Još kao anonimna manekenka dobila je šest miliona dolara da radi za Kelvina Klajna (Calvin Klein). Uvek je više bila modna ikona nego seks simbol. Zajedno sa Sindi Kraford, Lindom Evanđelistom, Naomi Kembel i Klaudijom Šifer vladala je svetskim modnim pistama krajem 80-ih i početkom 90-ih prošlog veka, uvodeći nove standarde ženskog manekenstva. Upoznajmo ovu modnu ikonu za koju je fotograf  Teri O’Nil rekao: “Ona je klasika za sva vremena. Možete je smestiti u bilo koje razdoblje i uvek će biti prekrasna. Reč je, naravno, o velikoj zvezdi svetske modne industrije, Kristi Tarlington.

Kristi Tarlington rođena je 2. januara 1969. u mestu Valmut Krik, u Kaliforniji. Za svoj egzotični izgled može da zahvali svojoj majci koja je poreklom iz Salvadora.  Kao i priče mnogih njenih koleginica manekenki, i Kristina životna priča je veoma tipična. Jednog dana primetio ju je slučajno jedan fotograf u Majamiju kad je imala samo 14 godina, nakon čega je primljena u agenciju “Ford”.  Pre selidbe u Njujork, gde će se potpuno posvetiti manekenstvu, završiće gimnaziju u rodnom mestu.  Kada je počela da radi kao fotomodel, izjavila je Kristi, bilo joj je jako teško da bude graciozna jer je kao dete bila veoma trapava.  Vrlo brzo je, ipak, zahvaljujući svom prirodnom talentu i velikoj harizmi, osvojila modne piste širom sveta i postala jedan od najplaćenijih fotomodela.

Christy Turlington 594x768 87kb media 237 media 0214 Christy Turlington

Bila je prva manekenka koja je sa slavnim američkim modnim magom Kelvinoj Klajnom potpisala ekskluzivni ugovor  krajem 80-ih, koji će joj omogućiti da postane zaštitno lice CK brenda. Osim kozmetike i odeće, Kristi je reklamirala i liniju intimnog rublja ove poznate marke. Pored brenda CK, radila je i za Maybelline, Chanel i Versace. Pored manekenstva, radila je i na filmu. Pojavila se u dokumentarnim  filmovima “Unzipped”, koji govori o životu modnog dizajnera Ajzaka Mizrahia, “Prêt-à-porter” Roberta Altmana, kao i “Catwalk” iz 1996, u režiji Roberta Lijakoka, koji prati poznate manekenke, među njima i Kristi, tokom prolećne nedelje mode u poznatim svetskim centrima Londonu, Parizu, Milanu i Njujorku. Prošle godine u oktobru Kristi je predstavila svoj prvi dokumentarni film, “No woman no cry”, koji govori o opasnostima sa kojima se u pojedinim zemljama susreću trudnice kada traže lekarsku pomoć. A bila je gost je i u nekoliko video klipova, “Notorious” grupe Duran Duran iz 1986, i “Freedom” Džordž Majkla u kojem je učestvovala zajedno sa svojim koleginicama Naomi Kembel, Lindom Evanđelistom, Sindi Kraford i Tatjanom Patic. Ovaj video spot premijerno je prekazan na pevačevom koncertu 2008.

Što se tiče njenog privatnog života, ova slavna manekenka udata je za glumca i režisera Edvarda Burnsa od 2003, sa kojim ima dvoje dece: ćerku Grejs rođenu iste godine kada su se Kristi i Ed venčali, i sina rođenog 2006. koji se zove Fin.  Zanimljivo je da se Kristina sestra  Keli udala za Edvardovog brata Brajana, sa kojim ima sina, i oni žive u Njujorku, u blizini kuće Kristi i Edvarda koja je nekada pripadala Džonu F. Kenediju Mlađem. Kristi se u slobodno vreme bavi jogom,  o tome je čak napisala i knjigu “Living Yoga: Creating a life practice”, kao i humanitarnim radom. Sarađivala je sa organizacijama kao što su “CARE” i “Product Red”.  Diplomirala je filozofiju i komparativnu religiju 1999,  a od 2009. je na postdiplomskim studijama na polju javnog zdravstva.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments