Devojčice se još u periodu osnovne škole po prvi put susreću sa komadima odeće koji služe da im prekriju grudi i da im pruže potporu. Prvo su to topići, pamučni brushalteri bez ikakvih žica i korpi, jer, za takve će biti vremena kasnije. Dobra strana momenta odrastanja i stasavanja u ženu je ta što se prva kupovina brushaltera obavlja sa majkom. Ali, već skoro svaku sledeću devojke obavljaju same. 

Uz majku, devojčica će isprobati nekoliko topića. Prvi će joj verovatno poljuljati samopouzdanje i počeće da misli o tome kako više neće moći da se u svlačionici za fizičko vaspitanje presvlači rasterećeno i slobodno. Sada će morati da okreće leđa, da se pogrbi i pokuša da sakrije da su joj grudi porasle. A kada druge devojčice primete da im drugarica nosi topić – to će probuditi njihove prve razgovore o grudima. To su momenti koji čine da se devojčice zbliže, pa će znati da se i na ostale žene u svom okruženju mogu osloniti. Zato, hajde da kao žena sa ženom porazgovaramo o grudima i kako je moguće to da mnoge od nas nose pogrešne veličine grudnjaka.

Renesansa nošenja brushaltera

Pojedine statistike kažu da skoro 80% žena nosi pogrešnu veličinu brushaltera, a to i potvrđuje i činjenica da su prošle godine na TikToku trendovali videi u kojima su žene premeravale grudi. Vratimo se na početak. Nakon što su naše grudi postale dovoljno velike i teške da obični pamučni topići ne mogu da pruže potrebnu potporu, odlazile smo da kupimo brushatere koji imaju korpe i žice.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Men’s Confidence (@mens_confidence)

Često su nam majke govorile koju veličinu treba da uzmemo, a mi smo im poverovale – što ne znači da su nas lagale. Jasno je da su želele da nam pomognu i da nas adekvatno posavetuju. Ukoliko naše grudi nisu bile veće od onakvih kakve imaju naše majke, mi smo prihvatile da, verovatno, nosimo istu veličinu. Međutim, to nije uvek slučaj.

Oprah Winfrey je još 2005. u jednoj od svojih emisija objavila rat brushalterima i onima koji ih prave, jer, činjenica je da se u njima osećamo kao da živimo u periodu romantizma. Zašto je Oprah imala problem sa brendovima poput Victoria’s Secret? Zato što ovakve kompanije obećavaju savršen fit za sve grudi, bile one velike, male ili teške. Ali, određivanje veličine grudi je komplikovanije nego što mislimo da jeste. Zato, u pomoć dolaze društvene mreže.

Prosečna veličina verovatno nije i vaša veličina

Kad god se negde može pročitati “u proseku” znamo da sa tim istraživanjem nešto fali. Mnoge žene koje nemaju vidljivo velike grudi misle da nose prosečnu veličinu brushaltera, koja je često, iz nekog razloga, 75B. Korpa B je druga korpa po dubini u nizu, i kako je moguće da većina žena nosi baš B dubinu korpe? Pa, jednostavno je – nije moguće. Problem je u tome što većina grudi može stati u korpu B, ali se postavlja pitanje koliko je grudima prijatno u njoj?

Comments