5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

+á Crystal Renn: devojka sa velikim ciljem

“Ja  sam devojka sa oblinama, nije važno koji broj nosim. Žene bi trebalo da me pogledaju i pomisle da sam lepa, iako me u modnom svetu smatraju punijom. Trebalo bi da pomisle da i one mogu izgledati ovako i biti zadovoljne sobom”, izgovorila je Kristal Ren (Crystal Renn), popularni “plus sajz” model, pre nekoliko godina.

+á¦ç¦Ź Crystal Renn: devojka sa velikim ciljem

Njena politika se u poslednjih nekoliko meseci drastično promenila, pa tako umesto da na slikama vidimo obline i celulit, Kristal izgleda malo punije od tipičnih anoreksičarki modnog univerzuma. Godinama svojim radom pokušava da skrene pažnju mladim devojkama da nije sve u izgladnjivanju i da je na modnoj pisti moguće biti savršen i sa viškom kilograma, ali u poslednje vreme, na prvi pogled, izgleda kao da samoj sebi protivreči.

A3 Crystal Renn: devojka sa velikim ciljem

Njena priča je više nego zanimljiva, s obzirom na to da je prošla kroz više bolnih faza u svom životu da bi se na kraju ostvarila kao ličnost kakva danas jeste. Njena, tada sedamnaestogodišnja majka ostavila ju je još kao bebu i odrastajući kao takva, sa nedovoljno ljubavi i bez bezbrižnog detinjstva, u svom rodnom gradu Misispiju, sanjala je da postane advokat. Veliki zaokret u njenom životu se dešava u momentu kada ju je spazio poznati skaut iz Njujorka koji joj govori  reči za koje će se celo njeno biće slepo držati tih godina – da je veoma lepa i da bi čak mogla da bude i supermodel. Iza svake tako sudbonosne rečenice nekako svi očekujemo jedno veliko ALI. To ali je bilo sadržano u 9cm koje je morala da skine sa svojih bokova (ili trećinu svoje tadašnje kilaže) kako bi zadovoljila rigorozne standarde modelinga – da bi ušla u broj 36.

crystal renn french vogue 03 Crystal Renn: devojka sa velikim ciljem

Kristal je zacrtala svoj cilj i osetila se kao da negde može da bude prihvaćena, uspešna, a ujedno lepa i voljena. Kada tako nešto kažete četrnaestogodišnjoj devojčici, koja je modu videla kao nešto u čemu može da se spase, za nju nema prepreka i odustajanja. Svoje tinejdžerske dane provodi uz anoreksiju nervozu, bolest koju je dobila svakodnevnim osmočasovnim vežbanjem i izgladnjivanjem. I mentalno i fizički iznemoglu ali mršavu Kristal posle godinu dana prima isti skaut. Ona potpisuje veoma vredan ugovor i sa svojih 16 godina misli da njen san napokon počinje da se ostvaruje. Kristal tada izgleda ovako.

Prva slika u tekstu1 Crystal Renn: devojka sa velikim ciljem

Svet mode ne bi bio to što jeste da nije smatrao Kristal još uvek malo debljom. U momentima kada joj saopštavaju da će morati da izgubi još nekoliko centimetara, Kristal, koja tada još uvek svaki dan neumorno vežba, shvata da u ovoj bici može samo da izgubi. O tom vremenu svog života piše u memoarima “Glad: priča mladog modela o apetitu, ambiciji i ultimativnim oblinama”, u kojima navodi da je osećala kako pri svakom svom koraku misli kako će je mišići izdati.

 Crystal Renn: devojka sa velikim ciljem

Priča o tome kako je počela da drastično gubi kosu i životnu snagu u svojoj 17. godini unoseći manje od 800 kalorija dnevno. Pokušavajući da se uklopi u standarde koje joj je modna industrija diktirala, režim ishrane kakav je Kristal tada praktikovala njen organizam počinje da odbacuje i ona se ubrzo drastično deblja. Ceo svet počinje da joj se ruši, ali ona ne odustaje. Odlučuje da napusti svoju matičnu agenciju i prelazi u Ford, koja ima dugu istoriju saradnje sa punijim modelima. Tu odluku danas smatra najbitnijom u svom životu jer, kako kaže, tada je shvatila da nikada ne treba da se pokorava tuđim standardim i da se izobličava da bi zadovoljila tuđe potrebe. Ona veruje u individue, u njihove jedinstvene priče i živote koje kroje. Tek onda kada je prihvatila sebe kao ličnost, kao onakvu kakva stvarno jeste, i kada je shvatila kakva nikada neće biti, njen trud je urodio plodom.

Druga slika u tekstuu Crystal Renn: devojka sa velikim ciljem

Ubrzo je nazivaju Chanel devojkom, korača pistom Žan Pol Gotjea, ali je i prvi “plus sajz” model na naslovnici “Harpers Bazar”-a. Njen uspeh je bio zagarantovan, ali ne samo za nju, jer njenim delima i svim onim široko otvorenim vratima koja su za nju stvorena ona započinje eru punijih modela.

Sve ostalo je istorija koju i dan danas kroji na stranicama “Vogue”-a, “Elle”-a, “Harpers Bazar”-a, “Vanity Fair”-a, a na revijama i kampanjama kuća i dizajnera kao što su Chanel, H&M, Dolce & Gabbana, Zac Pozena, Jean-Paul Gaultier, a od nedavno i Jimmy Choo. Za “V” magazin pozirala je za editorijal One Size Fits All, u kome zajedno sa Žaklin Jablonski (Jacquelyn Jablonski) predstavlja univerzalnu modu koja je i mršavicama, ali i punijim damama.

Tre¦ça slika u tekstu copy Crystal Renn: devojka sa velikim ciljem

Ipak, u poslednji nekoliko meseci Kristal izgleda bliže standardnim modelima nego onoj klasi u koju je guraju. U nemačkom izdanju “Vogue”-a za februar 2011. godine ona izgleda ovako.

¦îetvrta slika u tekstu.jpeg1 Crystal Renn: devojka sa velikim ciljem

Ukoliko modna industrija punijim modelima pokušava da prikaže odeću za osobe koje mogu da uđu u broj 38 i izgledaju ovako, onda svi možemo da shvatimo koliko je taj naizgled lep i svetlucav svet u stvari lažan.

1 8 Crystal Renn: devojka sa velikim ciljem

Paradoksalno, Kristal (25) je sada izložena oštrim napadima sa svih strana, gde kritikuju njen opet nagli gubitak kilaže. “Trebalo mi je vremena da opet počnem da vežbam, trčim i krećem se, jer svaki put kada bih to pokušala da uradim navirale bi mi stare emocije i pritisak kroz koji sam morala da prolazim u tinejdžerskim danima. Činjenica da  sam to prevazišla čini me mnogo jačom, i moj gubitak kilaže nije posledica nikakvog pritiska ni sa čije strane, već samo mojom željom da budem zdravija, lepša i da se bolje osećam u svojoj koži. Zdravlje je drugačije za drugačije ljude u drugačije vreme.” Umerenim vežbanjem i zdravom ishranom, Kristal Ren ovih dana po ne zna se koji put pokušava da pokaže ljudima da ona ne nosi ni kakvu etiketu na sebi, pa ni “plus size”, već da je ona jednostavno samo normalan model.

1 14 Crystal Renn: devojka sa velikim ciljem

Ali, da li to zaista postoji? Da li je moguće da se glas razuma uspešno ušunjao u krugove ove okrutne industrije?


Jelena Todić obožava modu, smeh, Beograd, crnu čokoladu, kafu Doppio Marrakesh, svoje divne drugarice, a pre svega da slika i da bude slikana. Smatra Audrey Hepburn neprevaziđenom ikonom stila. Njen moto: “Nothing is impossible, word itself says I’m possible.” (A. Hepburn)

Editors choice