Kada sam živeo u Istanbulu imao sam tu čast da upoznam četiri Kineskinje, sa kojima sam živeo kratko i koje su me naučile mnogim kulinarskim cakama koje one koriste svakodnevno. Jedna od njih je i da se Kola-kola može koristiti pri kuvanju mnogobrojnih jela. Čak sam kasnije na Internetu pronašao gomilu recepata (ima i onih koji su zvanično preporučeni od Coca-cola kompanije). Ja bih rekao da se Koka-kola najbolje slaže sa mesom, ali i kada bolje razmislite, kako ne bi – slatko karamelizovana aroma ovog pića savršeno se meša sa aromom mesa, roštilja ili šunke. I što je najvažnije, jednostavno se sprema. Pri spremanju recepata sa Koka-kolom najvažnije je da je morate pustiti da izvetri tj. neka bude 2 ili više dana stara. Jednostavno je bolje jer ima manje ugljen-dioksida u sebi. I nikako nemojte da koristite Koka-kolu zero!!!

coca cola chicken 21 Coca Cola recepti

Pileći bataci u Koka-koli

Ovo je veoma jednostavan recept. Pomešajte pileće batake sa soja sosom i neka odstoje 10 minuta. Propržite ih ina tiganju 10minuta i na kraju dodati opet još malo soja sosa zvog slanoće i jednu čašu koka kole. Neka se meso kuva malo u koka-koli. Ne bacajte sos već služite sa pirinčem. Možete da probate da stavite i crni luk, a skoro sam otkrio da umesto crnog luka stavim supu od luka.

Pileća krilca u glazuri od Koka-kole

Pomešajte 3/4 šolje Koka-kole, sa 1/4 šolje soja sosa. Zatim dodajte i dve kašike braon šećera, jednu kašiku senfa i jedan seckani crni luk. Sve dobro izmešati i kuvati dok se ne zgusne. Zagrejati rernu na maksimum i peći oko 10 komada pilećih krilaca (staviti papir za pečenje na pleh, da se ne bi zalepio za krilca). Peciti krilca oko 25 minuta i onda ih polite sosom i pecite još 10 minuta.

Napomena: Umesto piletine možete koristiti i svinjska rebra, šunku ili slaninu, sve zavisi od toga koliki ste gurman.

Bon appetit!


Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda pomalo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Comments