Ukoliko si često jako umorna, malaksala i sve te boli, osećaš grčeve u mišićima, razdražljiva si i promenljivog raspoloženja, ne, sa tobom se ne dešava ništa strašno, samo su velike verovatnoće da tvom organizmu jednostavno nedostaje magnezijum. Zanimljivo je i svakako vrlo loše to što o svom zdravlju ne brinemo redovno, već samo kada nas nešto izbaci iz ravnoteže (kada obično obećamo sebi da ćemo ići na redovne kontrole, pa nas to raspoloženje drži svega par nedelja) i kada je potrebno da reagujemo odmah jer smo se, prirodno, uplašili i zabrinuli. Nedostatak magnezijuma može da bude odličan primer za ovu našu lošu naviku zanemarivanja sebe – računamo da ga unosimo dovoljno kroz ishranu (inače, spanać, tamna čokolada, seme bundeve, crni pasulj, avokado, jogurt, kefir i banane se ističu kao namirnice bogate magnezijumom) iako to često nije dovoljno, računamo da nam nije toliko potreban, odnosno da možemo da funkcionišemo i bez njega (što je totalno pogrešno!) i tako, dan za danom, magnezijum se u našem organizmu spušta na sve niži i potencijalno opasniji nivo, simptome u početku ni ne primećujemo dok ne postane toliko loše da i te kako osećaš promene koje te nerviraju, a koje smo spomenuli na početku teksta. Onda, jasno je da to treba preduprediti, zar ne?

Zašto je uopšte magnezijum toliko važan?

Mnogi ne znaju da se magnezijum nalazi u svakoj našoj ćeliji, u određenoj količini, a najviše u kostima i mišićima. Kao takav, važan “sastojak” nas samih, magnezijum je odgovoran za mnoge biohemijske reakcije koje se dešavaju unutar organizma – stvaranje energije, aktivnost mišića, regulacija nervnog sistema, samo su neke od njih.

Magnezijum takođe igra važnu ulogu i u poboljšavanju performansa fizičke aktivnosti te će ti, ukoliko treniraš, biti potrebno 10-20% više magnezijuma nego kada nisi fizički aktivna u toj meri. Ovaj mineral je od krucijalne važnosti za održavanje mentalnog zdravlja – nedostatak magnezijuma često se dovodi u vezu sa pojavom depresije i anksioznosti.

Istraživanja su pokazala i to da osobe sa dijabetesom tipa 2 imaju nizak nivo magnezijuma u krvi, a opšte je poznato da je magnezijum mineral koji naše srce voli i koji mu je potreban – redovno konzumiranje magnezijuma može uticati i na sniženje krvnog pritiska.

Da li si znala  Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš 1 1 Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

Kako da budeš sigurna da unosiš dovoljno magnezijuma?

Trik sa magnezijumom je u tome što nije dovoljno samo konzumirati namirnice bogate magnezijumom, već je često potrebno u ishranu uključiti i suplemetne magnezijuma (svakodnevno!), što je u ovo brzo i užurbano vreme zapravo još i bolje – jednostavno ne moraš previše da razmišljaš! Pa ipak, važno je odabrati odgovarajući suplement i to u skladu sa potrebama tvog organizma koje opet zavise od tvog stila života. Kako? Pre svega, uzmi u obzir najbolju apsorpciju i iskoristljivost za organizam, kao i kvalitet samog proizvoda. Jer, mnogi oblici i suplementi magnezijuma nisu najefikasniji zbog oblika u kom se u njima magnezijum nalazi, sastava preparata, neadekvatne kombinacije sastojaka ili nedovoljnog implementiranja procesa savremene tehnologije.

Onda, koji izbor je dobar izbor? Magnall je prvi multimagnezijum brend na našem tržištu koji se sastoji od 6 proizvoda magnezijuma koji su dizajnirani tako da zadovolje naše različite potrebe za magnezijumom, a svaki od njih predstavlja pažljivo odabranu kombinaciju i formulaciju magnezijuma i ostalih neophodnih vitamina i minerala. Najbolje od svega? U samo 1 kapsuli dnevno imaš maksimalan efekat suplementacije magnezijumom tokom celog dana!

Ukoliko imaš problem sa nesanicom ili generalno poremećajem spavanja, isprobaj Magnall Sleep koji blagotvorno deluje na spavanje kod osoba koje su pod stresom, rade u smenama, menjaju vremenske zone, kao i kod starijih osoba.

Magnall Direct obezbeđuje preporučene dnevne potrebe za magnezijumom i preporučuje se kod osoba koje imaju grčeve i bolove u mišićima, sportistima i osobama koje su pod velikim fizičkim opterećenjima, trudnicama i dojiljama, ženama u periodu PMS-a radi ublažavanja tegoba.

Magnall Cardio je formulacija magnezijuma, vitamina B6 i vitamina K2, koja pruža podršku srcu i krvnim sudovima u obavljanju fizioloških funkcija. Preporučuje se kod osoba sa kardiovaskularnim tegobama, dijabetesom tipa 2, sportistima i osobama pod velikim fizičkim naporom, ali i svima koji brinu o zdravlju svog srca i krvnih sudova.

Ukoliko brineš o imunitetu, najviše će ti prijati Magnall Immuno, formulacija magnezijuma i cinka koja pomaže organizmu u održavanju normalne funkcije imunog sistema, održavanju zdrave funkcije mišića, u periodu oporavka od bolesti, kod teške fizičke aktivnosti i omogućava proizvodnju energije kako bi tvoj organizam pravilno funkcionisao.

Magnall Marine Mineral je jedinstveni mineralno-vitaminski kompleks koji sadrži prečišćeni prirodni ekstrakt magnezijuma obogaćen vitaminom B6 i na neki način predstavlja univerzalni suplement magnezijuma sa kojim možeš početi.

Magnall Relax je jedinstvena formulacija magnezijuma i kompleksa vitamina B u visokim dozama koji na prirodan i siguran način pomaže da ostaneš mirna, opuštena i dobro raspoložena. Preporučuje se kod osoba koje puno rade i pod konstantnim su stresom, kod anksioznih i depresivnih osoba, za osobe koje su u situacijama velike napetosti i stresa, osobama sa stalnim glavoboljama, a ovaj suplement poboljšava i sposobnost učenja i pamćenja.

magnezijum 1 Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

Sada kada znaš koliko je magnezijum važan za tvoje opšte zdravlje, budi odgovorna prema sebi i izaberi odgovarajući suplement kojim ćeš bez mnogo muke i razmišljanja doprineti dobrom osećaju iznutra – koji će se i te kako videti i spolja!

Fotografije: unsplash.com

Ivana

Comments