Hot topics

Brze ideje kako da unaprediš svoj zimski stajling

#beautyresolutions: ClearLift & NIR savršena Derma Viva kombinacija za najbolju godinu za tebe i tvoju kožu!

#beautyresolutions: Top 3 beauty proizvoda za blistavu kožu u prazničnoj sezoni – ali i nakon nje!

Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

#beautygoals za 2020: Hidrirana i negovana koža i kako je najzad učiniti takvom

Poklon ispod jelke kom će se obradovati svaki pravi #fashionista

8 znakova da te tvoja maca voli + kako da joj uzvratiš

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

#HairHacks: Glam frizura (savršena za sezonu žurki!) za koju su ti potrebne samo dve stvari

#StylishThrowback: Trendovi iz ’90. koje treba da uvrstiš u svoj garderober ove zime

Mačke caruju na internetu, ali to je samo zato što su carice. Raspametih se od ovih lekcija koje treba da naučimo od mačaka, a i od brojnih hiljada lajkova koje je zezalica pokupila:

Istina je da psoljupci moraju da vaspitavaju svoje miljenike, a da mačkoljupci imaju šta da nauče od svojih.

Ako počnete da čuvate mačku sa idejom da ćete je vaspitati, prsli ste. Ona će naučiti gomilu korisnih stvari – ali korisnih za sebe, a ne za vas. Najosrednjije pametna mačka u stanju je da nauči, recimo, da otvara vrata. Ako je u pitanju ženka koja nije sterilisana, samo posmatrajte kako će toj veštini naučiti sve svoje mačiće. I dokle god postoji neka ženka iz tog legla koja će se kotiti, imaćete mačke koje umeju da otvaraju vrata, piju vodu sa česme, sede na stolici i jedu iz tanjira za stolom…

Mačke su spremne da sve korisno i pametno nauče od nas.

A mi smo u stanju da učimo od njih onoliko koliko smo korisni i pametni.

Jedna od najvažnijih stvari koju su mi mačke pokazale bilo je koćenje. One traže asistenciju, ali nemate vi tu šta da radite, osim da budete tu, gledate i učite. Od iskusne mačke. Ona koja se prvi put koti biće u rebusu, baš kao i vi. Ali sledeći put će znati.

Kao prvo, mačka nađe mesto i prestane da jede neko vreme pred koćenje.  Kad počnu kontrakcije, ona leži potpuno mirno i opušteno i dahće – sprovodi ono disanje kome vas uče na vežbama za porodilje.

Kad počne napon, napet joj je samo zadnji deo tela, mišići rade, a ona miruje i ne oglašava se. Skoncentrisana je, ne radi ništa suvišno i nepotrebno, ne plaši se i ne sabotira sebe. Ima pametnija posla.

Kasnije, kad oliže i prikupi mačiće i kad počne da ih doji, napušta ih samo da bi jela i išla u wc.

Kad malo poodrastu, ostavlja ih i da bi se malo odmorila od njih. Da vam se uvali u krilo kao nekad, da izađe napolje i prošeta. Oni se bune i pište, ali ona ih otrese sa sebe, ustane i ode.

Vrrrrrlo važna lekcija iz ličnog prostora. Čak i oni koji potpuno zavise od vas, mogu malo bez vas, taman koliko je vama potrebno da se setite ko ste i šta ste nezavisno od njih.

 Budi cica maca

Budi kao mačka!

Ono najvažnije i najfascinantnije i najteže za naučiti jeste potpuna opuštenost, koja po potrebi munjevito prelazi u stanje potpune budnosti. Mačka sluša i prati šta se dešava okolo, iako deluje kao da je potpuno isključena. Ali ona je i te kako prisutna, samo nimalo nije napeta. Njena svest je budna, a telo joj je opušteno.

To se uči na jogi, a kad skontate čemu vas uče, shvatite da mačke to oduvek znaju.

A kad otvorite vrata frižidera ili zašuškate kesom iz prodavnice, ona skoči i krene u lov – mazi vam se oko nogu, mrnjauče onako posebno i gleda vas u ruke.

Poznavala sam jednu mačku koja je od ljudi sa kojima je živela naučila da je hrana isto što i ljubav. Svi su joj davali da jede, jer su je obožavali, a ona je jela, da uzvrati osećanja. I toliko se ugojila, da nije mogla da skoči na svoju omiljenu fotelju, pa je morala na dijetu. Ukućani su je onda mnogo više mazili i pričali sa njom, umesto da joj daju hranu, pa je povratila liniju i emotivnu stabilnost.

Mačke su mudre i u svakom pogledu izuzetne i vredne divljenja.

Nemojte ih tumačiti, samo gledajte i učite.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Editors choice