Britney Spears je upravo potpisala record-breaking ugovor sa izdavačkom kućom Simon & Schuster kako bi objavila memoare u kojima će opisati svoj uspon ka slavi, odnos sa porodicom i iskustvo življenja pod starateljstvom – u kom je bila mentalno zlostavljana poslednjih 13 godina.

Više izdavačkih kuća je prethodno dalo svoje ponude, žestoko se boreći za pažnju pop pevačice, a Britney se odlučila za onu koja uključuje ugovor od 15 miliona dolara. Ovo je rekordni ugovor za knjigu u SAD. Podsećamo da su samo Obame 2017. godine potpisale ugovor na veći iznos, odnosno na 65 miliona dolara, ali za nekoliko knjiga u izdanju Penguin Random House.

Saradnja je uspostavljena samo nekoliko meseci nakon što se Britney konačno pravno oslobodila stega starateljstva, pod koje je bila stavljena 2008. godine. Pevačica je bila pod kontrolom svog oca Jamiea Spearsa, koji je od suda tada zahtevao kontrolu nad njenim finansijama i ličnošću, budući da se insinuiralo da Britney ima mentalnih problema. Podsećamo, starateljstvo se u SAD dodeljuje nad onima koji su bolesni i stari, i koji nisu u stanju da donose samostalne odluke. U slučaju Spears, trebalo je da bude privremeno, ali se odužilo na više od 13 godina.

U toku godina, glasine su počele da kruže među javnosti kako je Britney u kućnom zatvoru, kako je terana da radi protiv svoje volje, kako su prisluškivani njeni privatni razgovori i mnoge druge bizarne stvari. Ovo je dovelo do nastanka #FreeBritney pokreta, sačinjenog od njenih vernih fanova, koji su se predano borili za njenu slobodu.

Prethodno, u junu 2021. Spearsova je javno govorila pred sudom, rekavši da je mentalno zlostavljana od strane svojih staratelja, da je neprestano radila bez pauze, da nije imala kontrolu nad svojim finansijama, bejavši joj zabranjeno i da se uda za svog momka i rodi decu. Spearsova je tad rekla da bi “svi članovi njene porodice treba da budu u zatvoru” zbog “demorališućeg” i “degradirajućeg” tretmana koji je iskusila pod starateljstvom.

Comments