Kendas Bušnel (Candace Bushnell) je rođena 1. decembra 1958. godine i još od malih nogu je znala da će da postane uspešan pisac. Dugo je godina nakon završetka studija pisala za različite magazine, ali u književne zvezde ju je vinula tek kolumna “Seks i grad” (Sex and the City), koju je 1994. godine počela da piše za “New York Observer”. Od tada je njen uspeh počeo da se broji ne samo novcem koji ga je bezuslovno pratio, već i rađanjem novih, sve čitanijih knjiga, serijama snimljenim na osnovu knjiga, o čijoj se gledanosti nadaleko priča, a ponajviše osmesima na licima vernih čitalaca.

Njen stil je prepoznatljiv. Njene teme su prepoznatljive. Njen jezik je, takođe, prepoznatljiv. Iako joj mnogi knjige svrstavaju u “žensku književnost”, još jedan plod konstantne ljudske potrebe da dele na roze i plavo, ne možemo da kažemo da ih ne mogu čitati i muškarci – kao što joj ne možemo osporiti ni profesionalizam, očiglednu darovitost i umeće britkog pisanja, kakvo izostaje u današnjem moru novorođenih književnika.

Pošto je i sama rekla da je kao mala mnogo volela da posmatra ljude oko sebe i da ju je uvek zanimalo šta se dešava u komšijskom dvorištu, sasvim je opravdana i njena primetna potreba kao pisca da na veoma suptilan i odsečan način prikaže opise, događaje, karaktere svojih likova. Možda njene rečenice nemaju dužinu i kompleksnost ruskih realista poput onih najpoznatijih, Tolstoja (Лев Николаевич Толстой) i Dostojevskog (Фёдор Михайлович Достоевский), ali način posmatranja je isti, malo “osavremljen”, ali jasan – prikaz društva uz poneku kritiku vremena u kojem se živi, odeće koja se nosi, načina na koji se živi.

Kendas Bušnel u fotelji Candace Busnell: Njujorčanka bez dlake na jeziku

Uvek između glamura i umetnosti

“Seks i grad”

“Seks i grad” jeste delo kojim se proslavila i zasigurno jedno od najčitanijih. Radi se o zbirci tekstova koje je pisala u vidu novinske kolumne. Mnogi, vođeni serijom “Seks i grad”, ni ne znaju da se u ovim tekstovima fabula ne oslanja samo na Keri (Carrie Bradshaw), Mirandu (Miranda Hobbes), Šarlot (Sharlot York) i Samantu (Samantha Jones), protagonistkinje serije. U pitanju je jedno kompleksno, ne samo književno, već i psihološko delo. Kroz više od stotinu tekstova, Kendas Bušnel je prikazala Veliku jabuku u svom punom sjaju. Iako su priče pretežno zasnovane na muško-ženskim odnosima, njeno spisateljsko oko zadire mnogo dublje, istražujući društvene slojeve, međuljudske odnose i njihovo ponašanje, kao i različite tipove samih Njujorčana. Jezik kolumni je pitak, jasan, surov, neretko vulgaran, oživljen dinamičnim dijalozima.

Kendas Bušnel potpisuje knjige Candace Busnell: Njujorčanka bez dlake na jeziku

Na promociji svojih romana

“Peta avenija” (One Fifth Avenue)

Ovo je, možda, književno najbolji roman Kendas Bušnel. Priča prati stanare najprestižnije stambene zgrade u Njujorku i one koji bi to želeli da postanu. Ona se nalazi u Petoj aveniji 1, i bez obzira na svoju starost, jer potiče iz predratnog perioda, važi za zgradu sa najskupljim stanovima u gradu. Knjiga se ne bavi samo pitanjima bogatstva i siromaštva, uspeha i neuspeha, ljubomore i ponosa, umetnosti i komercijalnosti, morala i nemorala, već i onim svevremenim temama koje su dobar sastojak svake priče – kao što su ljubav i snovi. Kendas ovde plete zaplete zasnovane na opšteljudskim odnosima, ali u isto vreme pruža sliku visokog društva ne ustručavajući se od indirektne kritike istog. Pružajući dosta zabave, humora i divno ispričanih životnih anegdota, “Peta avenija” je “Čiča Gorio” 21. veka, čija je radnja iz Pariza premeštena u Njujork.

