Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Prethodni deo teksta “Čakre za početnike” možete pročitati ovde.

“Naše vreme je ograničeno zato nemojte da ga trošite na življenje tuđih ideja. Najvažnije je da imate hrabrosti da pratite svoje srce i intuiciju.” – Stiv Džobs (Steve Jobs)

Da biste proverili vibraciju svojih čakri možete da uradite ovaj test.

Četvrta ili čakra srca (Anahata na sanskritu) jeste vaše energetsko srce. Ovo je centar iz kojeg vi dajete i primate ljubav, razumevanje, prihvatanje, opraštanje. Za razliku od prethodne tri čakre koje su u vezi za našim fizičkim postojanjem, u četvrtoj započinje ispoljavanje naše duhovnosti. Ako želite da proverite u kakvom stanju je vaša četvrta čakra zapitajte se kakva su vaša osećanja prema drugima i da li verujete da vi jeste vredni voljenja takvi kakvi ste sada. Kažu da je ovo mesto gde se naše želje, kada ih iskreno poželimo, ostvaruju. Ako ste razočarani u ljubav, imate problem da se oslobodite vezanosti za neprijatna emotivna iskustva, ne verujete da ste vredni voljenja, ljubomorni ste na druge i zavidite im, onda vam je ova čakra zatvorena. Zbog ovog možete da se plašite emotivnog vezivanja ili da mislite da treba drugima da udovoljavate ne bi li vas voleli. Jako je važno da vam je ova čakra otvorena ako želite da imate srećan i zdrav odnos prema sebi i drugima. Ovo je mesto gde možete da prevaziđete sva svoja očekivanja i vezanost za ego. Kažu da kao što sunce otklanja tamu, tako i ljubav otklanja ego.

Ova čakra je zelene boje i smeštena je na sredini grudi u nivou srca. Njen elemet je vazduh. Ako želite da ojačate svoju čakru srca masirajte ruke, recite sebi volim te dok stojite ispred ogledala, podelite sa ljudima ono što volite, može to da bude parče kolača ili nešto drugo, vi osmislite. Uzmite svoje fotografije kada ste bili mlađi i trudite se da ih gledate sa ljubavlju i saosećanjem.

slika 223 Čakre za početnike (2. deo)

Sistem osnovnih čakri

Peta ili čakra grla (Višudi na sanskritu) je centar komunikacije i kreativnog stvaranja. Vaša sposobnost i sloboda da sebe verbalno izrazite. Kada smo deca nemamo problem da glasno i jasno kažemo šta mislimo, ali kada odrastemo iz različitih razloga počinjemo da prećutkujemo svoju istinu. To se dešava zbog blokada koje različitim verovanjima pravimo u ovom centru. Da li vam se dešava da se gušite svojim rečima, da imate problem da kažete ono što želite? Za dobru komunikaciju nije samo važno da govorite svoju istinu nego i da imate sposobnost da slušate svog sagovornika. Pričanje u nedogled, a da pri tome ništa ne kažete kao i pribegavanje lažima posledica su blokirane pete čakre. Ako imate problema sa grlom, suv kašalj, štitna žlezda vam ne funkcioniše kako treba ili imate napade panike, to su znaci da vaša čakra nema dovoljno energije i da je zatvorena.

Peta čakra je svetloplava energija loptasto smeštena u vašem grlu. Njen element je zvuk. Veoma funkcionalan način da je ojačate jeste da pevate glasno. Nađite neku svoju omiljenu pesmu i svako jutro kada se probudite glasno i slobodno pevajte. Druga dobra vežba jeste da dominantnom rukom napišete pismo u kojem se obraćate sebi kao detetu. Napišite ono što iz ove perspektive mislite o sebi tada u odnosu na način komuniciranja. Pokušajte sada da svojom nedominantnom rukom odgovorite što iskrenije možete iz ugla deteta u vama. Možda vam ovo izgleda naivno, ali verujte mi ima svoj smisao.

Šesta čakra, treće oko (Bindu Visarga na sanskritu) je centar vaše intuicije koja vam omogućava da shvatite dublji smisao svega što vam se dešava. Ako imate strah od budućnosti, pitate se koji je smisao vašeg postojanja, imate negativne misli ili sumnjate u svoje odluke onda vam je ovaj centar zatvoren. Lakše vam je da verujete drugima nego sebi, stalno nešto radite i ne možete mirno da sedite, lako gubite koncentraciju. Sve se ovo dešava kada vam šesta čakra nije otvorena.

Treće oko je energetski centar indigo (tamnoplave) boje smešten između obrva u produžetku kičme. Njegov element jeste svetlost što simbolično i predstavlja njegovu funkciju u našem telu. Ako želite da otvorite ovaj energetski centar onda možete da sednete udobno, zatvorite oči i polako dišete. Kada udahnete, zatvorenim očima pogledajte vertikalno na gore, izdahnite i vratite oči u početni položaj. Ponovo udahnite i pogledajte u desnu stranu, izdahnite i vratite oči kao na početku. Na ovaj način nastavite da pomerate oči u pravcu kazaljke na satu. Ako vam je ovo naporno možete u toku dana kada se setite da zatvorite oči i gledate između obrva nekoliko trenutaka. Generalno vežbe za oči su jako dobre za ojačavanje šeste čakre. Crtanje, slikanje, terapija bojama i posmatranje izlaska i zalaska sunca veoma su efektni za ojačavanje ovog centra.

Sedma čakra, kruna (Sahasrara na sanskritu) je centar naše duhovnosti i sposobnosti da svet doživimo kao energetski sistem. U njenoj osnovi se nalazi naša duhovna komunikacija sa svetom koji nas okružuje. Ako imate problem da poverujete u nešto što je iznad i sveobuhvatnije od našeg fizičkog postojanja, onda vam je ovaj centar zatvoren. Za razliku od ostalih čakri ovaj energetski centar je malo teže objasniti. On je potpuno vezan za apstraktnu, energetsku dimenziju našeg postojanja i čulno ga je teško predstaviti. Nedostatak vere, negativno rasuđivanje, slabo samopouzdanje, činjenica da se osećate nezaštićeno i da se brzo uvredite samo su neke od posledica zatvorene sedme čakre. Ukoliko nemate osećaj pripadanja nečem većem i važnijem od vas samih onda je jako teško razumeti ovu čakru.

Sedma čakra se nalazi na temenu i predstavlja se ljubičastom svetlošću koja ima oblik krune. Njen element jesu misli i ona se tako i ispoljava. Ukoliko su vaše misli pozitivne i okrenute ka vašoj duhovnosti, istini, višem obliku postojanja onda je vibracija ove čakre jaka.

Ako niste sigurni koji je smisao vašeg postojanja, šta je to što bi trebalo da uradite u toku ovog života ovo je jako dobra vežba. Uzmite parče papira i razmišljajte o tome šta vi mislite da je suština vašeg postojanja. Mehanički zapisujte sve što vam padne na pamet. Ova vežba će vam pomoći da ojačate vašu sedmu čakru. Verovatno će tu biti dosta nebitnih stvari, ali i nešto što će vam dati pravac za dalje razmišljanje.

Kada se malo bolje upoznate sa ovim energetskim centrima razumećete kako vaše telo funkcioniše i biće vam lakše da promenite određena ponašanja koja vas zaustavljaju da budete srećni i zadovoljni.


Maja Selaković voli da se izražava kroz slike, čini joj se da se stvari tako doživljavaju intuitivnije i da je komunikacija smislenija. Ljubav prema vizuelnim umetnostima provela ju je kroz fotografiju, advertising, televiziju i film.

Editors choice