Žao nam je što ćemo te vratiti u tinejdžerske dane, prve menstruacije i bezbrižno skakanje u bazene… No, dolazi nam lepo vreme, bazeni, plaže i more. Zato bi bilo dobro da znaš da li menstruacija zaista staje kada si u vodi ili je samo takav osećaj.

Ovo pitanje sa sobom povlači mnoga druga: Da li se, ako menstruacija staje prilikom plivanja, automatski vraća kada izađeš iz vode? Da li možeš slobodno da plivaš i bez tampona ili menstrualne čašice? Da li postoje kupaći kostimi koji su napravljeni specijalno za menstruaciju? Da li prilikom menstruacije postoji veća mogućnost od dobijanja infekcije ili ne?

Odgovorićemo odmah. Ne, menstruacija ne staje dok si u vodi, ali jeste činjenica da je flow manji. To je zbog pritiska vode, koji čini da ima manje krvi. I doktori će čak preporučiti plivanje za vreme menstruacije, jer to može smanjiti bolove i grčenje.

Krv će se pomešati sa vodom i razrediće se, tako da za tobom neće ostajati trag krvi prilikom plivanja. Iz ovoga sledi da nema potrebe da ne odeš na plivanje ako imaš menstruaciju. No, upozoravamo da ovo ne važi ukoliko su ti prvi dani menstruacije i ako ti je menstruacija obilna. I tada će biti manje krvi dok si u vodi, ali će biti uočljivije. Naravno, ako si u redu sa tim, i ako se osećaš prijatno – u redu je da plivaš sa menstruacijom, samo budi spremna da je moguće da ćeš imati fleke krvi u kupaćem.

Comments