Cvetni dezeni su večita inspiracija u svetu dizajna enterijera. Unose dah prirode, svežine i elegancije u svaki prostor. Međutim, postoje određena pravila koja treba imati na umu ako želite da ih inkorporirate. Ako želite da vam dom bude ne samo lep, već i moderan i u koraku s vremenom, ovo je pet zlatnih pravila za korišćenje cvetnih dezena: od smelih kombinacija sa geometrijskim šarama, preko igre jakih boja, pa sve do veštine suptilnog naglašavanja, ovi saveti će vam pomoći da maksimalno iskoristite potencijal cvetnih motiva i kreirate prostor koji je istovremeno šarmantan i moderan.

Cvetni dezeni uz koje ćete osvežiti svoj enterijer

Uparite sa hrabrim geometrijskim šarama

Kad je reč o kombinovanju cvetnih dezena sa drugim šarama, geometrijski oblici su savršen izbor. Kontrastne, oštre linije stvaraju vizuelnu ravnotežu sa mekim, organskim formama cvetnih motiva. Ovaj spoj deluje sveže i moderno. Zamislite tapete sa krupnim, apstraktnim geometrijskim oblicima u pozadini, a preko njih razigrane cvetne dezene. Ili, recimo, jastuče sa cvetnim printom na sofi sa grafičkim, geometrijskim šarama. Mogućnosti su beskrajne, a rezultat je uvek efektan i uzbudljiv.

Kombinujte sa jakim bojama  

Cvetni motivi ne moraju uvek da budu nežni i pastelni. Zapravo, jedan od najučinkovitijih načina da se postigne savremen i upečatljiv izgled jeste njihovo kombinovanje sa snažnim, intenzivnim bojama. Zamislite živopisne, krupne cvetove na pozadini duboke, tamnoplave boje, ili možda vibrantne, apstraktne cvetne šare na izrazito crvenoj pozadini. Ovakvi hrabri, neočekivani spojevi boja i šara stvaraju dramatičan, ali istovremeno sofisticiran efekat, unoseći pozitivnu energiju i karakter u svaki prostor.

Kombinujte oprezno

Pri kombinovanju cvetnih dezena sa drugim šarama i teksturama, važno je imati meru. Pretrivanje može lako da dovede do vizuelnog haosa i kiča – ključ je u pronalaženju ravnoteže. Ako koristite krupne, upečatljive cvetne dezene, uparite ih sa svedenim, jednostavnim komadima nameštaja i dodacima. S druge strane, ako su cvetni motivi sitniji i delikatniji, možete sebi dozvoliti više slobode pri kombinovanju sa drugim šarama. U svakom slučaju, vodite računa da sveukupni utisak bude harmoničan i prijatan oku.

Ne bojte se da ih koristite u modernim enterijerima

Cvetni dezeni nisu rezervisani samo za tradicionalne, rustične enterijere. Mogu da izgledaju jednako dobro, ako ne i bolje, u modernim, minimalističkim prostorima. Upravo kontrast između čistih, jednostavnih linija savremenog nameštaja i razigranih, organskih formi cvetnih motiva – stvara uzbudljivu vizuelnu napetost. Zamislite, na primer, monohromnu dnevnu sobu sa belim zidovima i crnim nameštajem. A sada u taj prostor ubacite nekoliko jastuka sa krupnim, jarkim cvetnim printom. Ili možda tepih sa apstraktnim cvetnim dezenom u neutralnim tonovima. Ovakvi detalji unose toplinu, život i karakter u inače sterilan, hladan ambijent.

Manje je više

Umesto da stavite cvetne dezene na sve površine, razmotrite da ih koristite u malim, pažljivo odabranim dozama. Jedan komad nameštaja ili dekorativni detalj sa cvetnim motivom može biti sasvim dovoljan da osveži prostor i da mu unese notu topline i šarma. To može biti tapacirana fotelja sa sitnim cvetnim printom, ili možda uramljena botanička ilustracija na zidu. Čak i nešto tako suptilno, kao što je vaza sa svežim cvećem, može da napravi razliku. Poenta je da cvetni dezeni ne moraju da dominiraju prostorom da bi ostavili utisak. Naprotiv, ponekad je njihovo diskretno, nenametljivo prisustvo ono što ostavlja najsnažniji utisak.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от James Thomas Interiors (@jamesthomasinteriors)

Pročitajte i ovo: Izbegnite zamke uređenja polica za knjige: 7 saveta za savršen izgled vaše biblioteke

Naslovna fotografija: instagram.com/jamesthomasinteriors

Comments