Da li vam se već desilo da dobijete povišicu i da skačete od sreće, jer je vaš trud konačno nagrađen, a vaše duže ostajanje na poslu primećeno? A onda, samo nekoliko meseci kasnije, taj osećaj se istrošio i imali ste utisak da ste se vratili na početak. Da li vam je potrebna još jedna povišica, ili možda nešto drugo?

Niste jedini. Psiholozi su utvrdili da ljudi teže da se nakon snažnih doživljaja, bilo pozitivnih, bilo negativnih, brzo vrate uobičajenom nivou sreće i tu pojavu su nazvali hedonistički ergometar. Možda ne zvuči poznato, ali to je onaj vrag koji odnese osmeh kada povećate očekivanja i shvatite da trenutno stanje na računu nije dovoljno. Nova plata je postala stara.

Koliko je onda potrebno za sreću? Koliko nula da bi nestali problemi? Neki su izračunali. Ali koliko su u pravu?

Postoje dve začkoljice – jedna je da je novac možda ne donosi, ali svakako oduzima sreću. Ne govorite o smislu života i potrošački nastrojenom društvu čoveku koji se svaki dan pita na kasi da li će imati dovoljno da plati svoju polupraznu korpu, jer cene nisu ažurirane. A druga? Druga je da se, kada ih prikupite, nule transformišu. Postanu prazne onoliko koliko su vam nekad značile. Podigli ste rampu i sad je opet treba preskočiti. Treba naći sreću koja nije u materijanom, jer su osnovne potrebe zadovoljene. Uvek želimo više.

I da li onda uopšte vredi ulagati sve, ako je rezultat prazna nula?

Možda ne postoji crno i belo i  trebalo bi da probate i vidite šta vam prija, šta vas pokreće, ali dok hrabro koračate putem ambicije, mogli biste da bacite pogled levo i desno i pokušate da krajičkom oka uhvatite sreću koja se ne može kupiti. Bar na nekoliko trenutaka. A to i nije toliko teško.

Verujte

Ne gubite nadu, jer tuga samo čeka da pokleknete. Usredsredite se na pozitivne stvari koje već imate, ili na trenutak zamislite kako bi prazno bilo da nemate nešto ili nekog na koga ste toliko navikli da ste prestali da ga primećujete (veza, porodica, zdravlje).

Darujte

Problem sa klišeima jeste što su obično tačni. Tako i radost davanja nije nikakva glupost. Pokušajte. U potrazi za srećom kao pojmom koji u moderno vreme svi jurimo, ali nekako ne uspevamo da izdresiramo, rađena su istraživanja kako bismo otkrili gde se zapravo krije ta magija. Potvrđeno je da nas male svakodnevne stvari više ispunjavaju, nego avioni, kamioni i, naravno, jahte. Pokažite najbližima da vam je stalo i osetite deo njihovog zadovoljstva.

giving Da li znate koliko košta sreća?

Kada darujete, dobijate

Ne poredite se sa drugima

Pomalo je čudno što živimo u društvu u kome se insistira na individualnosti i značaju svake jedinke, a opet se međusobno odmeravamo i upoređujemo svoju tarabu sa komšijinom. Ne radite to sebi. Trošite dragoceno vreme pokušavajući da stavite loptu u pravougaoni ram. Oslušnite svoje biće i pratite ritam koji samo vama odgovara.


Vesna Marić

Comments