Čitajte deci. Ili neka čitaju sama. Samo nek se čita!

Sve je počelo knjigom “Tajna smaragdnog ostrva” (Il mistero dell’occhio di smeraldo). Bar kod nas, u Srbiji. Iako priča ima svoj zaplet i osobenu palatu nezaboravnih likova, iako napisana pitkim jezikom prilagođenim dečjem uzrastu, ono što je ostavilo najvećeg traga jeste upravo njen autor – Džeronimo Stilton (Geronimo Stilton). On je miš, urednik “Mišjih novosti” u Mišogradu i protagonista knjiga. Ceo mišji svet osmišljen je sa savršenom preciznošću i uverljivošću da, iako svi znamo da Džeronimo Stilton mora biti pseudonim ljudskog bića, ipak negde u dubini duše verujemo da “Mišje novosti”, kao i izmaštani svet Mišijatije, uistinu postoje.

Danas broj knjiga Džeronima Stiltona prevazilazi stotinu, i pored uobičajenih avantura koje lično on piše, podrazumeva i knjige koje pišu drugi likovi, zatim razne priručnike, posebna izdanja, knjige za “laku noć”, putopise, stripove, zbirke priča

Džeronimo Stilton za radnim stolom Čitajte deci: Geronimo Stilton

Radna atmosfera Džeronima Stiltona

Zašto ovaj serijal knjiga?

Pre svega: deca će ga obožavati! A šta deca obožavaju? Upravo sve ono što ove knjige sadrže, a to su – šarenilo ilustracija, duhovite replike, interaktivnost i podsticaj na razmišljanje.

Zatim, tu je i priča. Knjige su zasnovane na avanturama koje likovi proživljavaju. Postoje one koje su u potpunosti izmišljene, ali i one zasnovane na motivima poznatih i uspešnih – kako književnih, tako i filmskih ostvarenja. Ove druge su prilagođene deci i mišjem svetu Džeronima Stiltona, gde svaki pojam ima svoju “mišju paralelu”.

Naposletku, knjige ne samo da pospešuju maštu i obrazuju jedan novi svet u kojem će vaše dete pronaći razonodu i zabavu, već su i veoma poučne. Njihova didaktička strana leži u propovedanju moralnih vrednosti od velike važnosti za decu u tom uzrastu. Džeronimo, taj prepredeni mišić, kroz svoja dela provlači pitanja prijateljstva, porodice, ljubavi, vrednovanja vrlina, požrtvovanosti, hrabrosti i drugih lepih osobina. Osim toga, noviji romani sadrže i edukativne delove o prirodi, gradskoj okolini, legendama, kao i delove sa uputstvima za različite kreativne radove.

Upoznajte glavne likove knjiga

Džeronimo Stilton likovi Čitajte deci: Geronimo Stilton

Džeronimo Stilton i njegova šašava družina

Džeronimo Stilton

On je urednik “Mišjih novosti”, vlasnik izdavačke kuće, pisac i novinar, dobitnik mnogih nagrada za književnost. Odlikuju ga plašljivost, lenjost, stidljivost, mržnja prema putovanjima, ali i prevelika ljubav prema nećaku Bendžaminu (Benjamin Stilton).

Tea Stilton (Tea Stilton)

Ona je Džeronimova sestra. Potpuna je suprotnost svome bratu. Radi kao specijalni dopisnik “Mišjih novosti”. Hrabra je, nezasita pustolovina, neustrašiva i pravi sportista, ekspert za ekstremne sportove. Voli da putuje na svom motoru. Takođe, obožava da zadeva svog brata.

Trapola Stilton (Trappola Stilton)

Trapola je još jedan Džeronimov rođak. On je uvek veseo i voli da zbija šale. Osim toga, odličan je kuvar – voli da kuva, ali još više da jede. Nema šta nije radio od poslova u životu. Čak je u jednoj epizodi, iako beskrajno smotan, postao pravi junak.

Bendžamin Stilton

Džeronimov omiljeni nećak. Ima oko devet godina i primernog je vladanja. Ide u školu i odličan je učenik, samo što, kao i svoj ujak, nije vešt u fizičkim veštinama. Voli da mašta i čita knjige.

Danas, nakon više od jedne decenije, knjige Džeronima Stiltona su korenito uticale na razvoj svetske, dečje književnosti, i prevođenjem na 35 jezika, osvojile srca dece širom sveta. Iako potpisane kao dela Džeronima Stiltona i drugih likova tog sveta (Tea Stilton, na primer), zna se da ih piše italijanska spisateljica Elizabeta Dami (Elisabetta Dami), kćer nekadašnjeg vlasnika izdavačke kuće Edizione Piemme koja i danas objavljuje Džeronimove knjige. Pored njih, postoje još i video-igrice, blogovi, interaktivni sajtovi, pa čak i televizijska animirana serija urađena po motivima romana. Kod nas knjige objavljuje izdavačka kuća Evro-Giunti.

Izvori fotografija: atlantyca.com, thinkandwonderandshare.blogspot.com, elsacorp.blogspot.com


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

Comments