10 trikova za postizanje savršenog “no makeup” makeup look-a

Oh-la-la: Beauty trendovi koje ove jeseni “diktira” grad ljubavi – Pariz!

Kako stvarne žene rešavaju najčešće probleme sa kosom?

Mali trikovi koje možeš da primeniš kako bi imala više vremena tokom dana!

Kako da svoj stajling učiniš #streetstyle urbanim uz pomoć samo jednog komada!

WANNABE DIGITAL AWARDS 2018: Po prvi put u Srbiji, izabrani najbolji influenseri u čak 16 kategorija!

Prvi put mama: 9 pitanja o dojenju koja te možda muče, a nisi imala koga da pitaš!

4 jednostavne odluke koje možeš doneti kako bi dala svoj mali doprinos svetu

5 načina da se odgovornije ophodiš prema novcu

Kako da osvežiš svoj jesenji stil neutralnim nijansama

Malkolm Meklaren (Malcolm McLaren) mi je jednom dao koristan savet u vezi odlaska u neki grad po prvi put. Ne, on nije smatrao da sa mnom lično mora da podeli nekakvo revolucionarno shvatanje, prosvetljene ili otkriće; to saznanje stekao sam gledajući njegovu TV emisiju.

U toj emisiji, Svengali sveta zabave oživeo je aktere iz istorijskog “stomaka” Londona, ukazujući na njihove domove i poslovnice, koji se i dalje mogu videti iznad prepoznatljivih izloga iz dvadesetog veka.

Radi se o ulicama kojima sam već godinama skoro svakodnevno prolazio, propuštajući ono što mi je tek tada otkriveno. Ne preterujem ako kažem da sam iz te emisije naučio da bi trebalo da otkrijem čitav novi svet koji me je čekao tu, u mom vidokrugu.

Od tada, trudio sam se da svaki put gledam na gore, u zgrade oko sebe, a ne u ono što se dešava na ulici. U svakom gradu koji posetim, u svojoj zemlji ili inostranstvu, trudim se da podignem pogled i zapazim srce istorije koje i dalje kuca.

Arhitektura grada je važna za otključavanje njegove priče. Od velikih muzeja i crkava do manje impozantnih uličica koje kriju svoju staru slavu pod slojevima prašine i prljavištine, građevine svakako nose tajne grada.

Kada pogledam u fasade dvospratnica i trospratnica, kao i starih poslovnih zgrada, mogu da okusim društvenu i ekonomsku prošlost grada. Dok se izlozi u nivou ulice menjaju svakih nekoliko godina, više ukrašeni, kameni potpisi istorije, ostavljaju trag za sobom. Uticaj arhitektonske mode, emblema, motiva i simbola odavno nestalih režima, kao i promena ekonomskih obeležja zgrâda je tu i čeka da ponovo bude otkriven. Sve što je potrebno je povremeno pogledati na gore.

Taj jednostavan čin mi je predstavio London pored kojeg sam godinama prolazio, a da ga nisam primetio, otvorio mi je oči u svakom novom gradu koji sam posetio i omogućio mi je da otkrijem bogatstva istorije Beograda na način koji, skoro sam sasvim siguran, mnogi ljudi propuste.

Sa svojim velikim bulevarima i širokim šetalištima, šoping ulicama za pešake i upečatljivim starinskim kvartovima, Beograd vrvi od zgrada starinskog šarma i značajnih društvenih obeležja. Vremena su se menjala baš kao i lokalna moć; i jedno i drugo je prisutno u fasadama mnogih beogradskih zgrada. Otkrivanje njih pruža lepu nagradu, a zauzvrat traži samo mali trud.

Ako živite u gradu, možete biti u žurbi da stignete od tačke A do tačke B ili zaokupljeni posmatranjem izloga, i zato propustiti ono što vam je doslovce ispred očiju – samo malo iznad. Zato, pokušajte i vi: sledeći put kada budete prolazili ulicama Beograda, podignite pogled sa pločnika, zaboravite izloge i pogledajte gore u građevine koje vas okružuju. Možda otkrijete nešto što pre niste primetili.


Markus Ejgar je britanski novinar, PR menadžer i autor bloga W!LD RooSTeR. Strastveni je ljubitelj filma, muzike i dobrih knjiga, a na svom blogu redovno izveštava o savremenoj kulturi u Srbiji i na Balkanu. Uživa u svirkama i malo toga voli više od odlične hrane s dobrom bocom vina.

Prevod sa engleskog: Uroš Pajović

Editors choice