Koliki su vaši potencijali? Da li ste svesni svojih mogućnosti? Priznjte sebi, lako je…

slika 158 Čovek kao nepresušni izvor potencijala

Oh, ja sam stidljiv

Kada govorimo o stidljivosti kao osnovi koja sputava pravu ljudsku prirodu, onda zapravo govorimo o strahu  koji je odličan saboter za oslobađanje čovekove prave prirode. Da li ste nekada poželeli da zapevate ili zaigrate, pa ste pomislili da, ako to učinite, neko će pomisliti da pravite dvorsku ludu od sebe?  To je samo potiskivanje vaše istinske želje da se ispoljite u svojoj pravoj prirodi, bez granica. Ljudi su naučili da dresiraju jedni druge pomoću straha, a taj strah sa svakim lošim iskustvom ili nekom nepravdom vama učinjenom, postaje sve jači. A vaša jedina želja jeste mir, spokoj i radost usled ostvarenog cilja ili želje kojoj ste težili i sanjarili. Ono što treba da znate o tim ljudima koji žele da zastrašuju  je to da je i njih neko tako plašio dok su bili mali i ulivao im nepoverenje u sopstvene mogućnosti, stoga, smatraju da taj krug straha treba da se nastavi. Naravno da to nije ispravno, zato mi imamo za vas smernice do puta vaše snage i željenog cilja.

Zamislite da se vratite u period kada ste imali tri ili četiri godine. Srećni ste, igrate se, istražujete svet oko sebe. Ne znate šta je dobro za vas, šta nije. Šta je ispravno, a šta pogrešno. Dok pravite vaš mali svet od lego kockica  ili od kućica za barbike, koji je prema vašoj zamisli savršen, ne zanima vas ništa drugo osim perfektnosti vašeg projekta. Ne znate kakav će projekat ispasti, da li će se dopasti vašim roditeljima, vašem okruženju, ali vi ne brinete o tome. Jedino o čemu vi brinete je radost koju osećate dok ste istinski prepušteni svom maštarenju. Ne postoje granice vaše kreativnosti, nema usmeravanja, ograničavanja, zastrašivanja da, ukoliko ne završite projekat, nećete dobiti pohvalu, novčanu nagradu ili slično, kao sada, kada ste odrasli. Treba sve to posmatrati  kao igru u kojoj ste vi bezbrižni.

slika 251 Čovek kao nepresušni izvor potencijala

Ne postoje granice

Upravo se time treba baviti i u sadašnjosti života odraslog čoveka – sve što vas okružuje zapravo je nepresušni izvor mogućnosti, u kojima vi možete ispoljiti svoje potencijale bez ograničenja, samo treba što pre shvatiti. Igrajte se, poštujte druge i njihove zahteve, ali im ne dozvolite da posumnjate u sebe i svoje kapacitete, jer vi sve možete kao kada ste bili mali, s tom razlikom što sada pravite vaš pravi univerzum prema sopstvenim željama. I ne zaboravite –  strah je glavna prepreka, uklonite je i kažite: nema straha, moja igra počinje.

Mnogo puta ste se zapitali gledajući televiziju, slušajući radio  ili dok ste radili nešto na internetu i u tom čuli reklame koje govore o savršenosti koju treba postići u svakom smislu. Od savršenog izgleda, do savršenog izbora određenog posla koji vam reklame aludiraju kao da svi ti medijski agresori sve znaju. Onda se vama vrzmaju po glavi pitanja – šta bih ja trebalo da uradim da bih bio savršen, da bih našao posao odgovarajući ili da stvorim savršenu porodicu koju su vam mediji nametnuli? Ovde ćemo se zaustaviti sa zabludama i ograničenjima. Zbogom im reći i upoznati pravog sebe, ko ste i šta zapravo vi želite. Treba prestati stvarati taj savršeni lik, kako biste zadovoljili potrebe okruženja, stvarajte sopstveni san na javi, saznajte koji su vaši potencijali. Da li volite da pevate, igrate, glumite, slikate ili neku drugu stranu vaših kreativnih mogućnosti koje su u vama i one vas jedino mogu usrećiti.

Zadovoljstvo postignuto sopstvenim radom, dostignut uspeh koji ste postigli trudom, jeste taj savršeni osećaj koji vas može usrećiti. Uklonite sve vaše nesavršenosti kroz spoznaju samog sebe i  dolazite do savršenosti vašeg bića koje to zapravo i jeste. Nijedna reklama sa preparatom protiv starenja i večne mladosti ne može zameniti vaš dečiji duh koji posedujete unutar sebe. Nijedan posao koji je nametnut od strane društva, a obećava nevrovatan novac ne može kupiti vaš unutrašnji mir kome težite. I ne zaboravite ne postoji savršeni partner, kao u latino američkim sapunicama. Savršeni partner je onaj koga vi svojom ljubavlju i iskrenošću osvojite i napravite ga savršenim prema vašoj savršenosti. Sve su to vaše istinske mogućnosti sa kojima se treba upoznati. Ne treba bežati od istine da vi možete. Sve u vašoj glavi je san nedosanjan. Sanjajte, želite, volite i pre svega se igrajte. Vaše mogućnosti su vaš nepresušni izvor. Upoznajte ih.


Alex Anđelković – Zaljubljenik u umetnost, kad god ima priliku želi da podeli svoje impresije sa drugima, da zaintrigira druge da je makar malo zavole. Umetnost – “Čaroban svet” – njena definicija.

Comments