U ovom savremenom dobu stiče se utisak da žene mogu sve. One su i žene od karijere i majke, samohrane majke, spremačice, kuvarice koje uspevaju da uvek budu sređene i našminkane. Žene iznova i iznova pokazuju koliko im muškarac nije potreban i da sve mogu same. Potreba za džentlmenima je izumrla, pa samim tim izumiru i sami džentlmeni. Nema više viteza, muškaraca koji će pomoći dami u nevolji. Čak smo i naučile da same otvorimo teglu, zavrnemo ventil od sudopere, pozovemo majstora i platimo ga svojim novcem.

Naravno, ovo je samo jedna perspektiva 21. veka u kojoj izgleda da su žene ostvarile potpunu slobodu. Iako i dalje nosimo okove patrijarhata, status žena u istoriji nikad nije bio bolji… osim možda u periodu matrijarhata.

Postavlja se pitanje, da li je ženama danas potreban zaštitnik? Da li im je potreban neko na koga će moći da se oslone?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Noisetier (@thenoisetier)

Treba uzeti u obzir da odgovor zavisi od žene do žene, od njihovog vaspitanja, želja i ambicija. No, generalno gledano, stiče se utisak da ženama muškarac nije potreban.

I tu u fokus stavljamo ono potreban, jer to je baš ono što je i problematično u tom pitanju. Kao posledica tog pitanja ispada da ukoliko nam muškarci nisu potrebni, da ćemo ih odbaciti kao staru čarapu.

Možda je i to razlog zašto muškarci imaju toliki otpor prema feminizmu, jer taj pokret čini da i njihove uloge u društvu budu uzdrmane.

Comments