Kao nervni slom razumemo ono kad podlegnemo dugotrajnom stresu, kad jednostavno više ne možemo i osećamo kako „pucamo po šavovima“. Možda već suviše dugo „radimo na rezervi“ bez obnavljanja energije, opuštanja, bez promene sadržaja u kojima dnevno učestvujemo i više i ne osećamo pritisak. Otupeli smo na mentalnom i emotivnom nivou, ali zato nam je imunitet slabiji, javljaju se razne bolesti koje nas inače napadaju kad smo slabi i hronične tegobe su izraženije.

Sve lošije funkcionišemo, vapimo za odmorom i osveženjem i osećamo kako ćemo se slomiti ako tako nastavimo. Kad se obratimo lekaru, najčešće dobijamo lekove za smirenje kao „prvu pomoć“ da bismo mogli realnije da sagledamo situaciju i da pronađemo dugoročna rešenja. Ovo su neki od simptoma dugotrajnog stresa, odnosno, znaci da preživljavamo pritajeni nervni slom.

Napetost u ramenima i vratu (kočenje), učestale glavobolje

Napetost i glavobolja su klasični znaci dugotrajnog stresa. Telo zauzima odbrambeni stav, glava se „uvlači“ u ramena, mišići su napeti i to traje, a da nismo uopšte svesni te napetosti. Od napetosti u ramenima i vratu slabi cirkulacija, što izaziva glavobolju, a kad postanemo svesni toga koliko nas boli među lopaticama, ili nam se ukoči vrat, znači da smo već dosegli nivo stresa koji zahteva ozbiljniju intervenciju od masaže i sredstava protiv bolova.

Comments