Za novajlije, najpre da razjasnimo: britpop ne znači britanski pop. Žanr je nastao kao odgovor na muzičke pravce s kraja osamdesetih i početka devedesetih, naročito na američki grandž. Najveći uticaj na ovaj žanr izvršili su britanski gitar-pop bendovi iz šezdesetih i sedamdesetih. Na grupu Oasis veliki uticaj imali su, na primer, The Beatles. Predstavnici pokreta Madchester (kao što je grupa The Stone Roses) i grupa The Smiths takođe su direktno uticali na formiranje identiteta žanra.

Slika 131 Britpop, šarm britanskog zvuka

Britpop mozaik – najvažniji predstavnici

Bendovi koji spadaju u najistaknutije predstavnike britpopa svakako su Oasis, Blur, Pulp, Supergrass, Suede. Pišući i pevajući o tipično britanskim temama, oni su stvorili kontrapokret grandžu. Kasnije se, naravno, tematika proširila. Neki od bendova su evoluirali i ostvarili planetarni uspeh, dok su neki ostali u zapećku, a sam pokret raspao se krajem devedesetih. Za zvuk britpopa tipično je da nosi notu prošlosti. Solo umetnici potpuno su zapostavljeni u odnosu na bendove. Svoju muziku predstavnici britpopa pisali su sami, sami je svirali i budili modnu svest. Cilj britpopa bio je da peva o temama koje će biti relevantne mladim Britancima određene generacije. Podrazumevalo se korišćenje britanskih lokalnih dijalekata, kao i referisanje na mesta, događaje i pojave tipične za britansko društvo. Dejmon Albarn (Damon Albarn), ključna figura bendova Blur i Gorillaz, jednom se prilikom složio sa tezom da je britpop anti-grandž. Ali, uprkos tome, postojale su sličnosti između ovih dvaju pravaca. Noel Galager (Noel Gallagher) iz benda Oasis jednom je rekao da je Kobejn (Kurt Cobain) najbolji tekstopisac za koga je čuo u poslednjih deset godina, kao i da je sličnost između njihove muzike tolika da oseća da je i Kobejn mogao napisati čuvenu himnu britpopa – “Wonderwall”.

Slika 227 Britpop, šarm britanskog zvuka

Oasis – jedan od omiljenih britpop bendova

Koliko je britpop bio britanski, toliko je pripadao i britanskoj radničkoj klasi. Mnogi su ga smatrali sanjarenjem i fantaziranjem o centralnom Londonu od strane radničke klase iz predgrađa. Upravo ova tendencija bila je prepreka za masovniji uspeh u Sjedinjenim Državama. Vrhuncem uspeha britpopa smatra se “bitka” na top-listama koju su vodili Oasis i Blur. Onoliko koliko su The Beatles uticali na njih – ova dva benda uticala su na mlađa pokolenja. Ipak, album “Be Here Now” grupe Oasis bio je veliko razočaranje i zapravo je predstavljao početak kraja britpopa.

Slika 323 Britpop, šarm britanskog zvuka

Dejmon Albarn, najaktivniji čovek iz ere britpopa

Dva najvažnija benda ovog pravca postajala su sve nezanimljivija. Blur je počeo da poprima američki uticaj, što se publici nije dopalo. Godine nakon 1999. za oba benda predstavljaju “period tranzicije”. Oasis je bio aktivan, dok se Blur nekoliko puta od 2001. rastajao i sastavljao, iako se nikada nisu zvanično raspali. U smislu celovite karijere oni ostaju neaktivni do danas, ali povremeno snimaju pesme zajedno. Desetak godina kasnije, 28. avgusta 2009, Noel Galager objavljuje da napušta Oasis jer ne može da radi ni dan duže sa svojim bratom Lijamom (Liam Gallagher). Braća Galager bili su okosnica ovog benda, a njihove svađe podrazumevale su se kao prateći rokenrol skandali. Međutim, kada se bend zaista raspao, fanovi širom sveta bili su na ivici suza. Ova nepremostiva razlika među braćom nije prevaziđena do danas, mada je njihova ogromna sreća zbog ponovnog okupljanja benda The Stone Roses tračak nade za sve nas da ćemo ih možda ponovo čuti zajedno.

Slika 419 Britpop, šarm britanskog zvuka

Pomirimo zavađene radi višeg cilja

Verujem da ljubitelji britpopa mogu odmah da krenu sa nabrajanjem nedostataka ovog teksta, kao i kompletnih diskografija i biografija omiljenih muzičara. No, nadam se da će ovaj sažetak ipak pomoći u regrutovanju novih poklonika. Za neupućene i radoznale, preporučujemo film “Živeti zauvek: Uspon i pad britpopa” (Live Forever: The Rise and Fall of Britpop), kao i preslušavanje diska koji uz njega ide. Srećno upoznavanje i javite nam utiske!


Alitria Silva – Mala. Riđokosa. Psuje. Tvrdoglava je. Venama joj teku kofein i sladoled, a izdiše nikotin. Želi da penzioniše Anu Vintur. U svom ormanu želi Birkinku, Lagerfeldove kreacije i barem pola ormana Viktorije Bekam. U slobodno vreme kafeniše, izučava klasične nauke i starogrčki jezik, čita, piše poeziju, biva opsednuta Britanijom i pati za Hari Poter sagom. Facebook joj je na latinskom. Sanja da se uda za Gregorija Hausa.

Comments