Hot topics

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Mačke caruju na internetu, ali to je samo zato što su carice. Raspametih se od ovih lekcija koje treba da naučimo od mačaka, a i od brojnih hiljada lajkova koje je zezalica pokupila:

Istina je da psoljupci moraju da vaspitavaju svoje miljenike, a da mačkoljupci imaju šta da nauče od svojih.

Ako počnete da čuvate mačku sa idejom da ćete je vaspitati, prsli ste. Ona će naučiti gomilu korisnih stvari – ali korisnih za sebe, a ne za vas. Najosrednjije pametna mačka u stanju je da nauči, recimo, da otvara vrata. Ako je u pitanju ženka koja nije sterilisana, samo posmatrajte kako će toj veštini naučiti sve svoje mačiće. I dokle god postoji neka ženka iz tog legla koja će se kotiti, imaćete mačke koje umeju da otvaraju vrata, piju vodu sa česme, sede na stolici i jedu iz tanjira za stolom…

Mačke su spremne da sve korisno i pametno nauče od nas.

A mi smo u stanju da učimo od njih onoliko koliko smo korisni i pametni.

Jedna od najvažnijih stvari koju su mi mačke pokazale bilo je koćenje. One traže asistenciju, ali nemate vi tu šta da radite, osim da budete tu, gledate i učite. Od iskusne mačke. Ona koja se prvi put koti biće u rebusu, baš kao i vi. Ali sledeći put će znati.

Kao prvo, mačka nađe mesto i prestane da jede neko vreme pred koćenje.  Kad počnu kontrakcije, ona leži potpuno mirno i opušteno i dahće – sprovodi ono disanje kome vas uče na vežbama za porodilje.

Kad počne napon, napet joj je samo zadnji deo tela, mišići rade, a ona miruje i ne oglašava se. Skoncentrisana je, ne radi ništa suvišno i nepotrebno, ne plaši se i ne sabotira sebe. Ima pametnija posla.

Kasnije, kad oliže i prikupi mačiće i kad počne da ih doji, napušta ih samo da bi jela i išla u wc.

Kad malo poodrastu, ostavlja ih i da bi se malo odmorila od njih. Da vam se uvali u krilo kao nekad, da izađe napolje i prošeta. Oni se bune i pište, ali ona ih otrese sa sebe, ustane i ode.

Vrrrrrlo važna lekcija iz ličnog prostora. Čak i oni koji potpuno zavise od vas, mogu malo bez vas, taman koliko je vama potrebno da se setite ko ste i šta ste nezavisno od njih.

 Budi cica maca

Budi kao mačka!

Ono najvažnije i najfascinantnije i najteže za naučiti jeste potpuna opuštenost, koja po potrebi munjevito prelazi u stanje potpune budnosti. Mačka sluša i prati šta se dešava okolo, iako deluje kao da je potpuno isključena. Ali ona je i te kako prisutna, samo nimalo nije napeta. Njena svest je budna, a telo joj je opušteno.

To se uči na jogi, a kad skontate čemu vas uče, shvatite da mačke to oduvek znaju.

A kad otvorite vrata frižidera ili zašuškate kesom iz prodavnice, ona skoči i krene u lov – mazi vam se oko nogu, mrnjauče onako posebno i gleda vas u ruke.

Poznavala sam jednu mačku koja je od ljudi sa kojima je živela naučila da je hrana isto što i ljubav. Svi su joj davali da jede, jer su je obožavali, a ona je jela, da uzvrati osećanja. I toliko se ugojila, da nije mogla da skoči na svoju omiljenu fotelju, pa je morala na dijetu. Ukućani su je onda mnogo više mazili i pričali sa njom, umesto da joj daju hranu, pa je povratila liniju i emotivnu stabilnost.

Mačke su mudre i u svakom pogledu izuzetne i vredne divljenja.

Nemojte ih tumačiti, samo gledajte i učite.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Editors choice