Charmed je jedna od serija koja mi je obeležila detinjstvo. Tačno se sećam kako se cela porodica okupljala ispred televizora posle ručka i da smo jedva čekali novu epizodu. U školi smo se često igrali začaranih i svađali se ko će da bude Prue, Piper, Phoebe i Page. Uglavnom su svi najviše voleli Phoebe, ali niko nije hteo da vidi vizije, već da ima aktivnu moć kao što je zamrzavanje.

Uživala sam u gledanju serije, jer vraća u detinjstvo. Nostalgija u vezi sa filmovima i serijama jeste relativno nova stvar u psihologiji, koju tek treba istražiti. Ali ima nešto u tim serijama što čini da se osetimo sigurno, da nam bude toplo oko srca.

Počitajte i ovo: Ovo je “najljigavija ljubavna priča Holivuda” – Lily-Rose Depp i The Weeknd u trejleru za HBO seriju “The Idol”

No, kako to izgleda kada nakon petnaest godina odgledate seriju koju ste poslednji put gledali u detinjstvu? Pa, sasvim drugačije. Da se razumemo, seriju i dalje obožavam, ali sada drugačije posmatram određene stvari.

Phoebe i Cole više nisu omiljeni par

Ovo je prva stvar koju sam primetila prilikom gledanja serije. Phoebe i Cole su mi nekada bili omiljeni par, gomili devojčica je to bio ideal ljubavi, jer zajedno su prelepi i imaju romantičnu priču, a još uzbudljivijom celu stvar čini ta konstantna borba između dobra i zla.

Sada kad sam odrasla i prošla kroz sopstvene toksične veze, vidim koliko su Phoebe i Cole toksični. To ne znači da ne osećam nostalgiju posmatrajući ih i ne znači da mi je dosadno to da gledam, samo sam svesna koliko su zapravo loši momci loši.

Nasuprot tome imamo Piper i Lea – koji, zapravo, pokazuju šta je ljubav. Koliko je ljubav istrajna, duboka, pa i dosadna. Piper i Leo su izuzetno dosadni dok si dete, tek kad odrasteš shvatiš koliko su stabilne veze vredne.

Ovo je jedna prilično feministička serija

Ne, ne mislim na to što su negativni likovi često muškarci, mada ima tu nešto. Stvar je u tome da u centru dešavanja imamo tri izuzetno moćna ženska lika. One postaju još moćnije kada su zajedno – moć Trojstva. U seriji je svuda prisutno to koliko je bitno da žena ženi bude podrška.

Sestre su oslonac jedna drugoj i drugim vešticama. Imamo i čitavu zajednicu veštica u kojoj vladaju uzajamna podrška i zaštita. To je zaista divno, i pravi pokazatelj kako jedna zajednica žena treba da funkcioniše.

Mnogo bolje razumem Prue

Ne znam za druge, ali meni je Prue bila najneomiljeniji lik u seriji, nervirala me je svojim stavom. Sada se mnogo više identifikujem sa njom, jer ona zaista pokazuje šta znači biti odrastao i odgovoran. Šta znači žrtvovati sebe zarad voljenih.

Pročitajte i ovo: Da li smo otišli u krajnost? “Squid Game” postaje takmičarski reality show na Netflixu

Naravno, svaka sestra je požrtvovana na svoj način, ali Prue je uvek bila zaštitnik, organizator, neko ko najbolje funkcioniše u kriznim situacijama. Volela bih da sam više kao Prue, a manje kao Phoebe, u totalnom haosu.

Zapravo, sad mi je bilo teže kad je Prue umrla nego kada sam to gledala pre 15 godina. Možda je to zato što sam izgradila simpatije prema liku, a možda je i do životnog iskustva.

U svakom slučaju, iako je serija pre svega zabavna, ima užasne efekte za današnja poimanja i nije remek-delo kao pojedine serije koje sam kasnije odgledala – Charmed će uvek imati posebno mesto u mom srcu.

Naslovna fotografija: instagram.com/charmed_halliwellsisters

Jovana Petković

Comments