Pitajte ljude koju su prinuđeni da organizuju svoje živote i reći će vam koliko je teško da organizujete i ispunite sve obaveze. Ali koliko god da je teško, nema boljeg načina da se potroši vreme nego radom.

Bez obrira da li su poslovne obaveze u pitanju ili lične, uvek se nekako postignu. To nas dovodi do pitanja: Kako sve obaviti? Evo četiri moguća načina:

1. Nemojte praviti dugačke liste

Nemojte biti preambiciozni. Možete da obavite stvari s liste jedino ako vas količina obaveza ne plaši. Ukoliko napravite listu za mesec dana, sigurno ćete biti pod pritiskom jer ima previše toga da se obavi. Bićete nesigurni čak i na prvom koraku. Pravite nedeljne liste. I trudite se da one budu pregledne i koncizne, bez mesta za nepravilnosti i konfuzije.

2. Korak po korak

Vaša lista obaveza mora biti vremenski dobro usklađena, u skladu sa prirodom zadataka. Prva stvar koju treba da uradite jeste da govorite sebi: “Za ovo mi je potrebno ne više od 30 minuta”. Ili zadatak možete da podelite na etape u kojima ćete ga obavljati. Na što manje delove podelite zadatke, manje ćete biti preplavljeni radom. Ovo je najbrži način da završite zadatke – i očigledno se pokazao najuspešnijim.

3. Balansirajte pametno između teških i malih zadataka

Nemojte pokušavati da prvo odradite sve najteže zadatke, jer će vas proces obavljanja zastrašiti potrebnom količinom rada. Prva dva zadatka će vas dovoljno iscrpeti da vam se neće obavljati treći. Verovatno ćete početi da preskačete stvari sa liste. Najbolje bi bilo da posle obavljanja dva teška zadatka nagradite sebe jednim malim.

femeie bolnava Četiri načina da stignete da ispunite sve obaveze

Balansirajte pametno

4. Oslobodite se stvari koje vas ometaju

Dok pratite svoju listu obaveza, nemojte dozvoliti da vam pažnja odluta na neke nevažne stvari. To ne znači da treba da se pretvorite u robota koji se drži samo pisanih uputstava ali, za početak, ignorišite mejl koji dobijete ili telefonski poziv ako će vas oni ometati u poslu.

Završavanje obaveza sa liste može da bude izazovno, zastrašujuće ili zabavno kao što želite da bude! Dakle, postavite sebi ciljeve, kao što smo gore naveli – i dobićete efikasnije obavljanje zadataka!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments