“Zašto putujemo zbog umetnosti?” je jedno od glavnih pitanje svih onih koji to ne rade. Kako misliš putuješ samo zbog ovog ili onog muzeja? Upravo tako mislim. Da se razumemo, na prvom mestu putujem a verovatno slobodno mogu reći putujemo zbog celokupnog iskustva u kom je daleko važniji čitav put i proces nego finalna destinacija, to jest ona je samo deo sveukupnog saznavanja o nekom novom gradu ili delu sveta, kulturi, ishrani, umetnosti, gde do sada nismo bili. Međutim postoje i one specifične situacije kada odaberemo da idemo negde samo zato što samo tamo i nigde više nigde na svetu. Nije li to magična spoznaja? Mnoge knjige tvrde da zapravo sama suština i srž putovanja leže u hodočasništvu, u dolaženju do nečega što je udaljeno i nepoznato da mu se našim prisustvom “poklonimo”, a od XVII veka se tom putničkom hodočasništvu pridružuje i potraga sa estetskim iskustvom.

Zato posebno volim godine kao što je ova kada su bijenala na sve strane i kada postoji i taj faktor odlaženja negde da bi se video jedan specifičan događaj koji se dešava sada i opet tek za dve godine, ali nikako u istom ruhu. S druge strane, Ermitaž, Luvr, MoMA i silni gigantski muzeji umetnosti su dovoljan razlog za neko drugo hodočašće, a sa treće postoje ti neki umetnički radovi koji važe za mala “čuda” art sveta i koja zaista vredi videti uživo.
E pa danas, o njima… za slučaj da planiraš neko skorašnje art putovanje!

Fondacija Jean Dubuffet, Périgny-sur-Yerres, Francuska

Jean Dubuffet, Closerie i Villa Falbala, 1971-73

Multifasetna, monumentalna instalacija Žana Dibifea (Jean Dubuffet) pokriva preko 1600 kvadratnih metara u parku ove institucije koja je posvećena njegovom radu i zaostavštini. Spoljašnji deo instalacije podseća na vijugavi lavirnt, i budi pomalo osećaj nelagode i izolovanosti, dok je rad Villa Falbala centralna struktura u kojoj se nalazi Cabinet Logologique. U ovoj prostoriji posetioci mogu da vide mnoštvo radova u crvenoj, plavoj i crnoj, koji pomalo podsećaju na grafiti umetnost, i pripadaju kasnoj fazi Dibifeovog stvaralaštva.

Comments