Mnoge žene širom sveta veruju da će svoju prirodnu lepotu još više istaći šminkom. Duge crne trepavice, zamagljeni pogled i pune usne, san su svake od njih. Istraživanje je pokazalo da svaka treća žena nikada ne bi izašla u javnost bez šminke, a svaka deseta nikada ne bi dozvolila da je partner vidi nenašminkanu. Šminkate se svakodnevno i ne možete da zamislite sebe bez šminke? Svakodnevno koristite razne kozmetičke proizvode i često kupujete skupe i one najnovije? Da li ste se ikada zapitali, da niste možda zavisni od šminke?

Drage dame, skinite šminku, očistite lice i pogledajte koji vam znaci jasno govore da ste zavisnik od šminkanja.

– Kupili ste proizvode koje već imate i kod kuće vas čeka neotvorena gomila istih kojom ste samo zatrpali kupatilo? Pobogu, pa ne treba preterivati. Ukoliko sebi možete da priuštite dobru i kvalitetnu šminku – to je u redu, ali praviti rezerve za crne dane zaista nije neophodno.

– Izlazite na kratko do prodavnice, ali činjenica da ste potpuno bez šminke vas izjeda. Bez razmišljanja stavljate puder i maskaru, misleći na to na koga možete da naletite. Za odlazak u teretanu ili na bazen, nenašminkano lice ne dolazi u obzir. Svaka žena voli da izgleda lepo i sveže, ali ovo nije rešenje. Zato očistite lice i pustite kožu da diše.

slika 154 Da li ste zavisni od šminkanja?

Preko 33 odsto žena smatra da ne bi privukle partnera bez šminke

– Treba da prespavate kod dečka, ali ste zabrinuti sta će on da pomisli kad vas ugleda ujutru. Umršena kosa, bleda koža i gotovo nevidljiva bubuljica na čelu – nedopustivo. Razmišljate o tome da ustanete ranije i malo se doterate pre nego što se on probudi. Drage dame, zaista nema potrebe za ovim. Pravi muškarac vas voli baš onakve kakve jeste.

– Izlazite na piće sa drugaricama, a montirale ste se saaaaatima. Jedan od jasnih znakova zavisnika od šminke je to da vam treba večnost da se spremite. Razumljivo je to da želite da šminka bude savršena, ali to često izazove sasvim suprotan efekat. Na kraju, izađete sa pet slojeva maskare ili ruža za usne, a lice izgleda neprirodno i umorno. Šminkom treba da naglasite vašu prirodnu lepotu, a ne da je sakrijete.

Na kraju, da sumiramo. Budite ponosne na to što vodite računa o svom izgledu, ali ne dozvolite da vas to navede na pogrešan put i zavisnost. Pokušajte da se kontrolišete, pa sigurno ne izgledate toliko loše bez šminke.

Izvori fotografija: svevesti.com, kurir-info.rs


Aleksandra Dejanović je studentkinja novinarstva, uvek nasmejana i pozitivna. Obožava kafenisanje sa prijateljima i čvrsto veruje da se sve dešava sa razlogom.

Comments