Iako se smatra da je opadanje kose pretežno problem muškaraca, pokazalo se da taj podatak nije tačan i na veliko razočaranje sve je češći i kod žena.

Četrdeset posto žena ima vidljivo proređivanje kose do četrdesete godine, prema američkoj Akademiji dermatologa. Gubitak kose kod žena je uznemiravajuće i destruktivno po emocionalno zdravlje i samopouzdanje.

Nažalost, sredina je prinudila žene da stradaju u tišini! Generalno je prihvaćeno da muškari prolaze kroz taj proces ćelavosti. Za još veće žaljenje je što medicinska zajednica obraća malo pažnje na problem gubitka kose kod žena. Zbog toga što gubitak kose nije stanje koje ugrožava život, doktori često zanemaruju žalbe žena o intenzivnom opadanju kose i u osnovi objašnjavaju da “nije strašan problem” ili “da će biti potrebno da se naviknu da žive sa tim”.

Američka asocijacija za probleme gubitka kose (American Hair Loss Association), kao i 101 Hair Care prepoznaju da je opadanje kose kod žena ozbiljno stanje koje menja život ženama i ne sme se i dalje ignorisati.

causes of hair loss in women qzb61 Da li postoji nasledni gubitak kose kod žena?

Androgena alopecija, nazivana muškom ili ženskom naslednom ćelavošću, samo je poslednjih nekoliko dekada delimično proučavana i shvaćena. Dok je testosteron jezgro procesa ćelavosti, dihidrotestosteron se sada smatra za glavni uzrok. DHT (dihidrotestosteron) stvara se iz testosterona uz pomoć enzima 5-alfa reduktaze. Naučnici smatraju da nivo DHT-a koji se vezuje za receptore folikula dlaka kapilicijuma presudno je za opadanje kose. DHT minijaturiše folikule dlaka i onemogućava formiranje zdrave i kvalitetne dlake. Kosa slabi i s vremenom se trajno gubi.

Ovaj hormonalni proces konverzije testosterona u DHT, koji oštećuje folikule dlaka, dešava se i kod muškaraca i kod žena.

U normalnim stanjima, žene imaju samo mali fragment nivoa testosterona koji imaju muškarci. Ali i niski nivo DHT-a može da izazove opadanje kose kod žena. U igru ulazi i genetska predispozicija koja se manifestuje preko osetljivosti folikula dlaka na DHT tačnije na broj receptora za DHT.

Svakako kada se nivo testosterona poveća DHT se povećava, a to je još veći problem. DHT nivo može da bude povećan, ali da bude u granicama koje doktori smatraju normalnim za testove, ali i oni mogu da budu dovoljno visoki da izazovu problem opadanja kose kod žena.

Mnogo je važno da se naglasi da hormoni funkcionišu najbolje kada su u delikatnom balansu, pa muški hormoni i ne moraju da budu povećani da bi izazvali problem kod žena. Njihovi suprotni hormoni, ženski hormoni, mogu da budu sniženi i tada dominantno dejstvo imaju muški hormoni među kojima i DHT. Takav disbalans isto tako izaziva probleme, a jedan od njih je i gubitak kose. Policistični jajnici, određeni kontraceptivi, trudnoća i menopauza mogu da budu razlog da započne problem sa kosom.

Razumevanje razloga koji dovode do opadanja kose kod žena je preduslov za uspešno planiranje tretmana i efikasno postizanje rezultata.

Tretmani za stopiranje gubitka kose u centru za probleme i negu kose 101 Hair Care bazirani su na blokadi dejstva “odgovornog” za opadanje, DHT. Proizvodi sa herbalnim ekstraktima koji imaju regulativno dejstvo na DHT su neophodni. Ponekad su potrebni fitoestrogeni koji će pomoći aktivnost ženskih hormona koji su prirodna zaštita kose. Na taj način suptilno se pomaže u normalizaciji delikatnog nivoa hormona na nivo kapilicijuma, bez ikakvih sistematskih nus pojava. Koliko se ranije počne sa tretmanom toliko su rezultati bolji. Dugogodišnje trajanje problema sa kosom dovodi do trajnog uništavanja korena i nemogućnost ponovnog rasta kose. Pravovremeni početak biostimulativnim tretmanima omoguća optimalan rast i maksimalni efekat gustine kose.

Posetite 101 Hair Care centar za lečenje opadanja kose i oboljenja kose www.101hair.rs

Kontakt tel. 011-2430 754; 060-525 6252
Adresa: Koče Kapetana 35, Beograd

Comments