Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

U toku poslednjih nekoliko godina i u Srbiji se sve veći broj osoba podvrgava proceduri laserskog skidanja dioptrije, sa ciljem trajnog uklanjanja dioptrijske greške.

Iako je veliki broj osoba upoznat sa tom metodom, i dalje najčešće pitanje glasi: Koji su preduslovi za lasersko skidanje dioptrije?

“Sve osobe starije od 18 godina, sa kratkovidošću do maksimalno -10 dioptrija, dalekovidošću do +6 dioptrija i astigmatizmom (cilindrom) do 6 dioptrija su potencijalni kandidati za lasersko skidanje dioptrije. Iako većina laserskih sistema dopušta uklanjanje i do -15 dioptrija, mi ne savetujemo lasersko uklanjanje dioptrije veće od -10. Što je veća dioptrija, veća količina tkiva rožnjače se uklanja laserom. U praksi je, kao i u velikom broju studija, pokazano da je optimalna visina laserske korekcije do -10 dioptrija”, kaže za 021 medicinski direktor očne bolnice “Profesional – dr Suvajac”, doktorka Gordana Suvajac.

profesional 1 Da li ste kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

U toku laserskog skidanja dioptrije se laserom preoblikuje rožnjača, menja njena prelomna moć i na taj način uklanja dioptrija

Ona dodaje da je drugi osnovni preduslov da je dioptrija stabilna bar godinu dana pre intervencije. “Dioptrija se smatra stabilnom ukoliko se nije promenila za više od +/- 0.50 dioptrije za poslednjih godinu dana. Ovim se osigurava trajnost efekta intervencije, što i jeste osnovni cilj procedure. Uopšteno govoreći, manje dioptrije imaju tendenciju da se pre stabilizuju od većih dioptrija. Ukoliko je u pitanju mlađa osoba (od 18 do 21 godine starosti), sa umerenom i visokom dioptrijom( preko -6 D), mi savetujemo da dioptrija bude stabilna dve godine pre intervencije”, napominje doktorka Suvajac.

profesional 2 Da li ste kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Iako se lasersko skidanje dioptrije obavlja na rožnjači, bitno je analizirati i sve druge strukture oka i dobiti uvid u kompletno stanje organa vida

Procena oblika, količine tkiva i drugih karakteristika rožnjače

U toku laserskog skidanja dioptrije se laserom preoblikuje rožnjača, menja njena prelomna moć i na taj način uklanja dioptrija. S obzirom na to da se intervencija obavlja na rožnjači, utvrđivanje njenih karakteristika je najvažniji deo preoperativnog pregleda za lasersko skidanje dioptrije. “Najbitnije analize su merenje debljine rožnjače, količina i  procenat tkiva koji bi se uklonio u toku intervencije, i dijagnostikovanje subkliničkih promena koje bi predstavljale kontraindikaciju za obavljanje laserskog skidanja dioptrije. Kako bi se dobili pouzadni podaci prilikom dijagnostičkih snimanja rožnjače, potrebno je da pacijent ne nosi meka kontaktna sočiva sedam dana pre pregleda, odnosno dve do tri nedelje ukoliko se radi o RGP (polu-tvrdim) kontaktnim sočivima”, objašnjava Gordana Suvajac.

Iako se lasersko skidanje dioptrije obavlja na rožnjači, bitno je analizirati i sve druge strukture oka i dobiti uvid u kompletno stanje organa vida . U toku pregleda za lasersko skidanje dioptrije se vrši i utvrđivanje biometrijskih parametara oka, analiza prednjeg očnog segmenta, utvrđivanje vrednosti očnog pritiska , i pregled očnog dna posle širenja zenica. Iako značajno duži od same intervencije (pregled za lasersko skidanje dioptrije traje oko dva sata, dok intervencija traje svega 15 minuta), detaljan i pravilno obavljen pregled, sa pratećim adekvatnim odabirom pacijenata i individualnim planiranjem tretmana na osnovu dobijenih dijagnostičkih podataka, je u najvećoj meri zaslužno za izuzetne rezultate savremenih procedura laserskog skidanja dioptrije.

Editors choice