Hot topics

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

1/2

Jedva ustanete ujutru, celog dana radite i prevazilazite osećanje iscrpljenosti, a vikendom pokušavate da nadoknadite deficit sna – ili ste suviše bezvoljni i potrošeni, da biste radili bilo šta, osim da ležite i nastojite da se oporavite od radne nedelje. Jasno vam je da ste pod stresom, to je deo savremenog načina života, a ova vrsta se naziva socijalnim stresom. Naučnici veruju da je to veoma ozbiljan problem savremenog sveta, koji nastaje zbog previše obaveza, preteranog broja radnih sati i povećanog konzumiranja veštačkih stimulansa, kao što su kafa i cigarete.

Simptomi socijalnog stresa su osećaj pospanosti tokom dana, nemiran san, potreba za kaloričnom hranom, opšte stanje mrzovolje – stručnjaci kažu da je za mnoge ljude ovo stanje hronično, jer živimo u neprirodnim i poremećenim ciklusima svetla i tame.

Pošto smo izgubili naviku da ustanemo sa prvim svetlom i legnemo kad padne mrak, a sa savremenom tehnologijom i komunikacijom otišli i mnogo dalje od toga, pa smo neprekidno okruženi izvorima veštačke svetlosti i izloženo njenom zračenju, naše telo uopšte i nema šansu da se prilagodi uhvati ritam prirode. Biološki sat se promenio i mi živimo u savremenom svetu van prirodne ravnoteže.

Otuda socijalni stres – ritam nam diktira društvo, a ne priroda. Da bismo ostvarili ciljeve i ambicije (a društvo nas vrednuje po tome koliko smo ambiciozni, uporni i uspešni), sve više radimo, sve manje umemo da se opustimo i odmorimo, a uopšte ne umemo da živimo bez struje i uređaja komunikacije. Sve nam je dostupno i svima smo dostupni – naši uređaji su budni i aktivni i dok mi spavamo i staraju se da ne propustimo neku informaciju iz društvene sredine prema kojoj se orijentišemo.

Editors choice