“Onoga dana kada tehnologija nadraste međuljudske odnose, svet će dobiti generaciju idiota“ – kažu da je rekao Albert Ajnštajn. Sudeći po masovnoj i masivnoj upotrebi tehnologije, možemo da zaključimo da nam je mladež već poidiotila. Ovo je samo jedan od brojnih spotova, koji ovo treba da dokaže.

Ne slažem se. Žao mi je Ajnštajne, ali ne mislim da smo postali idioti zbog tehnologije, niti da tehnologija ikada može da nadraste međuljudske odnose. Ne radi se o internetu u svačijem džepu, nego o svesti u svačijoj glavi – a tako je bilo uvek i uvek će biti. Svest nikada nije bila ometena nedostatkom tehnologije, zdrav razum nikada nije bio sputan predrasudama, a isto tako, svest neće napredovati zato što tehnologija cveta, niti će zdrav razum ikada nadvladati nedostatak svesti i glupost.

Ravnoteža postoji, baš kao što je oduvek i postojala. A to znači da su svest, zdrav razum i plemeniti međuljudski odnosi u upadljivoj manjini u odnosu na idiotizam.

Dajte svesnom i razumnom čoveku kukuljicu i baklju i recite mu da ide da spaljuje veštice. I dajte mu internet i mobilni telefon i recite mu da su mu to sada najbolji prijatelji.

I dajte sve to isto nesvesnom, nerazumnom, primitivnom i glupom čoveku. Razlika u onome što će oni učiniti sa onim što im je dato je dramatična. Dobro, reći ćete, ali deca koja odrastaju sa internetom u džepu, uspavljuju se i bude gledajući u svoje pametne telefone, nisu svesna i razumna. Deca su. I pošto smart neprekidno drže u ruci, ne moraju da je imaju u glavi.

Da li već imamo GENERACIJU idiota1 Da li već imamo GENERACIJU idiota?
Comments