Tablete za mršavljenje su deo milijarderskog posla širom sveta koji prodaju ideju kako su upravo te tablete lako rešenje za tešku situaciju: brzo mršavljenje. Ipak, ne možemo a da se ne zapitamo – jesu li ove “čudotvorne tablete” zaista delotvorne?

Na tržištu ćete naći veliku ponudu najrazličitijih pilula koje tvrde da ubrzavaju metabolizam, sprečavaju taloženje masti i umanjuju apetit. Neke od njih nose naziv “herbal”, dok druge tvrde da su “klinički dokazane” kako bi ih više ljudi prihvatilo.

Ako planirate da koristite dijetetske pilule, evo odgovora na neka pitanja koja možete da imate po pitanju tableta za mršavljenje.

slika pilule Da li tablete za mršavljenje zaista pomažu?

Istraživanja su pokazala da dijetetske tablete izazivaju zavisnost

Da li tablete funkcionišu ako ne jedete?

Telo vam dobija neophodnu energiju tako što je crpi iz hrane, a metabolizmu je potrebna ova vrsta goriva kako bi sagoreo masti. Rečeno na najjednostavniji način – kada odlučite da uzimate tablete i prestanete da jedete samo ćete usporiti aktivnost metabolizma.

Štaviše, nije preporučljivo da se izgladnjujete, bez obzira na to da li uzimate tablete za mršavljenje ili ne, s obzirom da ovakav način ponašanja može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Zdrava ishrana i konstantno vežbanje će često obezbediti rezultate (mršavljenje) koje očekujete.

Da li pilule za mršavljenje rade čak i ako ste već mršavi?

Ovaj tip pilula radi tako što umanjuje apetit, pojačava rad creva i vezuje masti unesene kroz hranu. Sve ovo i još mnogo toga su efekti tableta za mršavljenje – što na kraju dovodi do samog mršavljenja.

Međutim, ako ste već mršavi, tj. ako vam je BMI ispod normalnog, trebalo bi da izbegavate ovakve tablete za gubljenje dodatnog broja kilograma. Ako mršavite dodatno dok ste već mršavi to će samo izazvati zdravstvene probleme, kao što su anoreksija, propadanje bubrega, itd.

Da li ova vrsta tableta radi za tinejdžere?

Ovakve pilule će mnogi prodavati tinejdžerima koji žele da se izbore sa viškom kilograma. Međutim, proizvodi ovog tipa nisu bezbedni za mlade ljude, potvrdila su istraživanja.

Neke od tableta za mršavljenje koje mogu da se nađu na tržištu lako izazivaju zavisnost i stoga mogu da izazovu ponašanje štetno i za okolinu i za vas. Štaviše, istraživanje pokazuje da tinejdžeri koji krenu sa tabletama od mladih dana često nastavljaju i kada odrastu, što često izaziva ozbiljne zdravstvene probleme. Ako ste tinejdžer ili roditelj tinejdžera, trebalo bi da budete svesni činjenice da je jedini način da izgubite viškove kroz zdrav način života.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

 

Comments