5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Na ulicama našeg grada često možete primetiti da se susrećemo sa različitim oblicima kreativnosti mladih umetnika. Jedna od tih umetnosti kojoj smo posvetili posebnu pažnju jeste Ulična umetnost 3D, koju bismo mogli okarakterisati kao umešnost stvaranja prelepih slika, na jedinstven i neponovljiv način.

Odabrali smo par slika koje su ostavile najsnažniji utisak, stoga, nadamo se da će i na vas ostaviti trag ili želju da i vi budete stvaraoci sopstvene 3D kreativnosti.

Slika 1 obradjena Čarolija u Ulici umetnosti

Gde smo se uputili?

Pretpostavimo da smo se bezbroj puta susreli sa slikom kao što je ova, sa ljudskim likom koji je rastrzan između svoje prošlosti i budućnosti, zarobljen u sopstvenim iluzijama. Sve to je predstavljeno na upečatljiv način jatom ptica koje su se uputile nekud. Da li smo se zapitali šta bi jedna ovakva slika mogla nama da znači?

Da li ima neku poruku i za nas? Da li smo se i mi ovako osećali u nekom momentu, a da nismo umeli da opišemo rečima?

Slika 248 Čarolija u Ulici umetnosti

Igra senki

Sećate li se detinjstva? Kada smo svi kao deca voleli da se igramo igre Senke na zidu, kada smo tražili da nam što uverljivije prikažu roditelji ili prijatelji našu zamisao životinje ili nekog oblika koji volimo.

Možda nas baš jedna slika poput ove vrati u bezbrižan period, jer same senke na zidu mogu oslikavati i igru poput Petra Pana, naše detinjstvo ili umetnikovu težnju da spoji nespojivo, umetnost i senku.

Slika 338 Čarolija u Ulici umetnosti

Vrata za neku drugu dimenziju

Ulična umetnost – kreacija različitih kolorita, oblika, slova, geometrijskih oblika, apstraktnosti…

“Boje duge”, pesma grupe Neverne bebe koja može biti i asocijacija na sliku, kako i sam deo teksta pesme kaže: “Boje duge u tvojim očima.” Zapravo u našim očima se može oslikavati bezbroj nijansi koje mogu ulepšavati našu stvarnost, praviti od nje razne kreacije koje samo naš razum i srce mogu da spoznaju. Da li se svi osećamo poletno kada vidimo dugu? Da li svaki put zamišljamo želju kada se oslika na nebu? Ili možda predstavlja vrata u neku drugu dimenziju kako je predstavio umetnik na slici?

Slika 431 Čarolija u Ulici umetnosti

Slučajnosti stvaraju umetničku magiju

Povezanost koja postoji između dva sveta, naše realnosti i umetničke kreativnosti najbolje se može prikazati u vidu paralele dve slike, koja se umetničkim okom spaja u jednu mešavinu nadrealnog. Umetnik nam ukazuje na slučajnost u realnom svetu koja se u umetničkom zanosu pretvara u magični i skoro nestvarni momenat. Jedna sasvim obična radnja koju mi možda smatramo nezanimljivom i svakodnevnom, poprima sasvim drugačiju konotaciju u dodiru sa umetnošću. Da li ovakve slučajnosti zaista postoje? Ili kako su nas učili stariji od nas da čuda ne postoje, kreativnost izgleda da kod nekih od nas podstiče nešto nemoguće i čarobno.

slika 517 Čarolija u Ulici umetnosti

Umetnost nastala iz betona

Jedinstvenost ulične umetnosti se ogleda i u tome što ne mora biti prikazana u boji kako bi umetnik dočarao svoju misao. Kao što možete videti na ovoj slici, sve figure su interesantne na svoj način. Izgleda kao da svaka od njih priča svoju priču i morate priznati da ove statue deluju toliko verno, skoro da su žive. Cela fotografija kao da nam kazuje da je nastanak ovih statua ponikao iz samog betona, i kao da predstavlja njihovo buđenje i dolazak nekog drugačijeg sveta od našeg. A možda zapravo našu realnost i neku vrstu borbe za umetničku slobodu, prisutnost i različitost.

Da li vam se čini tako? Ili je vaša vizija drugačija?

slika 611 Čarolija u Ulici umetnosti

Zašto moram da znam? Još sam dete.

Deca? Kada se osvrnemo oko sebe okruženi smo tim predivnim i nevinim bićima. Ali svakoga dana slušaju iste priče, kako treba odrasti, boriti se za bolje sutra i verovati da će neko bolje vreme doći. Period detinjstva je najmirniji i najlepši, pa čemu onda ti zahtevi sa strane da se što pre preuzme ta odgovornost, koja ih sve očekuje pre ili kasnije. Kao i na ovoj slici, jedno nevino biće preopterećeno svim informacijama ovoga sveta, koje njemu ne znače ništa, a opet bez njih ne bi se mogao snaći, u svetu kojem za njega predstavlja sve, samo ne obavezu. Već igru punu boja, zvukova, mirisa i prelepih snova koje su u njegovom domenu razmišljanja i svega onoliko koliko je potrebno za njegov mali, bezbrižni univerzum.

Dakle, čemu onda tražiti od njih i zahtevati da sve razumeju? Da li je potrebno odmah ih razuveriti da njihov mali raj ne postoji? I da li je zato ovaj mali dečak tužan?

slika 710 Čarolija u Ulici umetnosti

Da li je moguć balet na zidu?

Još jedna u nizu prelepih i neverovatnih uličnih tvorevina. Balet uzvišena umetnost, plemenita i osećajna, oslikana na zidu, prikazana tako verno putem medijuma – umetnika i njegovog doživljaja. Povezujući igru i dečaka, dobijamo još jednu poruku, da umetnost u sebi ima dečijeg imaginarnog sveta, nepresušnog izvora kreativnosti. Da li nam zidna umetnost ipak ukazuje na neki svet koji je nama nedokučiv? Da li nam šalje poruke da pogledamo svet oko sebe iz drugog ugla, ugla umetnika? Možda biste mogli sami da porazmislite i osvrnete se, jer možda u svakom od nas čuči po neki umetnik, koji čeka svoj momenat da se iskaže.

Nadam se da smo vas makar malo zainteresovali i dali dovoljno argumenata zašto je zidna umetnost interesantna, jedinstvena i drugačija, i zašto bi trebalo da je uvrstite u svoju umetničku kolekciju, ako je kojim slučajem i zavolite vaši vidici će se proširiti i za neki drugačiji svet.


Alex Anđelković – Zaljubljenik u umetnost, kad god ima priliku želi da podeli svoje impresije sa drugima, da zaintrigira druge da je makar malo zavole… Umetnost – “Čaroban svet” njena definicija.

Editors choice