Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Promocija novih destinacija: Avio-karte počev od 99 evra

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Valentine’s Day what?! Mesto na kojem ćeš se odlično provesti sa svojim drugaricama, *onog* dana u februaru!

1/3

Kao nervni slom razumemo ono kad podlegnemo dugotrajnom stresu, kad jednostavno više ne možemo i osećamo kako „pucamo po šavovima“. Možda već suviše dugo „radimo na rezervi“ bez obnavljanja energije, opuštanja, bez promene sadržaja u kojima dnevno učestvujemo i više i ne osećamo pritisak. Otupeli smo na mentalnom i emotivnom nivou, ali zato nam je imunitet slabiji, javljaju se razne bolesti koje nas inače napadaju kad smo slabi i hronične tegobe su izraženije.

Sve lošije funkcionišemo, vapimo za odmorom i osveženjem i osećamo kako ćemo se slomiti ako tako nastavimo. Kad se obratimo lekaru, najčešće dobijamo lekove za smirenje kao „prvu pomoć“ da bismo mogli realnije da sagledamo situaciju i da pronađemo dugoročna rešenja. Ovo su neki od simptoma dugotrajnog stresa, odnosno, znaci da preživljavamo pritajeni nervni slom.

Napetost u ramenima i vratu (kočenje), učestale glavobolje

Napetost i glavobolja su klasični znaci dugotrajnog stresa. Telo zauzima odbrambeni stav, glava se „uvlači“ u ramena, mišići su napeti i to traje, a da nismo uopšte svesni te napetosti. Od napetosti u ramenima i vratu slabi cirkulacija, što izaziva glavobolju, a kad postanemo svesni toga koliko nas boli među lopaticama, ili nam se ukoči vrat, znači da smo već dosegli nivo stresa koji zahteva ozbiljniju intervenciju od masaže i sredstava protiv bolova.

Editors choice