“Nježno kao čipka.” Rečenica je koju nemamo prilike čuti često. Čipka je komad tkanine s očicama, izrađen kukičanjem ili vezenjem prema ornamentalnom uzorku. Vrlo je pomno izrađena u tančine i osjetljiva. Zašto nemamo prilike to često čuti? Zato što se, zapravo, s čipkom i ne susrećemo toliko često. Prava je čipka vrlo skupocjena. Naime, cijena malenog čipkastog podloška može doseći vrtoglavu cijenu i do, otprilike, vrtoglavih €2,000.

Upravo zbog svoje posebnosti, čipka je poslužila mnogima koji se bave produkt dizajnom kao vječna inspiracija. Po ljubavi, ili pak, zaluđenosti čipkarstvom poznat je Marsel Vanders (Marcel Wanders). Marsel sve svoje uratke odijeva u čipku.

Pet uradaka Marsela Vandersa

Slika 1.9 Čipka kao inspiracija

Vizija doma

Slika 2.7 Čipka kao inspiracija

Luster

Slika 3.6 Čipka kao inspiracija

Naizgled krhak kauč

Slika 4.4 Čipka kao inspiracija

Više za gledati, nego za koristiti

Slika 5.4 Čipka kao inspiracija

Sofa

No, čipkasti uzorak ne koristi samo Marsel Vanders. Alessi, Arktura, Flos, Koket, Moroso… samo su neke od tvrtki koje u suradnji s dizajnerima kao što su Elena Manferdini (Elena Manferdini) i Kris Kabaci (Chris Kabatsi) odijevaju ambijent u čipku. Posve je razumljivo zašto pokušavaju prenijeti čipkasti uzorak na ambijent. Minimalizam susreće kićenost, što uvijek izgleda sjajno.

Slika 6.4 Čipka kao inspiracija

Vjerovali ili ne – ovo je zidni radijator

Slika 7.3 Čipka kao inspiracija

Čipkasti stolić – vrlo stabilan

Slika 8.2 Čipka kao inspiracija

Podložak s porukom

Slika 9. Čipka kao inspiracija

Ovakav je ormar san svake žene i ponekog muškarca

Slika 10. Čipka kao inspiracija

Romantični stolac

Slika 11. Čipka kao inspiracija

Lepoglavska čipka, podložak nazvan Dubravka 1, veličine 56 centimetara. Cijena – prava sitnica: cca €1,719

Izvor fotografija: bykoket.com, jaga-heatwave.com, arktura.com., lepoglavska-cipka.hr, marcelwanders.com


Ela Vujanić osim što je studentica stručnog studija sestrinstva, ona je i kolumnistica i novinarka. To joj nije bilo dovoljno, pa se zajedno sa svojom najboljom prijateljicom upustila u avanturu nazvanu Modni ručak, u kojoj su iskazale sva svoja kulinarska umijeća. Mrsko joj je pitanje “Što je pisac želio reći?”. Zašto? Zato što joj se, kao što i sami vidite, uvijek činilo da je pisac želio reći više od jedne stvari ili možda niti sam nije točno znao što želi reći.

 

Comments