Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Jedva ustanete ujutru, celog dana radite i prevazilazite osećanje iscrpljenosti, a vikendom pokušavate da nadoknadite deficit sna – ili ste suviše bezvoljni i potrošeni, da biste radili bilo šta, osim da ležite i nastojite da se oporavite od radne nedelje. Jasno vam je da ste pod stresom, to je deo savremenog načina života, a ova vrsta se naziva socijalnim stresom. Naučnici veruju da je to veoma ozbiljan problem savremenog sveta, koji nastaje zbog previše obaveza, preteranog broja radnih sati i povećanog konzumiranja veštačkih stimulansa, kao što su kafa i cigarete.

Simptomi socijalnog stresa su osećaj pospanosti tokom dana, nemiran san, potreba za kaloričnom hranom, opšte stanje mrzovolje – stručnjaci kažu da je za mnoge ljude ovo stanje hronično, jer živimo u neprirodnim i poremećenim ciklusima svetla i tame.

Pošto smo izgubili naviku da ustanemo sa prvim svetlom i legnemo kad padne mrak, a sa savremenom tehnologijom i komunikacijom otišli i mnogo dalje od toga, pa smo neprekidno okruženi izvorima veštačke svetlosti i izloženo njenom zračenju, naše telo uopšte i nema šansu da se prilagodi uhvati ritam prirode. Biološki sat se promenio i mi živimo u savremenom svetu van prirodne ravnoteže.

Otuda socijalni stres – ritam nam diktira društvo, a ne priroda. Da bismo ostvarili ciljeve i ambicije (a društvo nas vrednuje po tome koliko smo ambiciozni, uporni i uspešni), sve više radimo, sve manje umemo da se opustimo i odmorimo, a uopšte ne umemo da živimo bez struje i uređaja komunikacije. Sve nam je dostupno i svima smo dostupni – naši uređaji su budni i aktivni i dok mi spavamo i staraju se da ne propustimo neku informaciju iz društvene sredine prema kojoj se orijentišemo.

Editors choice