Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Da li ste kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Da li ste kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

U toku poslednjih nekoliko godina i u Srbiji se sve veći broj osoba podvrgava proceduri laserskog skidanja dioptrije, sa ciljem trajnog uklanjanja dioptrijske greške.

Iako je veliki broj osoba upoznat sa tom metodom, i dalje najčešće pitanje glasi: Koji su preduslovi za lasersko skidanje dioptrije?

“Sve osobe starije od 18 godina, sa kratkovidošću do maksimalno -10 dioptrija, dalekovidošću do +6 dioptrija i astigmatizmom (cilindrom) do 6 dioptrija su potencijalni kandidati za lasersko skidanje dioptrije. Iako većina laserskih sistema dopušta uklanjanje i do -15 dioptrija, mi ne savetujemo lasersko uklanjanje dioptrije veće od -10. Što je veća dioptrija, veća količina tkiva rožnjače se uklanja laserom. U praksi je, kao i u velikom broju studija, pokazano da je optimalna visina laserske korekcije do -10 dioptrija”, kaže za 021 medicinski direktor očne bolnice “Profesional – dr Suvajac”, doktorka Gordana Suvajac.

profesional 1 Da li ste kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

U toku laserskog skidanja dioptrije se laserom preoblikuje rožnjača, menja njena prelomna moć i na taj način uklanja dioptrija

Ona dodaje da je drugi osnovni preduslov da je dioptrija stabilna bar godinu dana pre intervencije. “Dioptrija se smatra stabilnom ukoliko se nije promenila za više od +/- 0.50 dioptrije za poslednjih godinu dana. Ovim se osigurava trajnost efekta intervencije, što i jeste osnovni cilj procedure. Uopšteno govoreći, manje dioptrije imaju tendenciju da se pre stabilizuju od većih dioptrija. Ukoliko je u pitanju mlađa osoba (od 18 do 21 godine starosti), sa umerenom i visokom dioptrijom( preko -6 D), mi savetujemo da dioptrija bude stabilna dve godine pre intervencije”, napominje doktorka Suvajac.

profesional 2 Da li ste kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Iako se lasersko skidanje dioptrije obavlja na rožnjači, bitno je analizirati i sve druge strukture oka i dobiti uvid u kompletno stanje organa vida

Procena oblika, količine tkiva i drugih karakteristika rožnjače

U toku laserskog skidanja dioptrije se laserom preoblikuje rožnjača, menja njena prelomna moć i na taj način uklanja dioptrija. S obzirom na to da se intervencija obavlja na rožnjači, utvrđivanje njenih karakteristika je najvažniji deo preoperativnog pregleda za lasersko skidanje dioptrije. “Najbitnije analize su merenje debljine rožnjače, količina i  procenat tkiva koji bi se uklonio u toku intervencije, i dijagnostikovanje subkliničkih promena koje bi predstavljale kontraindikaciju za obavljanje laserskog skidanja dioptrije. Kako bi se dobili pouzadni podaci prilikom dijagnostičkih snimanja rožnjače, potrebno je da pacijent ne nosi meka kontaktna sočiva sedam dana pre pregleda, odnosno dve do tri nedelje ukoliko se radi o RGP (polu-tvrdim) kontaktnim sočivima”, objašnjava Gordana Suvajac.

Iako se lasersko skidanje dioptrije obavlja na rožnjači, bitno je analizirati i sve druge strukture oka i dobiti uvid u kompletno stanje organa vida . U toku pregleda za lasersko skidanje dioptrije se vrši i utvrđivanje biometrijskih parametara oka, analiza prednjeg očnog segmenta, utvrđivanje vrednosti očnog pritiska , i pregled očnog dna posle širenja zenica. Iako značajno duži od same intervencije (pregled za lasersko skidanje dioptrije traje oko dva sata, dok intervencija traje svega 15 minuta), detaljan i pravilno obavljen pregled, sa pratećim adekvatnim odabirom pacijenata i individualnim planiranjem tretmana na osnovu dobijenih dijagnostičkih podataka, je u najvećoj meri zaslužno za izuzetne rezultate savremenih procedura laserskog skidanja dioptrije.

Editors choice