Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Bujna kosa kao pokazatelj dobrog zdravlja

Bujna kosa kao pokazatelj dobrog zdravlja

Problem opadanja kose po psihološkim analizama uzrokuje problem samopouzdanja i ostavlja snažan utisak na osobu koja se bori sa tim problemom. Alopecija kao bolest ili gubitak vlasi najčešće pogađa muškarce, ali ne zaobilazi ni žene. Na to utiču razni faktori od genetike, ishrane pa do hormonskih poremećaja. Ono što prosečan čovek smatra opadanjem kose jeste prirodni faktor koji se javlja promenom godišnjeg doba, pa tako na proleće folikul dlake miruje, kao i tokom leta što izaziva pojačano opadanje kose tokom jeseni. U normalnim okolnostima dnevno opadne u proseku od 50 do 100 vlasi.

Prirodni ciklus kose vrlo je specifičan. Faze rasta (anagena faza), stabilizovanja (katagena faza) i opadanja (telogena faza) imaju svoju funkciju i jedna bez druge ne mogu. Između prve dve, vlasi su u stanju “mirovanja“, sličnom hibernaciji, kada se njihova aktivnost zaustavlja, folikul se ne razvija i ostaje prazan. Što se duže održi takav period to više folikula ostaje prazno i na taj način se broj vlasi na glavi vidno smanjuje i kosa gubi jačinu i bujnost.

Slika10 Bujna kosa kao pokazatelj dobrog zdravlja

Zdrava kosa je lepa kosa

Tajna obnavljanja kose svojstvena je matičnoj ćeliji koja ima jedinstvenu moć obnavljanja tokom čitavog života. Matična ćelija se koristi i u lečenju mnogih drugih oboljenja. Ona svojim razmnožavanjem omogućuje obnavljanje tkiva u kojem se nalazi. Svaka njena podela omogućuje veliki potencijal obnavljanja,  jer je u stanju da obnovi i ceo organ ukoliko se propisno upotrebljava. Zbog njenog svojstva, kosa je jedini organ koji ima mogućnost obnavljanja tokom čitavog života.

Ukoliko imate prirodno tanku kosu, trudite se da koristite šampone koji nisu agresivni, nemojte češljati kosu dok je mokra i nemojte je sušiti fenom odozdo na gore. Time se uništavaju vlasi, a samim tim i doprinosi lošijem izgledu i zdravlju kose. Zdrava kosa zahteva pažnju, pa vodite računa o njoj koliko god ste to u mogućnosti, jer lepa kosa je odraz i lepote i zdravlja.


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken” Oscara Wilda.

Editors choice