Muzej savremene umetnosti XXI veka, Kanazava, Japan

Leandro Erlich, Swimming Pool, 1999-2004

U gradu Kanazava, nalazi se rad Leandra Erlicha Swimming Pool koji izaziva našu percepciju zadivljujućom optičkom iluzijom. Posetioci koji gledaju u bazen će se verovatno iznenaditi da vide druge posetioce da prolaze ispod. Zapravo, voda je samo 10-ak centimetara duboka i smeštena između dva stakla. Erlichova zanimljiva insalacija koja tera na razmišljanje je jedna od par site specific instalacija koje postoje u kolekciji Muzeja.

Park skulpture del Chianti, Pievasciata, Italija

Federica Marangoni, Rainbow Crash, 2002

Elegantnim sučeljavanjem rada sa okruženjem u koje je postavljeno Rainbow Crush predstavlja kombinaciju raznobojnog Murano stakla sa savremenim neonom i jedna je od omiljenih skulptura posetioca ovog Parka skulptura. Vibrantna ali i vidno “polomljena” duga se susreće sa zemljom u nečemu što liči na veliki prasak i podseća na fragilnost same prirode i njenih lepota i čuda.

High Museum of Art, Atlanta, SAD

Roy Lichtenstein, House lll, 1997 

Legenda pop arta, Roy Lichtenstein (Roj Lihtenštajn) dizajnirao je rad House lll kao optičku iluziju. Skulptura je jedan od njegovih poslednjih radova i inspirisana je njegovim velikim slikama enterijera koje je radio tokom 90-ih. Lichtensteina je oduvek fasciniriala perspektiva i time se poigravao kad god je imao priliku. Na prvi pogled aluminijumska struktura izgleda kada su joj sasvim čudne i pogrešne proporcije, ali pod jednim određenim uglom se nepogrešivo formira u oblik kuće.

Comments