Univerzalni izgovor za to što ne odlazimo u teretanu je – nedostatak vremena, i to potpuno ima smisla. Svi živimo brze živote, a uz to – ili smo na mrežama ili smo u mreži saobraćaja. Ali, sve se može kad se hoće, a mi vam predstavljamo super workout koji nam svima stiže u pomoć, a u pitanju je Tabata. Ideja ovog vida vežbanja je da se za kratko vreme postigne efikasni trening, konkretno za 4 minuta. Znamo da ovo zvuči nemoguće, ali je ovo takav vid vežbanja koji će vas zabaviti i pokrenuti sve vaše mišiće.

Ovom metodom vežbanja su mnogi zadovoljni, pa postaje sve popularnija. Ali, postavlja se pitanje – da li je vežbanje u kratkim vremenskim intervalima dobra ideja i koliko je ono efikasno? Da li možda Tabata vežbanje treba da bude samo vid zagrevanja i da ga potom prati drugi način vežbanja?

Šta je Tabata?

Danas je pomalo čudno da primetimo određeni trend, a da se ne posavetujemo sa TikTokom, jer skoro sve što je postalo viralno počelo je upravo na ovoj aplikaciji. Ipak, Tabata nije najnoviji workout, i vezuje se za drugi period.

Japanski naučnik dr Izumi Tabata je početkom 90-ih vreme posvetio istraživanju kako telo reaguje kada se podvrgne intenzivnom treningu, pa se zatim odmara u kratkim pauzama. Ovaj način treniranja bio je podvrgnut pomnom praćenju, pa su japanski naučnici došli do zaključka da je Tabata delotvorna – kako za telo, tako i za kardiovaskularni sistem.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Danyele Wilson (@danyelewilson)

Tabata je samo kratka i intenzivnija verzija HIIT vežbanja. Baš kao HIIT ciklusi u kojima se do maksimuma istreniraju mišići, jedina razlika između Tabata vežbanja i onog na koji smo navikli jeste vremensko ograničenje.

Tabata vežbanja su kratka i traju samo 20 sekundi, a zatim sledi 10 sekundi odmora. Ovaj ciklus vežbanja i odmaranja se ponavlja 8 puta što će vas dovesti do 4 minuta aktivnog vežbanja. Kada ovako postavimo stvari, zvuči kao da je u pitanju vežbanje uz koje ćete potencijalno izgubiti vreme, a nećete imati željeni efekat. Međutim, čak i ako probate i shvatite da nije za vas – možete izgubiti samo 4 minuta života.

Zašto treba probati Tabata vežbanje?

Odnos 2:1 u pogledu vežbanja i odmora utvrđeno je najbolji odnos za workout. Za samo nekoliko sekundi, u ovom slučaju 20, vaše će srce dostići određen broj otkucaja i samim tim će čitavim telom prostrujati energija koja će brzo i efikasno početi da sagoreva masti i da gradi mišiće. Kada dođete do pauze, polovina od vremena koje ste utrošili za vežbanje je savršena mera, jer ćete tako lagano usporiti srce, ali mu nećete dozvoliti da se uspava.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Danyele Wilson (@danyelewilson)

Kada imate samo 20 sekundi za vežbanje, vi ćete, bilo to svesno ili nesvesno, terati svoje telo da dostigne maksimum, kakav god bio. Pritom, Tabata vežbanje možete odraditi bilo gde, sa ili bez opreme, tako da je savršen izbor ako želite da se svakodnevno aktivirate, a da vežbanje bude efikasno i da vam ne oduzima mnogo vremena.

Tabata vežbanje je idealno ako nemate dovoljno vremena da se posvetite teretani ili nekom drugom treningu, jer ćete na ovaj način ipak ostati fizički aktivni. Naravno, Tabata nije jedino što bi trebalo da primenjujete, već bi trebalo da vam bude samo dodatak regularnim treninzima u vidu zagrevanja, ili zamena onda kada ne možete da odvojite pola sata do 45 minuta za vežbanje.

Comments