“Of course I have played outdoor games. I once played dominoes in an open air cafe in Paris”, kaže moj omiljeni Oskar Vajld, a ja ga citiram kada me tokom lepog sunčanog dana pitaju za partiju tenisa.

got zombies 03251 6 Catch me if you can!

Uz pomoć svog GPS-a možete locirati zombije u gradu!

Zahvaljujući savremenim tehnologijama, rekreacija na svežem vazduhu evoluira u nešto mnogo zabavnije od loptanja na terenu. Isto tako, zahvaljujući industriji igara, GPS – jedan od sistema satelitskog pozicioniranja, evoluira u nešto mnogo zabavnije od interaktivne mape u kolima, koja vam srdačno savetuje “skrenetite-levo-kod-Merkatora-i-za-200metara-stići-ćete-do-cilja”. Naime, rekreacija i GPS su se združili  u pojmu Location-based games (LBG), na platformama Symbian OS, iPhone i Android. Takođe, ova vrsta igara, kada se igra u timovima na ulicama grada,  poznata je i pod terminima kao što su “ulične igre” i “urban gaming”.

Koristite svoj fensi telefon na kreativniji način! Slede primeri.

Parallel Kingdom je prva MMORPG GPS igra koja je napravljena za iPhone i Android. Besplatna je i trenutno je igra nešto više od pola miliona ljudi širom sveta. Koristi GPS tehnologiju da scenografiju igre postavi na radijusu od oko 300 m od mesta na kom se nalazite. Parkovi, aerodromi i planine postaju zamkovi, šume i srednjovekovna bojišta.

Tourality je smartphone aplikacija za više igrača, a izazov je stići do geografski određenih lokacija trčanjem, biciklom ili kolima u realnom vremenu. Lokacije definišu igrači pomoću GoogleMaps. Korisnički-definisan sadržaj je upravo ono što igre poput ove razlikuje od klasičnih kompjuterskih igrica koje su ograničene svojim dizajnom.

Pac-Manhattan je primer kako redefinisati koncept klasične kompjuterske igrice na inovativan način. Washington Square Park u Nju Jorku se pretvara u polje za igru Pakmena, u kome se igrači pozicioniraju pomoću GPS-a na svojim mobilnim telefonima – gledaju gde su „nagrade“ koje treba „pojesti“ i paze da njih same ne „pojedu“. Pa ko još ne voli Pakmena?

Cilj moje omiljene aplikacije Situationist je da provocira događaje u svakodnevnom životu između slučajnih prolaznika. Ako naiđete na nekog u vašoj blizini ko takođe koristi aplikaciju, biće vam predložene situacija poput „daj mi kompliment za frizuru“ ili „zagrli me na tačno pet sekundi“.

Takođe možete bežati od zombija (Humans vs Zombies), igrati žmurke (Manhunt) i tražiti zakopano blago (Blackbeard’s Treasure). I to sve u realnom vremenu i prostoru.

Probala sam lično Geocashing – kada smo satima lovili signal po krovovima Linca, pokušavajući da odgonetnemo gde se krije naš plen u vidu skrivenog odašiljača, a usput uživali u izazovu, smehu i sjajnim pogledima na grad.

Sve u svemu, kako kaže Tom Četfild (Tom Chatfield) u svojoj knjizi Fun Inc. – Why Games Are the 21st Century’s Most Serious Business – gde god nas tehnologija odvede, jedan od naših fundamentalnih impulsa je da se igramo; a u formi mobilnih uređaja povezanih društvenim mrežama, tehnologija nas sve brže vodi u svet u kom se brišu granice između posla, slobodnog vremena, profita i međuljudskih odnosa.


Anja Šišarica je radoznala. Tokom doktorskih studija u Londonu njena tema istraživanja je kreativnost, i poslovno i privatno. Živi svuda po malo, ali nekako uvek na kraju završi u Novom Sadu. Voli pristojne ljude i još previše toga.

Comments