Stres je bolest koja se širi poput virusa. Osim što je psihičko stanje koje sami razvijamo u sebi, može biti i stanje koje je neko drugi izazvao u nama. Zamislite situaciju, seli ste na kauč, krenuli da gledate seriju i drugarica vam je javila da ju je ostavio dečko, i to na okrutan način. Ne možete mirno da nastavite da gledate seriju, sve i da hoćete. Osećate se kao da se cela stvar dešava vama, a ne njoj. Patite od stresa iz druge ruke. Primenite nekoliko trikova kako biste se izvukli iz sličnih situacija.

mistaken id photo stress page1 Da li patite od zaraznog stresa?

Distancirajte se

Pokušajte da se odvojite od nastale situacije. Fizički se odaljite od prostorije u kojoj ste se nalazili, malo isključite telefon, distancirajte se. Probajte da ka celom problemu usmerite rešenje, a ne još više sekiracije.

Spoznajte izvor

Ako vašoj najboljoj drugarici treba rame za plakanje to je jedna stvar. Ali ako imate prijatelja koji redovno širi negativnu energiju i negativne misli, možda je vreme da porazgovarate sa njim, jer je on izvor vašeg stresa.

Zaštitite se

Ako je osoba koja negativno deluje na vas član vaše porodice, vaš najbolji prijatelj, kolega, šef ili neko koga ne možete tako lako da se otarasite, udahnite duboko i pripremite se na razgovor sa njim svaki put kad znate da vam sledi interakcija. Na taj način ćete se pripremiti na talas negativnosti, pa neće toliko uticati na vas.

stressed woman adrenals Da li patite od zaraznog stresa?

Preduzmite nešto

Kada osetite da vas tuđi problemi uznemiravaju više nego što bi trebalo, razmislite o tome zašto je to tako i da li vas to muči iz nekog konkretnog razloga. Ako da, preduzmite potrebne mere da taj problem kod sebe rešite. Možda vas nakon toga neće toliko potresati negativnost druge osobe.


Una Hadži – Nikolić

Comments