S obzirom da su oči primarni i sekundardni organ za svetlost, nije iznenađenje što se baš za njih kaže da su prozori duše. Očima pokazujemo ko smo, pokazujemo sopstveni stav i otvorenost ka stvarima koje nam se dešavaju. Nasuprot ovome, po očima se vidi kada filtriramo određene informacije ili ih tek procesujemo. Doduše, računaju se samo očigledni primeri. Ako ne možete na prvu loptu da odredite da li su nečije oči odvojene ili spojene, nemojte ni pokušavati da pročitate ovu karakteristiku.

Razmak

Širok razmak (više od veličine jednog oka): Imate široku, otvorenu perspektivu i jaku maštu, ali mrzite da se nosite sa detaljima i sitnicama. Moguće je da ste manje prizemni od ostalih ljudi.

Bliži razmak (manje od veličine jednog oka): Vrlo ste usredsređeni na detalje i uvek zasijate u situacijama gde su i najmanje pojedinosti važne. Dobro se pokazujete na pozicijama koje zahtevaju veliku posvećenost, kao što je npr. računovodstvo, tehnička podrška, prepravka grešaka u dokumentima i slično. Vaš izazov je da naučite kako da posmatrate stvari mimo kalupa i da se povezujete sa drugima po njihovim pravilima, ne vašim.

slika129 Čitanje lica (Fiziognomika): Oči

Da li su oči zaista prozor duše?

Ugao

Uglovi na gore (spoljni ugao je viši od unutrašnjeg ugla): U gotovo svemu možete da nađete inspiraciju i imate dobru maštu. Optimista ste i gledate pozitivno na stvari u životu. Takav stav vam pomaže da ispunite svoje ciljeve, i da uradite stvari koje drugi ne bi ni probali.

Uglovi dole (spoljni ugao niži od unutrašnjeg ugla): Ne gledate na svet kroz ružičaste naočari. Zapravo, očekujete problem, i odlično vam ide da uočite moguću nevolju. Ako ste primetili da vam se mnogi žale i pričaju o svojim problemima, to je zato što vaše oči pokazuju saosećanje i razumevanje za patnju drugih. Brzo priznajete svoje greške i ispravljate ih – i od drugih očekujete isto.

Bez ugla (unutrašnji i spoljašnji ugao su u istoj ravni): Izbalansirano gledate na život i često ste vrlo pragmatični i objektivni. Nije vas lako obeshrabriti i često ste smireni dok ste pod stresom. Ako vam planovi ne uspeju iz prvog puta, radićete na njima sve dok se ne ostvare. Zalažete se za pravdu.

Dubina

Duboke (oči su duboko u očnom udubljenju): Delujete smireno i opušteno, ali stalno sve preispitujete. Čak i kada klimate glavom, ne mora da znači da se slažete s onim što čujete. Pažljivo sve vagate i potrebni su vam dokazi pre nego što bilo šta prihvatite. Štitite se tako što mnogo razmišljate, što ste rezervisani i oprezni.

Ispupčene (oči su ispupčene u odnosu na očno udubljenje): Po prirodi ste entuzijastični i željni da budete deo stvari koje se dešavaju oko vas. Ne morate da budete glavni, ali je bitno da ste tu. Vaša negativna strana je što često emotivno reagujete ako vam neko kritikuje način rada – jer tako osećate da vas ne cene.

Trepavice

Tanke trepavice (duge i guste): S obzirom da ste preosetljivi, vrlo lako se ljutite i lako vas povrede. Morate naučiti da budete objektivniji i da ne primate stvari k srcu.

Guste trepavice (kratke i tanke): Vrlo ste tolerantni i otvoreni za nove stvari. Slagati se sa vama je lako, s obzirom da sve tretirate jednako.

Mislite li da će vam ova metoda pomoći da nekoga “pročitate”? Javite nam kako je prošlo!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments