Čitajte deci. Ili neka čitaju sama. Samo da se čita!

Menje-više svi smo odrasli na njegovim pesmama. Ili bar oni rođeni pod srećnijom zvezdom. Jer pesme Jovana Jovanovića Zmaja, ili Čika-Jove Zmaja, kako su volela da ga zovu deca, predstavljaju blagoslov svačijeg odrastanja.

Zanimljivo je da mnoge pesme koje su nam pevale bake, kao što su: “Svet”, “Dete i leptir”, “Taši, taši”, “Mali konjanik”, “Žaba čita novine”, “Pačija škola”, zapravo su njegove, on ih je napisao, a mnogi toga nisu ni svesni. Tu su i one druge pesme koje naše bake možda nisu znale napamet, ali koje su nam drage volje čitale: “Zima, zima”, “Dete i baka”, “Mačka i njena tri mačeta”, “Materina maza”, “Koliko je sati”, “Patak i žabe”, “Stara baka”, “Mali bata”, “Dobri susedi”, “Mali Jova”, “Kupanje”, i mnogi drugi biseri ove neprocenjive ogrlice.

Jovan Jovanović Zmaj1 Čitajte deci: Čika Jova Zmaj

Mag srpske poezije - u svojoj mladosti je imao jedinstven stil oblačenja

Jednostavna versifikacija, kratki stihovi, pamtljive rime, izvanredna ritmičnost i melodičnost, vesela harmonija – samo su neki od čarobnih sastojaka koji ove pesme čine toliko voljenim kod dece, ali, priznaćete, i kod odraslih. Jovan Jovanović Zmaj, romantičar srpske književne scene, bio je čovek koji je od neuhvatljivih osećanja, putem svog velikog srca i čiste duše, stvarao stihove, materijalizovao sve one lepote koje se kikoću u svesti jednog umetnika, a mogu se izraziti samo na jedan način – putem stvaranja. Njegova iskrenost obavija svakog čitaoca, a nevinost svakog slova, ta zavidna neiskvarenost budi u svima jedan nostalgičan trenutak mira, dok našoj deci pružaju prostor za nova maštanja. Primetno neprisustvo hiperbole i drugih preterivanja, pruža jednostavnost koja nije utkana samo u direktna ili indirektna poređenja sa prirodom, već i u njegov jedinstven stil pisanja, čineći ga tako u svakom trenutku prepoznatljivim.

Didaktička nota pesama napisanih za decu i skrojenih po meri srca, samo je razlog više da vaše dete uplovi u svet lepota, istinskih lepota – svet u kome se veličaju prijateljstvo, ljubav, priroda, darežljivost, mašta i briga prema životinjama. Osim toga, čitanje pesama, a pogotovo učenje napamet, može da otvori vidike, produbi prostranstvo mašte, proširi spektar pojmova i lepih reči, podstakne na razmišljanje, i pospeši slikovito i bolje pamćenje koje će deci i te kako koristiti kad odrastu. Ni recitacije nisu loše – mogu da poboljšaju komunikaciju sa svetom, otklone strah od nastupa i publike i usavrše dikciju. A budući da su skoro sve pesme, zahvaljujući piščevom izvanrednom smislu za ritmičnost, posve pevljive – one mogu da postanu razlog da se cela porodica okupi, i umesto bezveznih pesama sa estrade, sa osmehom peva pesme Čika-Jove.

Dobri susedi

Dobar veče, susedico!

Uh, ala sam žedan.

Bi l’ mi dala malo vode

Samo gutljaj jedan

 

Hoću, hoću – drage volje

Voda nije skupa.

Kad si žedan, evo ti je,

Evo cela ćupa.

 

Hvala, hvala, susedico!

E, baš se razblaži’.

Kad vam od nas što zatreba

Samo meni kaži.

Đulići Čitajte deci: Čika Jova Zmaj

Dve zbirke “Đulići” i “Đulići uveoci”, koje su potvrdile darovitost Čika-Jove Zmaja

Za odrasle

Zabava ne mora da se završi na dečijoj poeziji. Kada vaši klinci zaspe, uzmite zbirku pesama “Đulići” i uživajte u najdivnijim ljubavnim stihovima ikada napisanim kod nas. Uplovite u svet najlepših osećanja koje kod jednog muškarca može da izazove bezgranična ljubav prema voljenoj ženi. Verujte, magijom svoga pera, brojnim stilskim figurama – od slikovitih metafora i alegorija; preko brojnih epiteta, anafora, epifora i simploha; do mnogih kontrasta i poređenja – i motivima cveća, proleća, ljubavnog žala, maja, poljubaca, uzdaha i dodira, Jovan Jovanović Zmaj kupiće vaša srca i ustoličiti se na vrhu vaše književne lestvice.

Izvori fotografija: yu4you.com, twitter.com, kupindo.com


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

Comments