Iako je popularnost chick flick filmova počela da jenjava sredinom prošle decenije, vratili su se na velika vrata u jeku pandemije korona virusa, budući da je ceo svet tražio spas u filmovima, ali posebno u romantičnim, ne bi li misli usmerio ka nečemu pozitivnom, nečemu što će mu doneti nadu u bolje sutra. Nedavno smo dobili dva romantična filma sa Jennifer Lopez – Marry Me i Shotgun Wedding, koji su nam pokazali da na tržištu i dalje ima prostora za chick flick filmove. 

Ako ste ovih dana emotivno neispunjeni i tragate za inspiracijom, ili jednostavno želite da se osećate bolje i okrepljeno, imamo rešenje za vas, jer ovo su:

Chick flick filmovi zbog kojih verujemo u ljubav na prvi pogled

Mamma Mia! (2008) i Mamma Mia! Here We Go Again (2018)

Ovi mjuzikli su toliko sladunjavi i nerealni s jedne, ali toliko veseli i inspirativni s druge strane – da baš u tom balansu leži njihova čar. Uz prvoklasnu glumačku postavu koju, između ostalih, čine Meryl Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan i Amanda Seyfried, i uz pesme ultrapopularne grupe ABBA, da li rezultat može biti debakl? Definitivno ne. Ako sanjarite o odmoru u idiličnim seocima na zadivljujućim grčkim ostrvima, ovi filmovi su apsolutni must-watch.

13 Going on 30 (2004)

13 Going on 30 je iznenađujuće zabavan i pun duše, a Jennifer Garner maestralna u glavnoj ulozi. Radnja prati Jennu Rink, koja po svaku cenu želi da bude deo popularne ekipe u školi, kao i urednica najprestižnijeg modnog časopisa. Kad to poželi za svoj trinaesti rođendan, to joj se i ostvaruje, pa se budi kao tridesetogodišnjakinja u budućnosti, ali shvata da joj život nije baš onakav kakvim se nadala… 

You’ve Got Mail (1998)

Ne znamo koliko je uopšte potrebno opisivati radnju ovog filma, budući da se i dalje često emituje na televizijskim kanalima. Meg Ryan i Tom Hanks briljiraju kao par koji se anonimno dopisuje mejlovima (internet je tad bio dial-up, što mu daje posebnu draž). Ona drži ušuškanu tradicionalnu knjižaru, dok je on vlasnik lanca knjižara koje uzurpiraju tržne centre i uzimaju posao manjim prodavcima. Dalje nećemo otkrivati, a vi, ako još niste dali šansu ovom vanvremenskom ostvarenju, odmah to učinite.

Notting Hill (1999)

Šta dobijate kad Juliju Roberts i Hugha Granta smestite u šarmantno naselje Noting Hil u Engleskoj? Odgovor: jednu od najboljih romantičnih komedija svih vremena. Julia je Anna, najpopularnija holivudska glumica koja se slučajno zatiče u knjižari Williama Thackera (Grant). Spletom okolnosti, iako iz potpuno različitih svetova, oni počinju vezu skrivenu od javnosti. Verujemo da miks optimalne doze holivudskog glamura i engleskog humora čini da se ovo ostvarenje izdvaja u masi chick flick filmova. 

Notebook (2004)

U savremenom domu za stare, Duke pacijentkinji čita romantičnu priču iz svoje beležnice – a ostalo je istorija. Rachel McAdams i Ryan Gosling igraju zaljubljeni par koji kroz godine opstaje uprkos raznim nedaćama. Uz vrhunsku glumu i režiju, kao i šokantno otkriće na kraju, obavezno uz sebe imajte i pakovanje maramica. Nije bez razloga što Notebook danas ima i kult sledbenika. 

Pročitajte i ovo: Pamela, a love story – intimni uvid u kontroverzni život seks simbola devedesetih

50 First Dates (2004)

Zamislite da izađete na dejt i da vam se osoba toliko svidi da ste voljni da svoj život stavite na pauzu kako biste joj se posvetili? Upravo to čini lik Adama Sandlera kad upozna Lucy (Drew Barrymore), slatku, prirodnu devojku za koju se ispostavlja da pati od amnezije i u potpunosti ga zaboravlja svaki put kad zaspi. Henry (Sandler) se toliko zaljubljuje da se svaki dan pretvara da je po prvi put upoznaje i izvodi je na dejt – u nadi da će ga se u jednom trenutku setiti…

Bridget Jones’s Diary (2001)

Renée Zellweger je Bridget, singl žena od trideset+ koja u dnevniku piše svoje najveće tajne, a najveća frustracija joj je što nema stalnog partnera. U engleskoj produkciji, film pleni humorom i odličnim scenarijom koji se i danas citira u svakodnevnom razgovoru. Tu su i glumački veterani Colin Firth, Hugh Grant, Gemma Jones i Jim Broadbent, koji unose prekopotrebnu dozu šarma i dovitljivosti. Apsolutni must-watch.

How to Lose a Guy in 10 Days (2003)

Jedan od nesumnjivo najprikladnijih filmova koji možete gledati na dejtu sa dragom osobom. Kate Hudson igra kolumnistkinju Andie, koja u cilju istraživanja za novi novinski tekst započinje vezu sa Benjaminom (Matthew McCounaghey), kog društvo izaziva da natera ženu da se zaljubi u njega. Ne znajući za međusobne planove, oboje treba da izdrže deset dana u vezi.

Dirty Dancing (1987)

Ne bi lista bila potpuna bez poslednja dva ostvarenja. Iako nam je jasna dopadljivost Patricka Swayzea i originalne muzike, nije nam najjasnije zašto vlada tolika fama oko ovog ostvarenja, na koje svi pomisle u trenutku nabrajanja najboljih chick flick i romantičnih filmova. U toku odmora sa roditeljima u rizortu, Frances (Baby) je omađijana buntovnim instruktorom plesa. Ipak, njen otac se protivi vezi, kreirajući razdor u porodici…

Pretty Woman (1990)

Kraljica chick flick filmova, Julia Roberts se planetarno proslavila u ulozi zanosne prostitutke Vivian, koju kao eskort angažuje bogati preduzetnik Edward (Richard Gere) kako bi ga pratila na društvenim događajima. Nevolja nastaje kad se on neplanski zaljubljuje u nju, pa pokušava da premosti razliku između njihovih svetova. Definitvno film za sva vremena.

Pročitajte i ovo: 7 filmova o venčanjima koje možete gledati 2023.

Naslovna fotografija: instagram.com/nylonmag

Dušan Veselinović

Comments