Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Testosteron je muški polni hormon, koga u maloj količini imaju i žene, isto kao što i muškarci imaju male količine ženskog polnog hormona estrogena. Međutim, ono što nije svojstveno ni jednima ni drugima jesu sintetski oblici koji se nalaze na tržištu u raznim oblicima.

Osim što su neverovatno štetni, svi ovi hormoni su zabranjeni zakonom o sprečavanju dopinga u sportu, a zaprećena kazna je najmanje pet godina. Upravo tu činjenicu iskoristilo je Više javno tužilaštvo u Subotici u sprovođenju suđenja protiv dvojice dilera uhvaćenih na graničnom prelazu sa Mađarskom. Doktori Antidoping agencije Republike Srbije su pozvani kao stručni svedoci sa ciljem da objasne koja je namena i kako se koriste zaplenjena doping sredstva.

Sudu je posebno bilo zanimljivo da dozna ko su korisnici anaboličkih steroida. Da li se koriste isključivo u sportu, što prvenstveno sankcioniše zakon ili je u pitanju mnogo šira oblast fitnesa i rekreacije. I sama statistika “pozitivnih” slučajeva u sportu i fitnesu ne može pouzdano da odgovori na pitanje ko više koristi steroide. Silvester Stalone (Sylvester Stallone) je u medijima prisutan po pitanju stimulativnih sredstava isto koliko i najbolji američki bejzbol igrači ili fudbaleri. Sama istorija anabolika počinje u Holivudu kada je anabolički guru Den Dušejn (Dan Duchaine) pomogao mnogim glumcima da se na platnu pojave potpuno drugačiji. Dovoljno je uporediti holivudske zvezde u poslednjih sto godina i videti da se ideal muškarca razlikuje od vremena Hemfrija Bogarta (Humprhey Bogart) do Breda Pita (Brad Pitt). Džejms Din (James Dean) bi danas sigurno imao pločice na stomaku i ne bi bilo neodoljivog zavodničkog izgleda. S druge strane milioni aktivnih ljudi vide stimulativna sredstva kao prečicu do lepšeg izgleda i snažnijeg tela i zbog toga zloupotrebu anaboličkih steroida nikako ne treba ograničiti samo na sportiste.

Analize u Evropi pokazuju da je problem mnogo ozbiljniji. Tako se u izveštaju Klinike za hormonske zavisnike u Salgrenskoj univerzitetskoj bolnici u Geteburgu u Švedskoj kaže da je kroz kliniku prošlo 102 zavisnika. Prosek njihovih godina bio je 27,4 godine, a početak korišćenja je bio kod većine sa 20 godina. Nakon prosečne četiri i po godine korišćenja smrtnost zavisnika je porasla za 10 puta i to najčešće zbog kardiovaskularnih problema i intoksikacije. Ostali pacijenti centra za lečenje anaboličkih zavisnika imali su probleme sa telesnom masom, seksualne disfunkcije i psihijatrijske probleme od teške kliničke depresije do izliva besa i agresije.

Pojedinci koji zloupotrebljavaju steroide mogu da iskuse ozbiljne simptome kada prestanu sa uzimanjem steroida, kao što su promene raspoloženja, umor, nemir, gubitak apetita, nesanica, smanjen seksualni nagon i “glad za steroidima”. Najopasniji od simptoma odvikavanja je depresija, jer ponekad dovodi do pokušaja samoubistva. Inače poznato je da simptomi traju godinu dana ili više, nakon prekida uzimanje steroida. Zbog svega navedenog nemojte se začuditi ako vam doktor već sutra na pregledu postavi pitanje: “Da li koristite anabolike?”


Dr sci. Nenad Dikić je direktor Antidoping agencije Republike Srbije. Antidoping agencija radi po najnovijem Svetskom antidoping kodeksu po potvrdi Svetske antidoping agencije (WADA).

Editors choice