Na tržištu se pojavilo fenomenalno rešenje za lenje čitaoce, a opet i za mlade autore. Reč je o knjigama koje se samouništavaju ukoliko ih ne pročitate brzo.

Argentinska izdavačka kuća “Kadensija Eterna” lansirala je ovaj neobičan koncept knjiga čiji je tekst štampan posebnom bojom koja kada dođe u dodir sa svetlošću i vazduhom (dakle, onda kada otvorite knjigu sa namerom da je pročitate), nakon dva meseca jednostavno nestane. Jednom otvorenu knjigu morate da pročitate najkasnije za dva meseca inače dolazi do njenog samouništenja.

unnamed89 Čarobni svet knjiga: Samouništavajuće knjige

Nakon dva meseca od knjige preostaju samo korice i prazne stranice

Projekat “El Libro que no Esperar Puede” (Knjiga koja ne može da čeka) koji je lansirala ova izdavačka kuća ima za cilj da promoviše mlade autore. Ne postoji mogućnost da započnete čitanje jednog poglavlja i zaboravite na knjigu, pa tek nakon nekoliko nedelja ili meseci nastavite sa čitanjem. To ide u prilog mladim autorima koji su objavili svoja prva dela, jer kako navode promoteri ovog koncepta: “Ako ljudi ne čitaju njihove prve knjige, oni nikada neće objaviti drugu”. Samouništavajuće knjige u prodaji se nalaze u plastičnim ambalažama. Kada ih jednom raspakujete, tinta počinje lagano da bledi i čitaocu ostaje 60 dana da pročita priču do kraja. Nakon dva meseca od knjige preostaju samo korice i prazne stranice.

Hm, prilično nestvarno… dobro ili ne, u svakom slučaju, priznaćete, veoma je zanimljivo.


Aleksandra Grujić

Comments