Hot topics

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

“Ako neki problem ima rešenje, onda nema potrebe da se brinete. Ako neki problem nema rešenje, onda nema razloga da se brinete” – Dalaj Lama (Dalai Lama).

Obožavam ove istočnjačke mudrosti. Tako su jednostavne i pune smisla, ali opet, ja ne umem da ih primenim u životu. Ako vam se često dešava da ponavljate iste greške, razočarani ste u odnosima sa drugima ili ne možete da rešite neke “večite” probleme, možda ovo može da vam pomogne.

Verovatno ste do sada imali prilike da čujete za postojanje energetskih centara koji se nazivaju čakre. Svaka od njih zadužena je za određeni segment našeg života. Ukoliko neka od njih nije otvorena ili ne funkcioniše kako bi trebalo, mi se suočavamo sa različitim problemima. Ako želite, ovde možete da proverite funkcionalnost vaših čakri.

slika 131 Čakre za početnike (1. deo)

Sedam osnovnih čakri

Prva ili osnovna čakra (muladhara na sanskritu) predstavlja našu vezu sa materijalnim svetom. Ona nam stvara osećaj sigurnosti, povezanosti i pripadanja okruženju u kojem se nalazimo. Sve što je povezano sa novcem, nikada ga nemate dovoljno, imate dugove, nesigurna finansijska situacija, sve su posledice prve čakre. Ne osećate se zadovoljno u svom telu, stalno pokušavate sa dijetama koje ne funkcionišu, nepravilan vam je odnos u ishrani. Ako je zatvorena, ona stvara konfliktne porodične situacije, nerazumevanje, opterećenost porodičnim očekivanjima i načinom razmišljanja, gubitak osećaja individualnosti.

Prva čakra je energija crvene boje, loptasto raspoređena u osnovi vaše kičme. Njen element je zemlja i ona predstavlja naš osećaj sigurne stabilnosti. Da biste probudili njene vibracije, unesite što više crvene boje u vašu svakodnevicu. Iskoristite ovo lepo vreme i idite u prirodu. Sedite na zemlju, izujte se i bosim nogama igrajte se po travi. Možete da ustanete i da skakućete ako vam to prija. Ovo će oživeti vašu vezu sa zemljom i pokrenuti energiju prve čakre. Trčanje, igranje sa decom, takmičarski sportovi i joga veoma su dobri za rad ove čakre. Koristite što više svoja čula. Ako nemate kod kuće, možete da odete na pijacu i mirišite cveće ili začinske biljke u saksiji, što je veoma dobro za ovu čakru. Sve što vas inspiriše da budete u direktnom kontaktu sa prirodom koristiće vam. Radite to što češće, opustite se i uživajte.

Druga ili sakralna čakra (svadistana na sanskritu) predstavlja našu sposobnost da uživamo u materijalnim stvarima. Ako želite dobar seks i da u potpunosti uživate u njemu, onda se posvetite ovoj čakri.

Ovo je mesto našeg uživanja u hrani i piću, želje da sebi ugađamo u stvarima koje volimo i da se osećamo posebnima. Ukoliko ova čakra nije potpuno otvorena, mogu se razviti zavisnosti od hrane, alkohola, droge, seksa. Možda vam se dešava da se osećate nevoljeno, kažnjavate sebe ako stvari ne idu kako ste planirali, imate utisak da niste seksualno privlačni, da ne zaslužujete da budete srećni. Sve ovo su posledice zatvorene druge čakre.

Ako želite da slobodno uživate u životu, ne vezujući sebe za osećaj zadovoljstva od materijalnih stvari, onda vam je potrebna jaka i otvorena druga čakra.

Ova čakra je u obliku narandžastog diska postavljenog u predelu pupka. Njen elemet je voda i ona predstavlja vašu protočnost. Zato je najbolja vežba za ovu čakru istezanje. Nikada sebe nemojte forsirati da se istegnete više nego što vaše telo želi u tom trenutku, ovo može samo da vam šteti. Plivanje, masaže, duga tuširanja toplom vodom, vožnja bicikla pored reke, spavanje posle podne, spremanje hrane koju volite, i naravno, tantrički seks veoma su dobri za ojačavanje druge čakre.

Treća čakra, solarni pleksus (solar plexus, manipura na sanskritu) energija je koja definiše vaš odnos sa sobom, vaše lične moći i vrednosti, samopouzdanje, vašu sliku o sebi. Najbolji primer zdrave treće čakre jeste Donald Tramp (Donald Trump). Ako uvek verujete da možete da ostvarite to što želite, na način koji vama odgovara, onda je vaša treća čakra zdrava i otvorena. Međutim, ako sebe doživljavate kao žrtvu prisiljenu da se uklapa u okvire koje drugi definišu, onda vam je ova čakra jako slaba. U ovakvim situacijama ljudi često svoju energiju nesvesno ustupaju drugima da odlučuju umesto njih. Ovo su situacije kada prihvatate druge ljude kao autoritete. Ako vam je važno šta drugi misle o vama, plašite se da rizikujete, sumnjate u sebe, vezani ste za dramatične situacije, lako se uvredite, imate stalni mentalni sukob sa sobom, onda vam je treća čakra zatvorena. Nervoze koje dolaze usled bolova u stomaku, u predelu želuca, nastaju zbog nedostatka energije u ovoj čakri i njenog zatvaranja.

Treća čakra je u obliku usijanog žutog Sunca, smeštena ispod grudnog koša u predelu želuca. Nošenje garderobe u žutoj boji ili posmatranje predmeta ove boje ojačaće ovu čakru. Uzmite kockice leda i bacajte ih svom snagom na neku čvrstu površinu ili vičite glasno, što glasnije možete. Ako je ovo malo neprimereno za vas, onda možete da uzmete papirne kese ili kutije i da ih pocepate. Na ovaj način se oslobađa tenzija u solarnom pleksusu. Element ove čakre jeste vatra. Ako imate prilike da planinarite i kampujete negde gde ćete moći da zapalite vatru, to je fantastično za otvaranje treće čakre. Ležanje na suncu pomaže da otvorite ovu čakru. Mirno sedite i sunčajte se, dišite opušteno u istom ritmu. Postavljajte sebi izazove kao što je, na primer, trčanje maratona. Osetite moć koju imate u sebi savlađujući određene prepreke. Pokažite sebi da možete da uradite komplikovane, teške stvari. Prestanite da pričate o svojim teškoćama i doživite ih kao izazove koje želite da prevaziđete.

Prve tri čakre u vezi su sa našim odnosom prema materijalnom svetu. Čakre su veoma dinamični sistemi koji se otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od situacija kroz koje prolazimo u toku dana. Zbog toga je dobro što češće raditi vežbe koje im pomažu da ostanu otvorene.


Maja Selaković voli da se izražava kroz slike, čini joj se da se stvari tako doživljavaju intuitivnije i da je komunikacija smislenija. Ljubav prema vizuelnim umetnostima provela ju je kroz fotografiju, advertising, televiziju i film.

Editors choice