Ako “ciganin ne hvali svoga konja”, ko će koga?

Ako se vratimo u prošlost, setićemo se kako nas je kultura učila skromnosti i da uvek treba biti svestan svojih mana, koliko i vrlina. Samokritičnost je jako preovladala nama, pa smo često postavljeni prema sebi oštrije no što je potrebno.

Često se koristimo metaforom kako bismo izbegli samopohvalu, a laskanje na svoj račun skoro nikada nije samoinicirano.

Ipak, u drugim kulturama je druga priča, a glavna stavka ličnog uspeha je samopohvala. To je implicitan način da se čovek pokaže i prikaže. A i kako bi se inače izdvojio iz mase?

U današnjem svetu, pod uticajem globalizacije i online tehnika, samopromocija je olakšana preko društvenih mreža, a neke osobe toliko deluju, prostim slengom rečeno “nafurane” da pomislimo da imaju veoma visoko mišljenje o sebi, dok je realnost sasvim drugačija.

Slika online je jedno, a slika uživo nešto sasvim drugo.

No, da biste sebe promovisali morate to da zaslužite i da imate opravdanje u vidu svog rada i kvaliteta.

1127 Ciganin hvali svoga konja, pa tako i ja

Slika koju ostavite o sebi kreira mišljenje drugih o vama

Ukoliko ste odlučili da se predstavite kao moćna i autoritativna osoba, imajte u vidu da će svi misliti kako nemate emocija i kako vam se svi potčinjavaju. Onda kada je vama teško niko neće biti tu da vas sasluša i uteši.

Obrnuta situacija je ako se predstavite kao nežna i krhka osoba. Onda će vas ljudi potceniti i misliće da ništa ne možete da uradite sami. To je dobro, jer možete da iskoristite ovu prednost i pokažete se u pravom svetlu.

Zaključujemo da ne treba fingirati stvarnost već se predstaviti onakvim kakvi jeste. Život nije pozorište u kući i ne treba glumiti, a kada postoji opravdani razlog za samopohvalu, navalite i hvalite se do mile volje.

296 Ciganin hvali svoga konja, pa tako i ja

Razradite umeće samopromocije

Neka samopromocija bude suptilna i odmerena. Ne igrajte na kartu ulizivanja, jer to je ono “dno dna” stanje i nikako ne gazite preko mrtvih da bi ostvarili svoj cilj.

Cilj i te kako treba da bira sredstva, samo ne dozvolite da sredstva upravljaju vama. Iskrenost je najpoželjnija i pokušajte da je primenite na sebi. Osim što treba biti iskren prema drugima, treba pre svega biti iskren i prema sebi. A najteže je prihvatiti tužnu istinu i činjenicu da je malo stvari koje zaista zaslužuju da budu pohvaljene.

365 Ciganin hvali svoga konja, pa tako i ja

Samopouzdanjem do samopromocije

Samopouzdanje je najvažnija osobina koju neko može posedovati. Ono govori iz vas i nije potrebno ni da progovorite, stavićete govorom tela i pojavom ljudima do znanja da vredite.

Na kraju moramo vam reći da ako ste razvili utisak o sebi kao umerenoj i osobi koja vredi, takav ćete utisak i preneti na druge. Ne prezajte da sami sebe pohvalite, ali imajte na umu istinu i samo istinu!

Izvor fotografija: svet.rs


Violeta Stojanović

Comments