Seksualno uznemiravanje je vekovima predstavljalo tabu, i žene su ga ćutke trpele. Danas se ono shvata kao ozbiljan problem i društvo otvoreno ustaje protiv njega. Ipak, i dalje, van fokusa medija i prevelikih  javnih rasprava, živi jedan suptilni oblik seksualnog zlostavljanja, posebno na poslu, koji ponižava žene.

seksualno zlostavljanje Četiri znaka seksualnog uznemiravanja na poslu

“Mačoizam” i otvoreno izražavanje seksualne privlačnosti još uvek se prećutno tolerišu, iako se smatraju seksualnim uznemiravanjem.

Evo koje ispade kolega i nadređenih na poslu ne treba da tolerišete i možete slobodno ustati protiv neprijatnosti koje vam priređuju.

Diskriminacija

zlostavljanje Četiri znaka seksualnog uznemiravanja na poslu

Seksualno uznemiravanje ne mora da bude isključivo seksualne, već i rodne prirode. Ukoliko vas šef vređa vas i ostale žene sa kojima radite, i primetite da je teže napredovati kao žena u vašem kolektivu, kao i da vi češće morate da trpite verbalnu agresiju i lošiji tretman od muškaraca na vašem poslu, vreme je da se pobunite.

Slušanje o seksualnom životu saradnika

Ukoliko vaši saradnici muškarci stalno imaju potrebu da vam priređuju neprijatnosti razgovorom o sopstvenom seksualnom  životu i navođenjem nepotrebnih detalja, to je u vrlo tankoj vezi sa seksualnim zlostavljanjem, ukoliko vi otvoreno pokazujete nezainteresovanost za takve razgovore.

Neverebalne seksualne “šale”

uznemiravanje Četiri znaka seksualnog uznemiravanja na poslu

“Masni” vicevi se mogu tolerisati, do trenutka dok bar jednoj osobi ne postane neprijatno, ali neumesno dodirivanje, štipanje ili otkopčavanje sopstvenog šlica pred ženskim saradnicama apsolutni su izrazi seksualnog zlostavljanja i protiv njih se morate otvoreno pobuniti, kako ne biste ušli u začarani krug prećutkivanja maltretiranja.

Neprikladni grupni mejlovi

Ako vaš kolega uslika koleginicin dekolte ili zadnjicu  i pritom to pošalje i ostalim vašim saradnicima, to prosto nije smešno, već predstavlja uznemiravanje jedne osobe, a što je još gore, pojedinac koji to radi, teži da uključi i druge ljude u takav model ponašanja. Nemojte nikada tolerisati takve ispade.

Jasna Stanić

Comments