“Kerini dnevnici” (The Carrie Diaries)

Od svih književnih likova koje je stvorila, nijedan nije ostavio većeg traga na Kendas kao što je to učinila Keri Bredšo. “Keri Bredšo će uvek biti deo mog života. Taj lik bio je moje drugo ja, kako u rubrici, tako i u knjigama”, poznata je izjava ove autorke. A o njenoj tačnosti svedoči upravo ovaj roman. Jer Kendas se jeste vratila svojoj najpoznatijoj junakinji – Keri. I to tri puta. U ovom, prvom delu, priča nas vodi u Kerinu mladalačku dob. Ona je u srednjoj školi, sprema se da na leto otputuje po prvi put u Njujork i ostvari svoj san. Ona piše za školske novine pod zagonetnim pseudonimom, jedina u društvu nije ni sa kim spavala, živi sa ocem i dve sestre među kojima ne pronalazi svoje mesto, i zaljubljena je u najvećeg mangupa u školi. Knjiga se bavi pitanjima porodice, loših ljubavnih veza, prevare, izdaje, lažnog i pravog prijateljstva, ali pre svega govori o odrastanju, borbi za snove i pronalaženju ne samo svog kutka pod suncem, već i sopstvenoga glasa. Po motivima (značajno izmenjenim) ove knjige snimljena je istoimena serija koja je ove zime premijerno bila prikazivana na televiziji “CW”.

Leto i grad Candace Busnell: Njujorčanka bez dlake na jeziku

Roman u koji ćete se sigurno zaljubiti

“Leto i grad: Novi Kerini dnevnici” (Summer and the City: A Carrie Diaries Novel)

Leto je. Keri pohađa kurs pisanja u Velikoj jabuci. Kako je opljačkana već prvog dana, nemajući kud da ode, za pomoć se obraća Samanti Džouns, jedinoj osobi u Njujorku čiji broj telefona ima kod sebe (ako izuzmemo šarmantnog momka kojem ne želi da izlazi na oči). Knjiga nam govori kako je Keri upoznala Samantu i Mirandu, kako prošlost, pogotovo ona koje ne želimo da se prisetimo, često ume da nas progoni, kako put do uspeha nije nimalo lak i kako kroz život uvek treba ići podignute glave. Kendas nam svojim spisateljskim umećem približava kulturu tadašnjeg Njujorka, ponašanje građana koji su, čini se, bili još luđi nego sada, ali ne zaobilazi da nam predstavi i grotesnu modu osamdesetih. Ono što stil Kendas Bušnel izdvaja od drugih autorki savremenih ljubavnih priča jeste odsustvo patetike, predvidivosti i klišea. U njenim delima nikad ništa nije crno ili belo, pa tako i ovde, likovima se događaju stvari kojima se nikada ne bismo nadali. Roman se završava scenom gde Keri po prvi put upoznaje Šarlot.

Kendas je pored navedenih knjiga napisala još i romane “Četiri plavuše” (Four Blondes), “Telo za uspeh” (Trading Up) i “Štiklama do vrha” (Lipstick Jungle). Na osnovu poslednjeg je snimljena istoimena televizijska serija.

Bušnel trenutno radi na trećem romanu iz serijala “Kerini dnevnici”, gde će se, pretpostavljamo, Kerin odnos sa Samantom, Mirandom i Šarlot uobličiti u onaj koji poznajemo iz kultne serije.

Izvori fotografija:guides.vpl.ca, arts.nationalpost.com, celebrityphotos.sheknows.com, laguna.rs


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

Comments