pati čak 50% inače zdravih žena.

Predmenstruacijski sindrom

PMS je skup sindroma, odnosno fizičkih i psiholoških smetnji koji variraju od lakših do težih. Dolazi do akni, bolova u dojkama, glavobolje, nakupljanja tekućine, probavnih smetnji, pritiska i psihičkih promjena (česte promjene raspoloženja, razdražljivosti). Nema žene koja barem jednom nije patila od PMS-a. Međutim, i PMS je moguće ublažiti.

Kako se riješiti smetnji

Prehrana

Nije potrebno u potpunosti mijenjati svoje prehrambene navike. Potrebno je, međutim, od pet do deset dana prije menstruacije izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, te sol i šećere i uvrstiti u jelovnik više povrća i vode. Recite zbogom jogurtu, keksima i sladoledu… i zbogom dismenoreji i PMS-u!

1311 pms art 0 Brini o sebi: Zbogom, PMS, zbogom, menstrualni grčevi!

Zabranjeni su cigarete i kava

Mislimo kako nije potrebno dodatno objašnjavati.

Vitamini

Vitamini su važni u borbi protiv dismenoreje i PMS-a iz jednostavnog razloga što reguliraju biološko funkcioniranje organizma. Vitamin B6 i vitamin C i omega-3 masne kiseline (životno važne, a ljudski ih organizam ne može sam proizvesti) trebaju biti dijelom ženske torbice.

Mineral

Magnezij doprinosti mišićnom i živčanom funkcioniranju.

Tjelovježba

Iako žene tijekom menstruacije izbjegavaju tjelesnu aktivnost, to je u potpunosti nepotrebno. Premda je možda i prisutna bol, potrebno je izaći van i šetati. Od koristi će biti i vježbe disanja i opuštanja, te joga…

Lijekovi

Analgetici, što bi sve žene bez analgetika? Vjerojatno bismo poludjele. Međutim, koriste se i kontracepcijske tablete. Kontracepcijske tablete učinkovito uklanjaju smetnje uzrokovane dismenorejom i PMS-om, ali samo onim ženama koje su mlađe od trideset godina i onima koje ne uživaju cigarete.

Iako živimo u svijetu koji iz dana u dan sve više napreduje u području medicine i zdravstva, zdravstvenog odgoja kao da manjka. Svakodnevnica, u kojoj se žene trude biti savršene od glave do pete, uzima maha. Naime, vanjština više nije odraz i naše unutrašnjosti. I pritom mislim na onu doslovnu unutrašnjost. Stoga, ako u posljednjih šest mjeseci niste, uzmite telefon u ruke i dogovorite se sa svojim ginekologom za pregled!

Brini o sebi redovito, jer ćeš jedino tako sačuvati svoje zdravlje!

Ela Vujanić

Editors choice