Kao što plima izbacuje na obalu uspomene i deliće nečijih života da bi ih pesak opet pretvorio u zaborav, tako i oseka ispira i vraća na površinu nešto što smo želeli da ostane sakriveno i zaboravljeno.

“Niko ne može da okrene sreću, barem ne zauvek. Sve se vraća.”

Uprkos obećanju da se nikada neće vratiti, Mado se nakon majčine smrti i posle deset godina odsustva vraća u Le Salan. U tom malom selu na ostrvu u Bretanji kao da se decenijama ništa nije menjalo. Život stanovnika odsečenih od svega izvan horizonta, koji su izgubili svaku nadu i veru u bolje sutra. Opsednuti svojim tajnama i senkama iz prošlosti nadali su se samo nekom čudu. I kao što je njen dolazak predstavljao čudo za ostrvljane, tako je i ostrvo kao mračna uspomena postalo čudo u njenom životu. U atmosferi totalne apatije, Mado se suočava sa ocem i tajnama njegove tragične prošlosti. Ma koliko bolno i poražavajuće bilo to otkriće, ona pronalazi dovoljno snage i ljubavi u sebi za prihvatanje i razumevanje. Tek tada, sa spokojem u duši, ona postaje čuvar obale sopstvenog života.

elektr knjige ba Čuvari obale

Niko ne može da okrene sreću, barem ne zauvek. Sve se vraća.

Džoana Haris (Joanne Harris) jedna je od najpopularnijih britanskih književnica, čiji su romani mesecima na listi najtraženijih knjiga. Vrednost njenog talenta istakla se kroz romane „Čokolada“, „Kupinovo vino“ i „Čuvari obale“.

Pisanje Džoane Haris ima onaj poseban kvalitet koji čitaocu daje utisak da se i sam nalazi u književnom svetu. Čitalac čak fizički oseća taj snažno predočen i gusto opisan život. Čitati o čokoladi i pri tome zaista osećati njen ukus jeste fiziološki doživljaj literarnog, koji može da proizvede samo vrhunska proza.

Radnja većine njenih knjiga smeštena je u male sredine Francuske. U romanima koje tematski povezuje motiv hrane, čokolada ili kupinovo vino u stvari predstavljaju podsticaj promena. Teme o kojima piše javljaju se organski, većinu priča vode likovi. Džoana nikada ne govori o knjizi koju upravo piše, čak ni izdavaču.

Toplinu malog ostrva Le Devin u Bretanji, koje je opisano u romanu „Čuvari obale“, dočarala je i prenela kroz zanimljiv stil kojim je roman napisan.

Na ovom ostrvu, dva konkurentska sela generacijama se bore za prevlast nad jedinom plažom. Kada se Mado, glavna junakinja, vraća na ostrvo, zatiče svoj dom ugrožen. Ona se upušta u borbu za spasavanje sela, kao i za pridobijanje izgubljene očeve ljubavi. Podršku pronalazi u Flinu, atraktivnom i sposobnom, ali misterioznom došljaku. Selo se vraća u život, međutim, oživljavaju tragedije iz prošlosti, uključujući i strašnu tajnu koja opseda Madinog oca. Njenim odgonetanjem otvara se čitav svet pre Madinog rođenja – kobna ljubav oca prema tajanstvenoj, očaravajućoj neznanki, misteriozna smrt strica, iz čega neočekivano iskrsne pitanje: ko je zapravo Flin?

Kako pronaći nadu, istinu i sreću…


Vesna Mitić radi samo ono što želi i nosi samo ono što joj se slaže sa karakterom. Fer igrač, kapriciozna, sujetna, hirovita, impulsivna i razmažena. Seća se kako je propao rock & roll, iako Džeger još uvek peva, a ona više ne broji godine od kada je počela da piše. Sve što je do juče bila, više nije, sve što je želela, više ne želi, sve što je do juče volela – voli, ali nekako iza sebe i sa visine.

Comments