Kao dezodorans

Osim što u frižideru treba da tržite posudicu punu sode bikarbone, da bi apsorbovala razne mirise, sodu možete zbog tog svojstva koristiti i kao dezodorans. Upotrebi za ovaj postupak staru četku za rumenilo – umoči je u prašak i nanesi ispod pazuha. Za mirisnu notu, dodaj kap omiljenog eteričnog ulja.

Kao sredstvo za kupanje

Polovina šoljice sode bikarbone u kadi punoj tople vode, daće vam kupku koja neutrališe kiseline na koži i pomaže u ispiranju znoja i prljavštine na koži. Kupka će delovati na kožu vašeg tela, kao što maska i piling deluju na lice – koža će biti meka i glatka i blistaće. I ovde možete dodati kap eteričnog ulja, da bi vam koža lepo mirisala.

Kao šampon za suvo pranje

Soda bikarbona će upiti masnoću sa kože glave i sa kose, ako je koristite kad nemate vremena da perete kosu. Pospite, utrljajte, istresite, iščetkajte. Ali, prašak možete koristiti i kao šampon za dubinsko pranje – pomešajte kašičicu sode sa onom količinom šampona koja vam je potrebna za pranje kose i operite kosu na uobičajen način. Primetićete kako vam kosa više sija i kako se frizura lakše oblikuje – soda će pomoći da se svi sastojci temeljno isperu i da ne njihovi tragovi ne zaostanu na kosi, što se inače redovno dešava, ako požurite sa ispiranjem kose.

Za čišćenje pribora za češljanje

Da bi vam kosa bila negovana i sjajna, potrebni su vam i dobri i čisti češljevi i četke. Očistite ih tako što ćete ih potopiti u rastvor tople vode i sode bikarbone – možete korititi mali lavor, ili teglu, u koju pribor za češljanje možete potopiti, kao što stavljate kašičicu u šolju čaja. Biće dovoljna jedna tegla tople vode (oko 700 mililitara) i jedna kašičica sode bikarbone. Neka odstoje desetak minuta, a zatim ih dobro isperite mlakom vodom i ostavite da se osuše.

Naslovna fotografija: instagram.com/creativeinspomagazine

Brankica Milošević

Comments