Hot topics

Zašto besprekoran izgled više ne podrazumeva skrivanje svog pravog izgleda?

Poštovanjem pravila moguće je doći do željenog izgleda

Stres kao uzrok depresije i anksioznosti: Kako da vratiš ravnotežu u svoj život?

Izdvajamo: Must have komadi sezone + kako da ih stilizuješ

3 zabavne stvari koje ove jeseni možeš da radiš u paru

Anastasija Đurić ti otkriva kako da sama stilizuješ kosu kada nemaš vremena za frizera

Testirali smo: Potrebna ti je nega za svežu i blistavu kožu? Ovaj fluid je savršeno rešenje za tebe!

Moderna umetnost u filmovima Pedra Almodóvara

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

1/2

Jedva ustanete ujutru, celog dana radite i prevazilazite osećanje iscrpljenosti, a vikendom pokušavate da nadoknadite deficit sna – ili ste suviše bezvoljni i potrošeni, da biste radili bilo šta, osim da ležite i nastojite da se oporavite od radne nedelje. Jasno vam je da ste pod stresom, to je deo savremenog načina života, a ova vrsta se naziva socijalnim stresom. Naučnici veruju da je to veoma ozbiljan problem savremenog sveta, koji nastaje zbog previše obaveza, preteranog broja radnih sati i povećanog konzumiranja veštačkih stimulansa, kao što su kafa i cigarete.

Simptomi socijalnog stresa su osećaj pospanosti tokom dana, nemiran san, potreba za kaloričnom hranom, opšte stanje mrzovolje – stručnjaci kažu da je za mnoge ljude ovo stanje hronično, jer živimo u neprirodnim i poremećenim ciklusima svetla i tame.

Pošto smo izgubili naviku da ustanemo sa prvim svetlom i legnemo kad padne mrak, a sa savremenom tehnologijom i komunikacijom otišli i mnogo dalje od toga, pa smo neprekidno okruženi izvorima veštačke svetlosti i izloženo njenom zračenju, naše telo uopšte i nema šansu da se prilagodi uhvati ritam prirode. Biološki sat se promenio i mi živimo u savremenom svetu van prirodne ravnoteže.

Otuda socijalni stres – ritam nam diktira društvo, a ne priroda. Da bismo ostvarili ciljeve i ambicije (a društvo nas vrednuje po tome koliko smo ambiciozni, uporni i uspešni), sve više radimo, sve manje umemo da se opustimo i odmorimo, a uopšte ne umemo da živimo bez struje i uređaja komunikacije. Sve nam je dostupno i svima smo dostupni – naši uređaji su budni i aktivni i dok mi spavamo i staraju se da ne propustimo neku informaciju iz društvene sredine prema kojoj se orijentišemo.

Editors choice