Verovatno ste već dobro upoznati s tim kako hijaluronska kiselina utiče na kožu, jer je verovatno i koristite. Ali, da li ste znali da njeno korišćenje može da utiče i na zdravlje vaše kose? Baš kao što ste primetili da se hijaluronska kiselina nalazi u gotovo svim hidratantnim kremama, jasno je da će slična situacija biti i kada su šamponi u pitanju.

Hijaluronska kiselina ima sposobnost da duboko hidrira vašu kosu i kožu glave, a da ne stvara osećaj masnoće i težine. Za razliku od drugih hidrirajućih preparata koji mogu da čine da se dlaka slepi i postane teška – hijaluronska kiselina je namenjena za sve tipove kose i sve teksture.

Kada smo sve ovo istakli, sledi pitanje – zašto već ne počnemo da koristimo hijaluronsku kiselinu kao sastavni deo naše hair care rutine?  Ali, hajde prvo da rešimo jednu stvar – da li je hijaluronska kiselina dobra za kožu glave i zdravu kosu?

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Alice Grigoriadi (@alice.grigoriadi)

Kratak i jasan odgovor bi bio – da. Ali, hajde da to razložimo. Hijaluronska kiselina izvlači vodu iz atmosfere i zadržava vlagu, zbog čega se najviše koristi kao jedan od glavnih sastojaka hidratantnih krema. Kada se hijaluronska kiselina nanese na kosu, ona automatski smanjuje suvoću dlake i mogućnost lomljenja, odnosno kidanja.

Takođe, hijaluronska kiselina drastično smanjuje opadanje kose i čini je da izgleda sjajnije i mekano na dodir. Ako koristite preparate sa hijaluronskom kiselinom, a imate kovrdžavu kosu, znajte da će učiniti da vaše kovrdže budu definisane i smanjiće izgled čupavosti.

Korišćenjem šampona i regeneratora sa hijaluronskom kiselinom, kao i seruma i krema za kosu, pomoći ćete koži glave da bude dovoljno hidrirana što će sprečiti stvaranje peruti i svraba. Kada je koža glave zdrava, onda je i dlaka koja raste zdrava!

Kako se koristi hijalronska kiselina za kosu?

Nakon što je hijaluronska kiselina postala popularna u skin care industriji, kozmetičari su shvatili da mogu da je koriste i za negu kose. Benefiti su sjajni, a lako je inkorporirati je u šampone ili balsame za kosu. Ono što frizeri, međutim, predlažu je da se hijalurosnka kiselina koristi u vidu maski za kosu, jer će na taj način najviše da pomogne.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели RASHAN MH (@rashan.mh)

Hijaluronska kiselina je izuzetno lagana i može se koristiti za sve tipove kose, mada, najviše odgovara loknastim kosama jer pomaže da se dlaka lepo hidrira i jednostavno očešlja. Preparati koji sadrže ovu kiselinu se preporučuju i onima sa tankom i finom kosom zato što molekuli hijalurona ulaze duboko u središte dlake.

Da li hijalorunska kiselina može da se nanosi na kožu glave?

Da. Hijaluronska kiselina se može nanositi direktno na kožu glave – čak se to i preporučuje zbog njene mogućnosti da poveća prirodnu hidrataciju kože, a da istovremeno smanji njeno zatezanje i pucanje. Isprobajte fizičke pilinge za kožu glave koji u sebi sadrže hijaluron, ali nemojte preterivati. Najbolje je da to radite jednom nedeljno kako biste skinuli sve izumrle ćelije kože sa površine i dali priliku koži da se ponovo regeneriše.

Pored svih ovih benefita, hijaluronska kiselina koja se koristi za kosu, u suštini, utiče na isti način kao i na kožu. Ukoliko je vaša koža beživotna i suva, onda obavezno u svoju hair care rutinu ubacite i preparate, po mogućstvu masku za kosu, koja u sebi ima hijaluronsku kiselinu, a promene ćete videti veoma brzo.

Naslovna fotografija: instagram.com/rashan.mh

Milica Antić

Comments